Kağıtlar Kadıların Elinde Hayat Buluyor

Kağıtlar Kadıların Elinde Hayat Buluyor

Yayın: 07.02.2020 21:17
Paylaş:
A+ A-

Safranbolu Belediyesi Kültür Eğitim Merkezi’inde (SAKEM) verilen kağıt rölyef kursunda kağıtlar kadınların elinde hayat buluyor.
SAKEM şubelerinde pazartesi, salı ve çarşamba günleri verilen kurslarda, kursiyerler birbirinden farklı eserler üretiyor. Eser, birden çok ayrı katmanın üst üste özel tekniklerle bir araya getirilerek derinliği olan üç boyutlu tablolar oluşturulması, fotoğrafın ya da posterin tek tek kesilerek en arka plandan ön plana çeşitli malzeme destekleriyle, tekrar bir araya getirilmesi işlemi sonrasında ortaya çıkarılıyor.
Kültürel mirasın geçmişten geleceğe taşınması anlamında oldukça önemli bir kurs olan Kağıt Rölyef kursunda kağıttan 3 boyutlu tablolar elde edildiğini kaydeden Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, rölyef sanatının genellikle tarihi yapıların, doğa manzaralarının veya insan figürlerinin, modele uygun çalışmaların yardımcı malzemeler ile tabloya boyut vererek yerleştirilmesi ile ortaya çıktığını söyledi.
SAKEM şubelerinde verilen kurslara çok sayıda insanın ilgi göstermesinden dolayı mutlu oldukların ifade eden Köse, “Sosyal bir belediye olarak insanlarımızın talepleri doğrultusunda çalışmalar yapmaya devam ediyoruz. Bu tarz kurslarımızda oldukça ilgi görüyor. Talep geldiği sürece kurslarımıza devam edeceğiz” dedi.
Kağıt rölyef kurslarında toplam 3 grupta 45 kursiyer bulunuyor.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

İklim değişikliği en çok ayçiçeğini etkileyecek

Yayın: 19.03.2024 14:33
Paylaş:
A+ A-

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Konukcu, iklim değişikliğinin ilkbahar ve yaz yağışlarını azaltacağını, bunun da en çok Trakya’da ayçiçeğini etkileyeceğini söyledi.
Konukcu, AA muhabirine, Türkiye’nin Akdeniz iklim kuşağında yer almasından dolayı iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkelerden biri olduğunu ifade etti.
İklim değişikliğinin dünya gündeminin en önemli başlıkları arasında yer aldığını vurgulayan Konukcu, değişikliğin yol açacağı olumsuzluklara karşı önlem alınmasının gerekliliğine dikkati çekti.
Toprağın yaşamın devamı için kritik önem taşıdığını, topraktaki organik madde artışının su tutma kapasitesini artırabileceğini dile getiren Konukcu, şöyle konuştu:

“Organik maddeyi yüzde 1 arttırmak demek topraktaki su tutma kapasitesini yüzde 14 artırmak demektir. Yüzde 2,5’e çıkarılması demek bir gelişme dönemi içerisinde 2 defa sulama yapmış gibi tesir yapacaktır. Bunun için de toprakların organik maddesinin mutlaka arttırılması gerekir.”
Konukcu, ekosistem içinde önemli rolü bulunan toprağın, içerisindeki bakteri, mantar ve mikroorganizmaların yaşamı için de hayati olduğunu belirtti.
Toprağın sağlıklı kalması için düzenli bakımın önemine işaret eden Konukçu, “Toprağın organik maddesi düşük olduğu için yağışların büyük bir kısmı yüzey akışıyla erozyona neden olup akıp gidiyor. Yağış miktarlarından faydalanmak için toprağın bir yağışta maksimum kapasite ile suyu alması ve toprak bünyesinde tutması gerekiyor.” dedi.
İklim değişikliğine bağlı olarak yağış rejimlerinde yaşanacak değişimlerin tarımsal üretimi olumsuz etkileyebileceğini söyleyen Konukcu, özellikle Trakya’da yazlık bitkilerin risk altında olduğunu dile getirdi.
Konukcu, “İlkbahar ve yaz yağışları azalacak. Bu aylarda sıcaklığın aşırı yükselmesi buharlaşmayı ve bitkilerin su ihtiyacını arttırdığı için yazlık bitkilerin ekildiği Trakya’da özellikle ayçiçeği riskli duruma düşecek.” diye konuştu.
– “Ayçiçeği üretimini sürdürmek için az yağışa dayanıklı tohumlar seçilmeli”
İklim koşullarının değişmesiyle çiftçinin farklı ürünlere yönelebileceğini kaydeden Konukcu, yeni koşullara ve toprak yapısına uygun bitkilerin uzmanlara danışılarak öğrenilebileceğini belirtti.
Alternatifler için uzmanlardan görüş alınması, çiftçilerin iklim değişikliğinin etkileriyle başa çıkmak için çeşitlendirme stratejilerini benimsemesi gerektiğine vurgu yapan Konukcu, sözlerini şöyle tamamladı:
“Kanola, aspir, yem bezelyesi, fiğ ve bakla gibi kuraklığa dayanıklı ürünlerin Trakya’da deneme ekimleri yapılıyor. Bu bitkiler erozyonu önleme ve topraktaki organik maddeyi arttırmada da son derece önemli. Çiftçilerimiz bu ürünlere her yıl daha fazla yöneliyor. Bunun dışında sulama teknikleri iyileştirilmeli, yağış miktarının azalması durumunda etkili sulama yöntemlerine geçilmeli. Ayçiçeği üretimini sürdürmek içinse az yağışa dayanıklı tohumlar seçilmeli.” (AA)