Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Tıp Fakültesi, Cerrahi Tıp Bilimleri Kısmı Genel Cerrahi Anabilim Kısmı Öğr. Üyesi Doç. Dr. İsmail Alper Tarım, "Kalın bağırsak kanserinde hastaların yüzde 70’i ileri evrede doktora başvurmakta, teşhis geciktiğinden tedavi hem hasta hem doktor için zorluklar içerebilmektedir. Bunun yanında erken evrede teşhis edildiğinde büyük ölçüde tedavi edilebilir bir hastalıktır" dedi.
OMÜ Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Kısmı Genel Cerrahi Anabilim Kolu Öğr. Üyesi Doç. Dr. İsmail Alper Tarım, kolorektal kanser farkındalık ayında vatandaşları uyardı. Tarım yaptığı açıklamada, "Kolorektal kanserler, yani kalın bağırsak kanserleri dünyada ve ülkemizde yaygın görülen kanser tiplerindendir. Tüm dünyada en sık görülen üçüncü kanser tipidir. Kalın bağırsak kanseri hastalarının çoğunluğu 50 yaşın üzerindedir. Hastaların yüzde 70’i ileri evrede doktora başvurmakta, teşhis geciktiğinden tedavi hem hasta hem tabip için zorluklar içerebilmektedir. Bunun yanında erken evrede teşhis edildiğinde büyük ölçüde tedavi edilebilir bir hastalıktır. Kalın bağırsak patolojileri şimdi kanser öncesi periyotta erken evrede tespit edilerek kolay tedavi prosedürleriyle kanser sıklığı ile kansere bağlı vefatları azaltılabilir" diye konuştu.
"Düzenli tarama kesinlikle yapılmalı"
Gerek hayat kalitesini arttırdığı gerekse ömür mühletini uzattığı bilindiğinden, kalın bağırsak tarama programı Dünya Sıhhat Örgütü tarafından önerilen kanser tarama programları içerisinde yer aldığını belirten Tarım, "Kalın bağırsak kanseri taraması dışkıda bilinmeyen kan testi ve kolonoskopi ile yapılmaktadır. Bilhassa 50 yaş üzeri insanlarımıza her 2 yılda bir gaitada kapalı kan testi ve her 10 yılda bir kolonoskopi yapılması kalınbağırsak kanserinin erken tanısı için hayati değer içermektedir" biçiminde konuştu.
"50 yaş ve üzeri olanlar dikkat"
Kanser taramalarının en kıymetli bileşenlerinden birinin farkındalık çalışmaları olduğunu söyleyen Doç. Dr. Tarım şunları söyledi:
"Mart ayı, ’kolorektal kanser farkındalık ayı’ olarak tüm dünyada olduğu üzere ülkemizde de kabul edilmiş olup bu müddet boyunca çeşitli etkinliklerle mevzuya ait farkındalık oluşturulmaya çalışılmaktadır. Tarama testleri kesinlikle yapılmalı. 50 yaş ve üzeri insanlarımızın aile tabiplerine başvurarak Kalın bağırsak kanserleri için tarama testlerini yaptırmaları konusunda hassasiyet göstermelerini öneririm. Posalı besinlerin az tüketilmesi, sigara ve alkol kullanımı, hazır besin tüketiminin özelliklede fazla ölçüde işlenmiş (sosis, salam ve benzeri) yahut işlenmemiş kırmızı et (sığır, kuzu, karaciğer ve benzerleri) tüketimi yaygınlaşmasıyla kalın bağırsak kanserleri genç yaşta çokça görülmeye başlanmıştır. En kıymetli kuşku uyandırıcı bulgusu büyük abdest esnasında kan görülmesi ve ansızın ortaya çıkan bağırsak düzensizlikleridir. Bu şekil şikayetleri ortaya çıkanların yaşı ne olursa olsun tabibe başvurup taramaya tabi tutulması gerekir."