blank
Avatarı
Anadolu Ajansı tarafından
27 Ağustos, 2024 00:07 tarihinde yayınlandı

Karadeniz Kadın Kooperatifleri Birliği kuruldu

GİRESUN (AA) - Karadeniz'deki 7 ilden 8 kooperatifin katılımıyla Karadeniz Kadın Kooperatifleri Birliği kuruldu.

Birlikten yapılan açıklamada, bölgedeki kadın kooperatiflerinin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve yerel yönetimlerin destekleriyle üretim tesisleri kurarak sürdürülebilir şekilde kadın istihdamına yönelik önemli adımlar attığı belirtildi.

Kooperatifçilik alanında bilgi ve deneyim eksikliği sebebiyle bu desteklerden faydalanamayan kooperatifler olduğu belirtilen açıklamada, "Yerelden bölgeye sürdürülebilir kırsal kalkınmanın birliktelikle hareket edilmesi için kurulan kooperatiflere gönüllü mentörlük desteği sağlama kararını ekipçe aldık. Bu da birliğimizi kurmamızın amacını oluşturdu." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, kadın kooperatiflerine proje yazma, sosyal medya hesaplarını yönetme, kooperatifçilik eğitimi, finansal okur yazarlık, kamu kurum ve kuruluşlardan sağlanacak destekler, projelerin sürdürülebilirlik stratejileri, liderlik, e-ticaret, girişimcilik ve iş planı gibi kısa, orta ve uzun vadeli kalkınma planları için destek sağlanacağı aktarıldı.

Birlik çatısı altındaki kooperatiflerin gastronomi, el sanatları, tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği ve hijyen başlığı altında üretim ve hizmet sağladığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ana amacımız, sahadan masaya kooperatiflerin sorunlarına çözüm üreterek yerelden ulusala kırsal kalkınmanın stratejik eylem planlarını hazırlarken bir yandan da yerel kamu, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör yönetişim modeliyle Anadolu'da var olan kadın gücünü, kültürel miras ve değerlerimizi, unutulmaya yüz tutmuş eserlerimizi üçüncü adım ile dünya pazarına sokarak geleceğe bırakacak emanetlerimiz için kültür ve değerlerimizi aktarmış olacağız."

Açıklamada, Karadeniz Kadın Kooperatifleri Birliği'nin, Amasya Misket Eller Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi, Artvin Kadın Girişimciler Turizm Geliştirme ve İşletme Kooperatifi, Giresun Ortakbahçe Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, Gümüşhane Gümüşeller Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi, Ordu Çamaş Hanımeli Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi, Rize Ardeşen Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi, Rize Pazar Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi ve Trabzon İpekyolu Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi'nden oluştuğu ifade edildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
24 Mayıs, 2025 10:07 tarihinde yayınlandı

Karadeniz’de balık stokları azalıyor

Geçtiğimiz balık avı döneminde Karadeniz’de son yılların en bereketli dönemi yaşansa da bilimsel bilgiler bunun aykırısını söylüyor. Bilhassa son 15 yılda başta hamsi, istavrit olmak üzere başka balık stoklarında besbelli bir azalma görüldüğünü belirten Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Kısım Lider Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Şahin, bunun iki değerli sebepten kaynaklandığını vurguladı.
Balık stoklarındaki azalmayı istatistiki bilgilerden gördüklerini kaydeden Şahin, "Şu anda tezgâhlarda balık çeşitliliğini zamansal olarak güzel görsek te bana nazaran şimdi daha bir düzgünleşme yok. Bunlarla ilgili datalar yaptığımız çalışmalardan karşımıza çıkacak. Aldığımız örnekler yaptığımız tahliller bize bunu verecek" dedi.

Kirlilik ve çok avcılık öne çıkıyor
Balık stoklarındaki azalmanın nedenleri ortasında kirlilik ve çok avlanmanın öne çıktığını belirten Şahin, "Karadeniz’de son 15 yıldır bilhassa hamsi, istavrit ve başka balıklar stoklarında bir azalma var bunu görülüyor. Bunu istatistiki datalarda de görüyoruz, her geçen gün karşımıza net bir formda çıkıyor. Bununla ilgili birinci olarak üç yıl önce Tarım Bakanlığı direkt devreye girerek balık uzunluğunu ölçerek çabucak av yasağı getirirdi. Muhakkak bir müddet av yasağı uyguluyor ki çok hoş bir sistem. Lakin bakıyoruz ki Karadeniz’de stoklar azalıyor. Bize nazaran iki tane kıymetli sebep var. Bir tanesi Karadeniz’in her geçen gün kirlenmesi kıyılarımızdaki kirlilik gerek çöp atığı gerek biyolojik atıklar bunu bize gösteriyor. Oburu de balıkçılarımızın yapmış olduğu çok avlanma ve av tekniklerindeki yanılgılar karşımıza çıkıyor. Bu konuda da Tarım Bakanlığı her geçen gün yeni kanunlarla yeni uygulamalarla bunları gidermeye, düzeltmeye çalışıyor. Şu anda tezgâhlarda balık çeşitliliğini zamansal olarak uygun görsek te bana nazaran şimdi daha bir düzgünleşme yok. Bunlarla ilgili bilgiler yaptığımız çalışmalardan karşımıza çıkacak. Aldığımız örnekler yaptığımız tahliller bize bunu verecek" diye konuştu.
Balık avı müddetinin uzatılıp ya da kısaltılmasıyla ilgili yapılan spekülasyonlarla ilgili değerlendirmede bulunan Şahin, "Av yasağı uzatılsın yahut kısaltılsın ya da şu tarihte başlasın şu tarihte bitsin diye ezbere söylemek çok yanlış. Bu sene için örnek verecek olursak, bu sene deniz suyu çok geç ısındı. Hala daha muhakkak sıcaklık derecesinin altında şu anda. Bu da bizim yazın üreyen balık stokları için şimdi daha üreme döngüsü başlamadı demek. Tahminen balıkların karnında havyar var fakat bunu dökmüyor. Bunun en hoş tarafı bunu alanda takip etmek. Su sıcaklığı ile bir arada balıkların üreme döngüsü aslında bizim av yasaklarımız üreme döngüsüyle alakalı bir yasak. Bu üreme döngüsünü Tarım Bakanlığı, üniversiteler beraber takip edip ne vakit uygun görürseler o vakit demesi lazım. Bu tahminen 15 gün geç olacak lakin en azından tam bir bilgiye dayanarak, alandaki çalışmaya dayanarak elde edilmiş, verilmiş bir karar olacaktır. Bence bu halde yürütülmeli" tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin