Ekim 23, 2024 12:31

Karabük’te Ev Yangınları Neden Çıkıyor?

Editör: Esra Oğuzkağan Özkan
A+ A-
 
 

Yangın, evlerdeki en büyük tehlikelerden biri oldu.

Karabük’te son günlerde evlerde çıkan yangınlar vatandaşları endişelendirdi. Evde yangın çıkma nedenleri araştırıldığında ise birçok konuda yeterince bilgi sahibi olunmadığını ortaya çıkardı. İlk öğretim derslerinde görülen hayata dair bu tür konular, yıllar sonra basit bir kuralın bile unutulduğunu gündeme getirdi.

Evde Yangına Sebep Olan Gözden Kaçan Tehlikeler

Özellikle itfaiyeciler, yangınların çıkma nedenleri hakkında önceden uyararak, ev sahiplerini bilinçlendirmeye çalışıyor. Gördüğümüz nedenleri anlaşılamayan yangın haberleri sonrasında, evimizdeki eşyaların ne kadar tehlikeli olabileceği konusunda daha dikkatli olmamız gerektiğinin farkına varmamız gerekiyor. İşte evimizde yangın çıkarma potansiyeline sahip bazı eşyalar:

Kurutma makineleri, kullandıktan sonra mutlaka bakım gerektiren aletlerdir. Filtreleri temizlenmediği takdirde, biriken lifler ve tozlar aşırı ısınarak yangın çıkmasına neden olabilir. Her kullanımdan sonra temizlemeyi unutmayın; aksi takdirde evinizde beklenmedik bir yangın riski ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Uzatma kabloları, kullanımı kolay olmakla birlikte, doğru kullanılmadığında tehlikeli hale gelebilir. Hasar görmüş veya aşırı yüklenen uzatma kabloları yangın riski taşır. Kabloları halı veya kapı altlarından geçirmemek ve yüksek voltaj tüketen aletlerle kullanmaktan kaçınmak son derece önemlidir. Eğer uzatma kablosu kullanmak zorundaysanız, anahtarlı ve akım korumalı olanları tercih ediniz.

Ampuller, evde yangın çıkmasının en yaygın nedenlerinden biridir. Özellikle yüksek watt değerine sahip ampuller, fazla ısındığında patlayarak yangın riskini artırabilir. Işıkları gereksiz yere açık bırakmamak ve eskiyen ampulleri zamanında değiştirmek, bu tür riskleri minimize etmek için alınacak önlemler arasında yer alıyor.

Tüm bunların yanında mutfakta yemek pişirirken uzun kollu giyinmemekten tutunda doğal gaz menfez kapaklarının açık kalmasına kadar bir çok sebep bulunuyor. Mutfaktaki ocakta unutulan yemek, eskiyen elektrik tesisatları, temizlenmeyen bacalar ve aspiratörler, açık unutulan fırınlar, kabloların çekilmemesi, sigara içerken uyuyakalmak gibi birbirinden farklı sebepler, yangın riskini oluşturuyor.

Yangın Güvenliği İçin Alınması Gereken Önlemler 

Evde yangın çıkma riskini azaltmak için, basit görünen ancak tehlike saçan ampuller, uzatma kabloları, şarj aletleri, ısıtma cihazlarının kullanımına dikkat etmek ilk adımı oluşturuyor. Bunun yanı sıra, her evde bir yangın söndürücü bulundurmak, duman detektörleri yerleştirmek ve yangın tahliye planı oluşturmak da hayati öneme sahip oluyor. Yangın güvenliğini sağlamak, sevdiklerinizin ve evinizin güvenliğini korumak için atılması gereken önemli adımlar.

Evdeki eşyaların yangın çıkma potansiyeli taşıdığını unutmamak gerekir. Duyarsız kalmamak ve bilinçlenmek, olası felaketlerin önüne geçebilir. Yangın güvenliği, herkesin sorumluluğudur!

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Editör: Haber Merkezi
A+ A-
 
 

Karabük İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü’nün yürüttüğü “Gelecek Sensin” projesi kapsamında, Çocuk Evlerinde kalan devlet korumasındaki çocuklara yönelik etkinlikler düzenlendi.

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü iş birliğiyle gerçekleştirilen etkinlikte, çocukların sosyal yaşamına dokunmak ve ara tatillerini renklendirmek amacıyla çeşitli oyunlar oynandı ve sinema etkinliği düzenlendi. Etkinlik boyunca çocuklar keyifli anlar yaşarken, her zaman yanlarında olduklarını hissettiren polis ve diğer görevlilerle vakit geçirdi.