Haber Merkezi tarafından
11 Aralık, 2024 15:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Karabük Halkı’ndan Yetkililere Çağrı: Kanser Merkezi Kurulsun!

Türkiye’nin köklü demir çelik şirketlerinin bulunduğu Karabük’te, kanser tanı merkezi bulunmaması sert eleştirilere sebep oldu.

Son günlerde yayınlanan Anadolu’nun 500 şirketi araştırmasında yer alan Karabük’teki şirketlerin açıklanmasının ardından, Karabük halkı bu durum karşısında yetkililere çağrıda bulunarak acilen kanser tanı merkezinin kurularak, tedavi için artık şehir dışına gitmemeyi talep etti. Özellikle kanser vakalarındaki artış ve bu vakaların tespiti için gerekli olan PET-CT cihazının Karabük'te kurulacak bir tedavi merkezinde yer alması gerektiğini ifade eden vatandaşlar; PET-CT, kanser hücrelerinin yüksek metabolik aktivitesini tespit etmek için radyoaktif bir madde kullanarak, kanserli dokuları algılayabiliyor.

Uzmanlar, Karabük’teki hava kirliliği ve akciğer kanseri hastalığı arasındaki güçlü ilişkiye dikkat çekerek, hem bireysel hem de toplumsal önlemlerin önemine dikkat çekiyor.  Sağlıklı bir çevre için sanayi tesislerinin denetlenmesi ve şehirdeki yeşil alanların artırılması gerektiği belirtiliyor.

Karabük’teki bu tehlikeli gidişatın durdurulması için toplumun tüm kesimlerine görev düşerken, özellikle yetkililerden hızlı ve etkili çözümler üretmesi bekleniyor.

Onkoloji ve Tedavi Tanı Merkezi'nin Kurulması Zorunlu Hale Geldi

Karabük'teki kanser vakalarındaki artış, geçtiğimiz aylarda AK Parti Karabük Milletvekili Durmuş Ali Keskinkılıç'ın "Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Çamlık sahasına yapılacak olan 150 yatak kapasiteli ek hastane binasına Onkoloji ve Tedavi Tanı Merkezi bu merkezin kurulması ile birlikte Karabük'ün çok büyük bir sorunu da ortadan kalkmış olacak. Kanserle alakalı tüm işlemler artık bu merkezde yapılabilecek" şeklindeki açıklamasını yeniden gündeme getirirken, Onkoloji ve Tedavi Tanı Merkezi'nin Karabük'te kurulmasının artık kaçınılmaz olduğu bildirildi.

Ayrıca, Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kanser hastaları için kemoterapi hizmeti veriliyor. Ancak, radyasyon onkolojisi, nükleer tıp (PET-CT), girişimsel radyoloji ve onkolojik cerrahi gibi hizmetler için hastalar, genellikle Ankara gibi diğer şehirlere yönlendiriliyor. Mevcut binada ışın tedavisinin yapılabilmesi için gerekli fiziki koşulların sağlanmasının mümkün olmadığı, bu işlemler için 1,5 - 2 metre kalınlığında duvarları olan özel bir üniteye ihtiyaç duyulduğu ifade ediliyor. Ek hastane binasının inşasıyla birlikte gerekli fiziki koşulların sağlanabileceği belirtiliyor, ancak bu binanın ne zaman inşa edileceğine dair belirsizlikler devam ediyor.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
08 Nisan, 2025 16:57 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Mobil Bilim Merkezi’nin ilk durağı Samsun

Ulusal Eğitim Bakanlığı’nca 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı aktiflikleri kapsamında Taşınabilir Bilim Merkezi’ni, Ulusal Mücadele’nin tarihi rotasına uygun biçimde Samsun, Amasya, Erzurum ve Sivas’ta öğrenci ve öğretmenlerle buluşturuyor. Öğrencilere farklı bilim alanlarında uygulamalı öğrenme tecrübesi sunan Taşınabilir Bilim Merkezi’nin birinci durağı Samsun oldu.
Mobil Bilim Merkezi, 7-8 Nisan’da Ulusal Mücadele’nin simgesi olan Bandırma Vapuru, Tütün İskelesi ve Cumhuriyet Meydanı Atatürk Anıtı’nda öğrenci ve öğretmenlerle buluştu. Daha sonra Taflan Yalı Ortaokulu’nda öğrenciler Taşınabilir Bilim Merkezi’nde 35 farklı deney seti ve eğitim malzemeleriyle farklı bilim alanlarında uygulamalı öğrenme imkânı buldu.
Proje ile öğrenciler, bilimsel hususları interaktif bir formda öğrenme fırsatına sahip oluyor. Matematik, fizik, biyoloji, astronomi ve coğrafya üzere temel bilim alanları, Taşınabilir Bilim Merkezi’nde yer alan etkileşimli deney setleriyle daha eğlenceli ve öğretici bir hâle geliyor. Uzay terazisi, meteoroloji istasyonu, interaktif topoğrafya haritası ve plazma küresi üzere araçlar, öğrencilerin bilimi eğlenceli bir halde öğrenmesine katkı sağlıyor. Deney setleri ziyaretçilere bilimsel hususları uygulamalı keşfetme imkânı sağlarken, öğrencilere de yaparak ve yaşayarak öğrenme fırsatı sunuyor.
Mobil Bilim Merkezi’nin dikkati çeken özelliklerinden biri de taşınabilir planetaryumu. 180 derece eksende eğitsel sinemaları izleme imkanı bulunduran bu özel alan, öğrencilere uzay ve astronomi mevzularında görsel ve etkileşimli bir tecrübe yaşatıyor. Öğrenciler, bu sayede hem uzay hakkında daha fazla bilgi ediniyor hem de bilimsel bahislere olan ilgilerini artırma imkânı buluyor.
Mobil Bilim Merkezi, ayrıyeten 21-25 Nisan ortasında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde düzenlenecek Bilim Şenliği’nde de yerini alacak.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.