blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
05 Mart, 2025 17:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Kahverengi kokarca ile mücadelenin yarını

Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Kısmı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuzhan Yanar, "Yaklaşık 10 gün Karadeniz Bölgesi’ndeki ağır kar yağışı ve eksi derecelere düşen sıcaklıklar kahverengi kokarca üzere kışlayan böceklerde popülasyon yoğunluğunu azaltan etkenlerdendir. Bundan sonrasında ise yapılması gereken en kıymetli işlerden birisi biyolojik uğraşta kullanılan samuray arıları ve onlar üzere öbür avcı cinslerin vefatına sebep olacak kimyasal ilaçlamaların katiyetle tarım vilayet ve ilçe müdürlükleri ile üniversitelerimizdeki mevzunun uzmanı akademisyenlerin yönlendirmeleri ile yapılmasıdır" dedi.
Özellikle Orta Karadeniz Bölgesi’nde geçen hafta yağan ağır kar yağışının istilacı bir cins olan ve bilhassa Karadeniz Bölgesi’nde fındık başta olmak üzere yüzlerce bitki tipine büyük ziyan veren kahverengi kokarcanın popülasyon yoğunluğunu azaltan bir etken olduğunu tabir eden Doç. Dr. Oğuzhan Yanar, açıklamalarda bulundu. Soğuklardan sonrası yapılması gerekenler hakkında Doç. Dr. Yanar, "Yaklaşık 10 gün Karadeniz Bölgesi’ndeki ağır kar yağışı ve eksi derecelere düşen sıcaklıklar kahverengi kokarca üzere kışlayan böceklerde popülasyon yoğunluğunu azaltan etkenlerdendir. Bugün Karadeniz Bölgesi’nde kahverengi kokarcanın popülasyon patlaması yapmasının değerli sebeplerinden birisi kış sıcaklık ortalamalarının çok yüksek seyretmesidir. Ayrıyeten yazın sıcaklıkların çok yüksek seyretmesi bilhassa böceklerde daha fazla su gereksinimini karşılamak için bitkiye daha fazla tüketimle daha çok ziyan manasına gelmektedir. Dileğimiz üretimi yapılan kültür bitkilerine çokta ziyan vermeden bir soğuk hatta karlı bir haftanın daha bizimle olmasıdır. Bu kahverengi kokarca popülasyonunu olumsuz etkileyecek bir durum ortaya koyabilecektir. Bundan sonrasında ise yapılması gereken en değerli işlerden birisi biyolojik uğraşta kullanılan samuray arıları ve onlar üzere başka avcı cinslerin vefatına sebep olacak kimyasal ilaçlamaların muhakkak tarım vilayet ve ilçe müdürlükleri ile üniversitelerimizdeki bahsin uzmanı akademisyenlerin yönlendirmeleri ile yapılmasıdır. Herkesin ilaçlama zamanlamasını ve kimyasal ilaç cinsini ferdi olarak belirlemesi demek, avcı samuray arısı ve Karadeniz’de doğal habitatında yaşayan avcı kimi örümcek ve gibisi üzere avcı tipleri de öldürerek bu değerli çabaya olumsuz tesiri olacak sonuçları ortaya çıkarabilecektir. Birlikte dayanışma ve bağlantı içinde eş vakitli hakikat gayret sürdürmek her gayrette olduğu üzere kahverengi kokarca ile uğraşta de son derece önemlidir" diye konuştu.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
04 Nisan, 2025 17:23 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Bu festivalde unutulmaya yüz tutmuş meslekler sergileniyor

Karabük’te 3-5 Nisan tarihleri arasında düzenlenen Yaşayan Miras Listesi Festivali’nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültürel Miras Taşıyıcısı ünvanını alan ustalar unutulmaya yüz tutmuş meslekleri tanıtarak gelecek kuşaklara aktarmayı amaçlıyor.
Karabük’te 3 Nisan etkinlikleri çerçevesinde Yaşayan Miras Listesi Festivali’nin açılışı dün yapıldı. Geleneksel el sanatları ve sanatçıların desteklenmesi, yaşatılması ve gelecek kuşaklara taşınması amacıyla hazırlanan festivalde cam üfleme, bitkisel örücülük, ahşap basmacılık/yazmacılık, geleneksel okçuluk, filografi, telkâri, baston/asa yapımı, mücevher sadekarlığı, tel sarma, çini, tezhip, minyatür, naht sanatı, ipek dokuma, Tosya bıçağı, ahşap kilit yapımı, ebru, ahşap oyuncak yapımı, kukla ve deri işleme gibi el sanatlarından oluşan stantlar sergileniyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültürel Miras Taşıyıcısı ünvanını alan Mardin, Edirne, Antakya, İstanbul, Kastamonu, Bartın, Zonguldak, Ankara, Isparta ve Bartın illerinden gelen kültürel miras taşıyıcılar unutulmaya yüz tutmuş meslekleri ile ilgili ziyaretçileri bilgilendiriyor.
Geleneksel el sanatları sanatçısı olan Aday Gürkan, festival için Mardin’den gümüş telkâri alanındaki ürünlerini getirdiğini belirterek, gelen ziyaretçilere de mesleğinin püf noktalarını gösterdiğini söyledi.
Geleneksel yay yapımında ‘Somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı’ ünvanını alan Mehmet Demir ise, "Bu mesleği gelecek kuşaklara aktarmak için böyle bir görev verdiler. Karabük’te bunun gururunu yaşıyoruz. Böyle bir festivalde gelenlere yayların yüzyıllardır nasıl yapıldığını gösteriyoruz ki bir meraklısı çıkar da bu mesleği devam ettirir gayreti içerisindeyiz" diye konuştu.
Hatay’dan ipek dokumacılığı sanatçısı olarak gelen Tülay Genç, tek amacının unutulmaya yüz tutmuş mirasın unutulmamasını sağlamak olduğunu ifade etti.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.