Kartalkaya’daki otel yangınında gözaltına alınan 26 kişiden 4’ünün adliyede işlemleri sürüyor

blank
blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
26 Ocak, 2025 20:53 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Bolu’da yaşanan otel yangını faciasına ait gözaltına alınan 26 bireyden 4’ünün adliyedeki süreçleri sürüyor. Hususa ait açıklamalarda bulunan Bolu Baro Başkanı Sinan Barut, “Tutuklananların hepsi ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin vefatına sebep olmak’ hatasından tutuklandı” dedi.
Bolu Cumhuriyet Başsavcılığınca 21 Ocak’ta Grand Kartal Otel’de çıkan yangına ait yürütülen soruşturma devam ediyor. Soruşturma çerçevesinde otelin sahibi Halit Ergün, Şirket Genel Müdürü Emir Aras, Otel Müdürü Zeki Yılmaz, Otel Muhasebe Müdürü Kadir Özdemir, aşçı Faysal Yaver, elektrikçi Hüseyin Özer, mutfak çalışanı Yusuf Karahanlı, Fidan Kurç ve Mehmet Gündüz tutuklandı. Gazelle Otel’de çalışan lakin ismi Grand Kartal Otel’de geçen iş güvenliği uzmanı Ece Kayacan ise isimli denetim kaidesiyle hür bırakıldı. Birebir ihmallerin bulunduğu ve Grand Kartal Otel’le ilişkisi olan işçinin bulunduğu Gazelle Otel’e ait ise Gazelle Otel Genel Müdürü Ahmet Demir, Grand Kartal muhasebe çalışanı Cemal Özer ile Mehmet Salun, Gazelle Otel teknik çalışanı elektrikçi Kadir Çelik, Grand Kartal Otel teknik işçisi Bahadır Bahar, Murat Duman, Gürkan Oskan, elektirkçi Tahsin Pekcan, Bayram Utku, Mudurnu Enerji A.Ş. Yönetim Kurulu Lideri İbrahim Polat, Mudurnu Enerji A.Ş. Yönetim Kurulu Lider Vekili İsmail Karagöz ve elektrikçi teknik işçi Bahadır Özkuru gözaltına alındı. Bu bireylerden 6’sı tutuklanarak cezaevine gönderilirken, 5’i ise isimli denetim kuralıyla özgür bırakıldı. Öte yandan Kartalkaya’daki Grand Kartal Otel’de çıkan yangına ait gözaltına alınan iç mimar Ali Bilir (72), adliyedeki süreçlerinin akabinde salıverildi. Bolu Belediye Lider Yardımcısı Sedat Gülener, İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun, itfaiye eri İrfan Acar ve Gazelle Otel Genel Müdürü Ahmet Demir’in ise adliyede süreçleri sürüyor.
Tutuklanan şahısların ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin vefatına sebep olmak ve yaralanmasına sebep olmak’ kabahatinden tutuklandığını tabir eden Bolu Baro Lideri Av. Sinan Barut, “Şu anda toplam 26 tane gözaltı oldu. 26 gözaltıdan 15 tane kuşkulu tutuklanarak cezaevine gönderildi. 6 kişi de isimli denetim önlemiyle salıverildi. Hiçbir önlem uygulanmadan salıverilen, birkaç tane kuşkulu olarak tabiri alınan şahıslar var. En son prestijiyle Belediye Lider Yardımcısı Sedat Gülener’in tabiri alınıyor. Onun dışında itfaiye takımları de şu anda savcılık sözünden sonra sevk olup olmayacağı, Sulh Ceza Hakimliğine sevk olup olmayacağı 15-20 dakika sonra aşikâr olacak. Ondan sonra akıbeti birlikte değerlendireceğiz. Şu ana kadar tutuklamaların hepsi ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin vefatına sebep olmak ve yaralanmasına sebep olmak’ cürmünden yapıldı. Yeniden isimli denetim altına alınan şahısların de birebir kabahat vasfı ile sözü alındı” dedi.

“Şu anda muhakkak değil üzere gözüküyor”
Adliyedeki süreçlerin nasıl yürütüldüğüne değinen Barut, “Asıl kıymetli olan hangi cürüm vasfından değil, sulh ceza hakimliğine sevk edilip edilmemeleri ve sulh ceza hakimliğine sevk edilecekse hangi hata vasfıyla sevk edileceği. Burada bir vazifesi ihmal hatasıyla mı, yoksa tıpkı cürümle birden fazla kişinin taksirle vefatına sebebiyet olmak cürmünden mı sevk edildi? Kabahat vasfı, Sedat Gülener ve itfaiye işçisi için aşikâr değil. Uzman görevlendirildi. Olağan daha evvel birkaç gün öncesinde İstanbul Teknik Üniversitesi’nden bir heyetin otelde incelemeler yaptığını gördük. Lakin sorulan sorular prestijiyle bilhassa bundan evvelki gözaltına alınan şahıslara sorulan sorular, rastgele bir biçimde eksper incelemesi sonucunda ise asli kusurlu olduklarına ait rastgele bir soru sorulmadığını görmekteyiz. Yani şu anda eksper raporunun olup olmadığı yahut eksper raporunun kimin asli kusuru olup olmadığı da şu anda belirli değil üzere gözüküyor. Lakin dediğiniz üzere işin ana noktası yangının nasıl çıktığı, yangın çıkmasından sonra hangi süreçlerin yapıldığı, yangın öncesine ilişkin rastgele bir halde otelde kontrol yapılıp yapılmadığı, otelin içerisindeki yangın söndürme aygıtlarının yahut yangın tertibatının çalışıp çalışmadığı tarafında bütün şüphelilere sorular soruluyor” sözlerini kullandı.

“Bölümlerin hepsi uzman raporları ile aydınlığa çıkacak”
Gözaltı sayısına ait açıklamalarda bulunan Barut, “Kimin kusuru varsa bu da Ankara’da olması, Bolu’da olması, İstanbul’da olması çok da değerli olmadan, kimin kusuru varsa burada cezalandırılmasına yönelik süreçlerin yapılması. Ancak bunun için yeniden belirttiğim üzere kimin kusuru olup olmadığının tespiti açısından uzman raporları bizim için çok kıymetli. Sonuçta teknik bir husus. Burada kontrolün yapılıp yapılmadığı, ruhsatın nasıl verildiği, yetkinin kimde olduğu. Kısımların hepsi eksper raporları ile aydınlığa çıkacak. 78 kişinin vefat ettiği bir olayda kimin bir kusuru varsa, kimin ne olduğuna, nerede olduğuna bakılmaksızın hepsi hakkında soruşturmanın açık ve net bir halde adil yargılama hakları da gözetilerek devam etmesi gerekiyor. Hangi kuşkulu söz veriyorsa, sözlerinde geçen şahısların de tabirlerine başvuruluyor. Onlar da kuşkulu sıfatıyla alınıyor. Yani itfaiye vazifelilerinin rastgele bir tanesi oraya birisiyle birlikte gittiği vakit o kişinin de kesinlikle sözünü almak için Cumhuriyet Başsavcılığı titizlikle soruşturmaya devam ediyor. Bu bahiste hiç kimseyi kaçırmamak için, hiç kimseye farklı bir müdahale yahut farklı muamele yapılmaksızın kimin ismi geçiyorsa, soruşturma konusu işletmelerde, evraklarda kimin ismi geçiyorsa hepsi Cumhuriyet Başsavcılığına getirerek sözleri şu an için alınmaktadır” dedi.

“Grand Kartal Otel’e hiçbir biçimde hiçbir vakit da gitmediği formunda belirtilmiş”
Adli denetim kuralıyla hür bırakılan iş güvenliği uzmanı Ece Kayacan hakkında konuşan Av. Sinan Barut, “Ece Hanım iş güvenliği uzmanı. Alışılmış kendi tabirinde ve kendi toplumsal medyadan yaptığı paylaşımlarda da yalnızca Gazelle Otel’de misyonlu olduğu, kendisinin Gazelle Otel’de vazifeli olarak bu hususta bilgi verdiği, Grand Kartal olayında iş yeri kodunun numarasının farklı olduğu, burada rastgele bir sorumluluğu olmadığı ve hatta Grand Kartal Otel’e hiçbir formda hiçbir vakitte gitmediği formunda belirtilmiş. Şayet kendisi hiçbir biçimde gitmediği halde Grand Kartal Otel’de iş güvenliği uzmanı olarak yapılmışsa, bu türlü bir evrakta sonradan hazırlanmışsa, buna ait doğal ki evrakta sahtecilikten de soruşturma devam edecektir. Şu an için bildiğimiz kadarıyla 26 kişi gözaltına alınmıştı. 15 kişi tutuklandı, 4 kişinin şu anda savcılık kademesindeki soruşturmada tabiri devam ediyor. Ondan sonraki durumu tekrardan değerlendireceğiz” diye konuştu.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Başkan Çetinkaya’dan Şampiyon Sporculara Ziyaret

blank
blank
Halil Kızılyer tarafından
01 Şubat, 2025 13:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, Karabük Milletvekilleri Cem Şahin ve Ali Keskinkılıç ile AK Parti Karabük İl Başkanı Ferhat Salt, Türkiye Şampiyonu milli boksör Elif Güneri ve Baykan Arslan Boks Okulu öğrencilerini ziyaret etti.

Ziyaret sırasında Elif Güneri’nin şampiyonluk başarısı kutlanırken, Karabük’te spora verilen önemin giderek arttığı vurgulandı. Başkan Çetinkaya, genç sporcuların başarılarıyla gurur duyduklarını belirterek, sporun desteklenmeye devam edeceğini ifade etti.

Milli sporcu Elif Güneri ve Baykan Arslan Boks Okulu öğrencileri, kendilerine gösterilen ilgiden dolayı teşekkür ederek, verilen desteğin motivasyonlarını artırdığını dile getirdi.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.