İhlas Haber Ajansı tarafından
04 Nisan, 2025 16:36 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Tekstil işçisinden örnek davranış

Karabük’te tekstil işçisi Murat Yıldız, 16 yıl önce başlattığı ‘Sıfır Atık Sıfır Engelli’ projesi çerçevesinde 333 tekerlekli sandalye ve 19 akülü sandalyeyi ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı.
Karabük’te tekstil sektöründe çalışan evli ve 2 çocuk babası Murat Yıldız, 2001 yılında Tekirdağ’daki bir fabrikada geçirdiği iş kazasının ardından hayatını değiştiren bir projeye imza attı.
Fabrikanın çatısından düşerek ciddi şekilde yaralanan Yıldız, 5 ay süren tedavi sürecinin ardından yürümeye başlayabilse de, kazadan sonra konuşma zorluğu yaşamaya başladı.
Yıldız, memleketi Karabük’e dönerek tekstil fabrikasında çalışmaya devam etti. Burada, iş yerinin başlattığı mavi kapak toplama kampanyasını yönetmeye başlayan Yıldız, 2009 yılında "Sıfır Atık Sıfır Engelli" projesini başlattı. Bu proje çerçevesinde iş çıkışlarında ve hafta tatillerinde kentteki caddelere, sokaklara ve okul önlerine boş bidonlar yerleştirerek plastik kapak toplamaya başladı. Ayrıca, çeşitli iş yerlerinden eski elbise askılıkları, iplik bobinleri ve kırık araç tamponları gibi atık malzemeleri toplayarak ihtiyaç sahiplerine yardım etti.
Bugüne kadar, çevresindeki insanların desteğiyle 333 tekerlekli sandalye ve 19 akülü sandalye temin eden Yıldız, son olarak Cumhuriyet Mahallesi’nde yaşayan yürüme engelli Azra Kayalı’ya 19’uncu akülü sandalyeyi hediye etti.
Proje hakkında konuşan Yıldız, "Biz bu işi Allah rızası için yapıyoruz. Bize sadece dua edin diyoruz. Onlar da bol bol dua ediyorlar. Her birinden Allah razı olsun. Onların sevinci ve mutluluğu her şeye değer. Doğru yoldayız, doğru işi yapıyoruz." şeklinde ifadeler kullandı. Ayrıca, ailesinin de projeye büyük destek verdiğini belirtti.
Murat Yıldız, insanların yardımlarıyla bugüne kadar pek çok engelliye ulaşarak onların hayatını kolaylaştırmayı başardığını söyledi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
04 Nisan, 2025 17:23 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Bu festivalde unutulmaya yüz tutmuş meslekler sergileniyor

Karabük’te 3-5 Nisan tarihleri arasında düzenlenen Yaşayan Miras Listesi Festivali’nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültürel Miras Taşıyıcısı ünvanını alan ustalar unutulmaya yüz tutmuş meslekleri tanıtarak gelecek kuşaklara aktarmayı amaçlıyor.
Karabük’te 3 Nisan etkinlikleri çerçevesinde Yaşayan Miras Listesi Festivali’nin açılışı dün yapıldı. Geleneksel el sanatları ve sanatçıların desteklenmesi, yaşatılması ve gelecek kuşaklara taşınması amacıyla hazırlanan festivalde cam üfleme, bitkisel örücülük, ahşap basmacılık/yazmacılık, geleneksel okçuluk, filografi, telkâri, baston/asa yapımı, mücevher sadekarlığı, tel sarma, çini, tezhip, minyatür, naht sanatı, ipek dokuma, Tosya bıçağı, ahşap kilit yapımı, ebru, ahşap oyuncak yapımı, kukla ve deri işleme gibi el sanatlarından oluşan stantlar sergileniyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültürel Miras Taşıyıcısı ünvanını alan Mardin, Edirne, Antakya, İstanbul, Kastamonu, Bartın, Zonguldak, Ankara, Isparta ve Bartın illerinden gelen kültürel miras taşıyıcılar unutulmaya yüz tutmuş meslekleri ile ilgili ziyaretçileri bilgilendiriyor.
Geleneksel el sanatları sanatçısı olan Aday Gürkan, festival için Mardin’den gümüş telkâri alanındaki ürünlerini getirdiğini belirterek, gelen ziyaretçilere de mesleğinin püf noktalarını gösterdiğini söyledi.
Geleneksel yay yapımında ‘Somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı’ ünvanını alan Mehmet Demir ise, "Bu mesleği gelecek kuşaklara aktarmak için böyle bir görev verdiler. Karabük’te bunun gururunu yaşıyoruz. Böyle bir festivalde gelenlere yayların yüzyıllardır nasıl yapıldığını gösteriyoruz ki bir meraklısı çıkar da bu mesleği devam ettirir gayreti içerisindeyiz" diye konuştu.
Hatay’dan ipek dokumacılığı sanatçısı olarak gelen Tülay Genç, tek amacının unutulmaya yüz tutmuş mirasın unutulmamasını sağlamak olduğunu ifade etti.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.