Karadeniz’in Zeugması Hadrianopolis Ören Yeri Statüsü Kazandı

Karabük'ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianopolis Antik Kenti, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ören yeri ilan edildi.

İhlas Haber Ajansı tarafından
05 Şubat, 2025 23:50 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Geç Kalkolitik, Roma ve Erken Bizans dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanılan ve2003 yılında kazı çalışmalarına başlanan Hadrianopolis Antik Kenti için ören yeri statüsü alma süreci başarıyla tamamlandı.
"Karadeniz’in Zeugması" olarak adlandırılan bu antik kentte şimdiye kadar iki hamam, iki kilise, bir savunma yapısı, kaya mezarları, tiyatro, kemerli ve kubbeli bir yapı, anıtsal kültik niş, sur, villa, diğer anıtsal yapılar ve bazı kült alanları gün yüzüne çıkarıldı. Antik kentte karşılama merkezi yapımı tamamlandı, yürüyüş alanları ve cam teraslar ziyaretçilerin hizmetine sunuldu.

Çalışmaların tamamlanmasının ardından, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yapılan ören yeri başvurusu, Kültür ve Turizm Bakanlığının onayıyla Safranbolu Müze Müdürlüğüne bağlı olarak kabul edildi.
"Hadrianopolis turizmin odak noktası olacak"

Milletvekili Cem Şahin, Hadrianopolis’te2023 yılında yapımına başlanan karşılama merkezinin inşasının tamamlandığını ve geçici kabulün yapıldığını belirtti.

Karşılama merkezinin ardından ören yeri statüsü için başvuruda bulunduklarını vurgulayan Şahin, şu ifadeleri kullandı: "Başvurumuz, Bakanlık uzmanlarının incelemesinin ardından onaylandı. Artık Hadrianopolis, ören yeri statüsünde. İlimizin turizmi için bu büyük bir gelişme. Hadrianopolis, artık turizmin önemli bir odak noktası ve Karadeniz Bölgesi’ndeki en değerli arkeolojik merkezlerden biri. Hayırlı olsun."

Milletvekili Ali Keskinkılıç ise Eskipazar ve Karabük turizmi açısından büyük bir gelişme yaşandığını belirterek şu sözleri ekledi: "Ören yeri statüsü ile birlikte turist sayısında önemli bir artış bekliyoruz. Karşılama merkezimizle birlikte kafeterya, hediyelik eşya dükkanları, restoran, tuvalet, bebek odası ve mescidi olan modern bir birime kavuşmuş olduk. Böylelikle ziyaretçilerimiz daha konforlu bir antik kent gezisi gerçekleştirecek. Ayrıca ören yeri statüsü, turizm acentelerinin burada resmi olarak faaliyet göstermesinin de önünü açacak. Bundan sonra antik kentimizin tanıtımı sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından değil, birçok kurum tarafından da desteklenecek. Hadrianopolis’in tanınırlığını artıracak bu adım, bölge turizmi için büyük önem arz ediyor."

Milletvekilleri, başta Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy olmak üzere bakanlık yetkililerine verdikleri desteklerden dolayı teşekkür etti.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

BARÜ’nün dijital teknolojileri arkeolojiyle buluşturacağı projede çalışmalara başlandı

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
07 Mart, 2025 18:17 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Bartın Üniversitesinin (BARÜ) Erasmus+ tarafından desteklenen ve arkeolojik kültürel mirasın dijital teknolojilerle geleceğe aktarılacağı projesi kapsamında çeşitli temaslarda bulunuldu.
Bartın Üniversitesi (BARÜ) Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Evrak İdaresi Kısmı ile Sanat Tarihi Kısmının ortağı, Bulgaristan History Museum Primorsko Müze Müdürlüğünün yürütücüsü olduğu KA220 - DigiArcheoSpace Erasmus+ projesinde çalışmalar devam ediyor. "Arkeolojide Kültürel Mirası Belgelemek ve Sunmak İçin Çağdaş Araçlar" başlıklı projenin saha ziyaretleri kapsamında Filyos’taki Tios Antik Kenti’nin kültürel mirasını belgelemek amacıyla bir dizi görüşme gerçekleştirildi.
Bu doğrultuda proje grubunda yer alan Bilgi ve Doküman İdaresi Kısmından Doç. Dr. Ahmet Altay, Doç. Dr. Lale Özdemir Şahin ile Sanat Tarihi Kısmından Prof. Dr. Şahin Yıldırım ve Dr. Öğr. Üyesi Ali Bora; Çaycuma Kaymakamı Adem Kaya, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı ile Filyos Belediye Lideri Erol Acar’ı ziyaret etti. BARÜ’nün "Akıllı Lojistik ve Bütünleşik Bölge Uygulamaları" başlıklı ihtisaslaşma alanındaki mevzuları da kapsayan çalışmalar hakkında bilgi veren proje grubu, yeni teknolojiler kullanılarak yürütülen uygulamaları anlattı.
Görüşmelerde ayrıyeten projenin ikinci toplantısının Bulgaristan, Makedonya, Hırvatistan ve Türkiye’den 25 akademisyen ve uzmanın iştirakiyle 24 Mart 2025 tarihinde Filyos’ta gerçekleştirileceği, iştirakçilerin Tios Antik Kenti’nde bilimsel incelemelerde bulunacağı da paylaşıldı.
Kültürel mirasın korunması ve aktarılması noktasında BARÜ’nün ihtisaslaşma alanındaki çalışmalarını da kapsayan projenin ehemmiyetine değinen Rektör Prof. Dr. Orhan Uzun, "Bartın Üniversitesi olarak vilayetimizden başlayarak bölgemizin gelişimine paha katmak gayesiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İhtisaslaşma alanımızı da kapsayan akademik araştırma ve uygulamalarla elde ettiğimiz deneyimleri, geniş bir çerçevede kullanarak disiplinler ortası iş birlikleri yapıyoruz. Bu noktada Filyos’ta bulunan Tios Antik Kenti’nin arkeolojik kültürel mirasının belgelenmesini ve geleceğe aktarılmasını epeyce kıymetli buluyor, çalışmaların bölgemiz ve ülkemiz ismine güzel olmasını diliyorum" dedi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.