Karabük Belediyesi’nden toprak kaymasına karşı önlem
Karabük Belediyesi, 100. Yıl Mahallesi 1009. Cadde üzerinde toprak kayması riskine karşı tedbir almak hedefiyle istinat duvarı çalışması başlattı.
Belediyeye bağlı Fen İşleri Müdürlüğü koordinesinde yürütülen çalışmalar kapsamında, 50 metre uzunluğunda ve 5 metre yüksekliğinde taş istinat duvarı inşa ediliyor. Kelam konusu duvar ile hem cadde üzerindeki ulaşım güvenliğinin hem de etraftaki yerleşim alanlarının korunması hedefleniyor.
Proje kapsamında sadece istinat duvarı değil, bölgenin toplumsal ve fiziki altyapısını güçlendirecek düzenlemeler de planlanıyor. Duvar çalışmasının akabinde, yaya güvenliğini artırmak hedefiyle kaldırım düzenlemesi yapılacağı bildirildi.
Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, projeye ait yaptığı açıklamada, "Kentimizin farklı noktalarında muhtemel riskleri ortadan kaldırmak, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini korumak en öncelikli sorumluluğumuzdur. 100. Yıl Mahallemizde başlattığımız bu çalışma, sırf bir istinat duvarı değil, tıpkı vakitte bölgedeki ulaşım ve hayat kalitesini artıracak kıymetli bir yatırımdır" tabirlerini kullandı.
Çetinkaya, kaldırım düzenlemeleriyle birlikte projenin tamamlanmasının akabinde bölgenin daha konforlu ve inançlı bir hale geleceğini, bu sayede Karabük’e yakışır bir görünüm kazandırmayı hedeflediklerini belirtti.
Bolu Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Ok, son devirde artış gösteren kene hadiseleriyle ilgili yaptığı açıklamada, "Konakçı tarafından değerlendirdiğimizde, sokak hayvanlarının toplanmasının kenelerin yapışıp kan ememeyeceği canlılara yönelmesine neden olabileceğini söyleyebiliriz. Bu durumda farklı tiplere yönelmeleri kelam konusu olabilir. Fakat bu durum, nizamlı uğraşla denetim altına alınabilir" dedi.
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte Türkiye genelinde kene ısırığı olaylarında önemli bir artış yaşanıyor. Kene olaylarındaki artışlar ve yaşanan vefatlar tedirginliğe neden olurken, Bolu Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Ok ise artış gösteren kene hadiselerine karşı vatandaşları uyardı.
"Kenelerde üreme ve popülasyon artışı gözlemlenmektedir"
Vaka sayısındaki artışa dikkat çeken Veteriner Tabip Mehmet Ok, "Kırım Kongo Kanamalı Ateşi etkeni olan keneler, 2002 yılında ülkemizde görülmeye başlandı. 2025 yılı bilgilerine nazaran toplam hadise sayısı yaklaşık 17 bin civarındadır. Bu hadiselerin sonucunda kaybettiğimiz vatandaş sayısı ise 820’dir. Bu, Sağlık Bakanlığı verilerine dayanmaktadır. 2025 yılı içerisinde ise hadise sayısı 7 bin olup, ne yazık ki şu ana kadar yaklaşık 15 vatandaşımızı kaybettik. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kenelerde üreme ve popülasyon artışı gözlemlenmektedir. Fakat bilinmelidir ki her kene çeşidinde ve her bir kenede bu hastalık etkeni mevcut değildir" dedi.
"15 gün boyunca kan emerek o bölgede kalabilirler"
Kene ısırmasını vatandaşların fark edemeyeceğini söyleyen Mehmet Ok, "Hastalık etkenini taşıyan keneler muhakkak tiplerdendir. Dünya üzerinde yaklaşık 900 çeşit kene çeşidi bulunmakta olup, Türkiye’de bunların yaklaşık 35 çeşidi gözükmektedir. Fakat Kırım Kongo Kanamalı Ateşi taşıyıcısı olan kene, hyalomma marginatum dediğimiz bir kene tipidir. Bu keneler, sivrisinekler üzere bizleri ısırdıklarında yumuşak dokuya temas ederler ve çoklukla bedenin yumuşak bölgelerinde bulunurlar. Bu temas sonrasında kişi bunu fark edemez zira kene, ağızlarından salgıladıkları bir sıvıyla bölgeyi uyuşturur. Müdahale edilmediği takdirde, bu keneler yaklaşık 15 gün boyunca kan emerek o bölgede kalabilirler" diye konuştu.
"Keneler, çok süratli çoğalabilen hayvanlardır"
Kenelerin süratli ürediğini söyleyen Ok, bu süreçte kan emerek beslendiklerini kaydetti. Ok, "Keneler, çok süratli çoğalabilen hayvanlardır. Yumurtlama periyodunda yaklaşık bin adet yumurta bırakabilirler. Ayrıyeten her ortamda, her bölgede yaşayabilirler; nem, sıcaklık üzere çevresel faktörlere çok hassas değildirler. Çok çeşitli konakçılara sahip oldukları için yaşamak için kana gereksinim duyarlar ve rastgele bir hayvanın üzerine konup kan emerek hayatlarını sürdürebilirler. Hayat döngüleri 3 kesimden oluşur: Yumurta, nimf dediğimiz yarı olgun devir ve olgun periyot. Bu 3 evrede de kan emerek beslenmek zorundadırlar" sözlerini kullandı.
"Sokak hayvanlarının toplanması kenelerde bir artışa neden olabilir"
Veteriner Tabip Mehmet Ok, "Konakçı istikametinden değerlendirdiğimizde, sokak hayvanlarının toplanmasının kenelerin yapışıp kan ememeyeceği canlılara yönelmesine neden olabileceğini söyleyebiliriz. Bu durumda farklı çeşitlere yönelmeleri kelam konusu olabilir. Lakin bu durum, sistemli çabayla denetim altına alınabilir. Hayvanların üzerinde yaklaşık 25 günde bir yapılacak paraziter uğraşla bu periyodu sıkıntısız geçirebiliriz" dedi.
Kenelerden korunmak için tekliflerde de bulunan Ok, "Halkımızdan bilhassa açık alanlara, ormanlık alanlara çıktıklarında açık renkli ve uzun elbiseler giymelerini rica ediyoruz. Konuta döndüklerinde bedenlerinde kene taraması yapmalarını, elle ya da gözle bir denetim gerçekleştirmelerini öneriyoruz. Bu bahisle ilgili bir kene tespiti durumunda, en yakın sıhhat kuruluşuna başvurmalarını ehemmiyetle hatırlatıyoruz" sözlerine yer verdi.