İhlas Haber Ajansı tarafından
12 Mart, 2025 13:42 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Kastamonu Üniversitesi dijitalleşmeyle çevreyi korumaya devam ediyor

Kastamonu Üniversitesi, Üniversite Bilgi İdare Sistemi (ÜBYS) ile dijitalleşmeye geçerek çevreyi müdafaa noktasında kıymetli bir adım attı.
Kastamonu Üniversitesi, Üniversite Bilgi İdare Sistemi (ÜBYS) ile dijitalleşme yolunda değerli bir adım atarak, etraf dostu bir dönüşüme imza attı. Bilgi Süreç Daire Başkanlığı ÜBYS ve E-Kampüs Ünitesi tarafından yürütülen çalışmalar doğrultusunda, 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren elektronik ortamda sirkülasyona giren evrak sayısı süratle artmaya devam ediyor.
2021 yılından itibaren ÜBYS üzerinden üretilen evrak, öğrenci dokümanı, transkript, ek ders yükü formu, akademik teşvik müracaat evrakları, online müracaat sisteminden alınan müracaatlar ve takviye talep sistemleri üzere pek çok süreç elektronik ortamda yapılmaya başlandı. Bu dijitalleşme ile 2021 yılında toplamda 3 milyon 701 bin 156 evrak elektronik ortamda deverana alındı. Bu sayede 445 ağacın kesilmesinin, 2 bin 220 ton suyun tüketilmesinin, 125 ton karbondioksit gazının salınmasının ve 8,88 ton atığın etrafa ziyan vermesinin önüne geçildi.
2022 yılında ise bu sayılar daha da arttı. 4 milyon 564 bin 340 evrakın elektronik ortamda deveranı sağlanarak, 549 ağacın kesilmesi engellendi. Ayrıyeten, 2 bin 738 ton suyun tüketilmesi, 155 ton karbondioksit gazının salınması ve 10,95 ton atığın etrafa ziyan vermesi engellendi.
2023 yılı prestijiyle 5 milyon 97 bin 840 evrakın elektronik ortamda deveranı tamamlandı. Bu sayede 614 ağacın kesilmesi önlendi, 3 bin 58 ton suyun tüketilmesi engellendi, 173 ton karbondioksit gazının etrafa yayılması ve 12,23 ton atığın etrafa ziyan vermesi engellendi.
2024 yılında ise 5 milyon 749 bin 248 evrakın elektronik ortamda deveranı sağlandı. Bu sayede 692 ağacın kesilmesinin önüne geçildi, 3 bin 449 ton suyun tüketilmesi engellendi, 195 ton karbondioksit gazının etrafa salınması ve 13,80 ton atığın etrafa ziyan vermesi engellendi.
Kastamonu Üniversitesi, her yıl kurtardığı ağaçlarla sanal ormanını büyütmeye devam ediyor. 2021’de 445 ağaçla başlayan bu sanal orman, 2022’de 994, 2023’te bin 608 ve 2024’te 2 bin 302 ağaca ulaşarak etrafa verdiği katkıyı artırıyor.
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, dijitalleşme ve etraf dostu adımlar konusunda yaptığı açıklamada, "Üniversitemizin dijital dönüşümü sayesinde sırf eğitim ve araştırma alanlarında değil, etrafa olan katkılarımızda da değerli bir yol kat ettik. Bu süreç, hem Üniversitemizin sürdürülebilirlik gayelerine ulaşmasında değerli bir rol oynuyor hem de etrafımıza karşı sorumluluğumuzu yerine getirmemize yardımcı oluyor. Geleceğe yönelik daha yeşil bir dünya için dijitalleşmeyi bir fırsat olarak kıymetlendirerek, bu alandaki çalışmalarımıza sürat kesmeden devam edeceğiz" dedi.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 16:14 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Sebze ve meyveleri yıkamadan yemeyin!

Tarım ilaçları tarıma zarar veren etkenleri ortadan kaldırırken, üretilen mahsuller doğru tüketilmediğinde vücuda bazı zararlar verebiliyor. Medicana Konya Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Devrim Deniz, tarım ürünlerine zarar veren etkenleri bertaraf etmek üzere üretilmiş olan pestisitlerin mutfakta kullanılan gıdalardan en iyi şekilde temizlenerek tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Dünya nüfusunun 2050’de 10 milyara ulaşması beklenirken; tüketilen tarım ürünlerine olan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Artan nüfus, azalan tarım alanları nedeniyle sebze ve meyvelerin yetmesi için çeşitli yöntemler kullanılıyor. Kullanılan tarım ilaçlarının insan vücudunda çeşitli hastalıklara yol açabileceğini söyleyen Medicana Sağlık Grubu İç Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Devrim Deniz, tüketicilere sebze ve meyvelerin mutlaka iyi bir şekilde yıkanarak yenmesi konusunda uyarıda bulundu.

Maruziyet süresi önemli

Zirai mücadelede, kimyasal bazı yöntemler bitkileri korurken; insanlarda bazı sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Kullanılan tarım ilacının çeşidine, maruz kalınan süreye ve nasıl maruz kalındığına bağlı olarak çeşitli sağlık sorunlarına sebep olabileceğine değinen Uzm. Dr. Devrim Deniz, şu bilgileri verdi: "Tarım ilacı kalıntısının vücutta birikmesi, sindirim sistemindeki faydalı bakterilerin ölümüne ve bağışıklık sisteminin zarar görmesine yol açabilir. Farklı sistemlerde sorunlara da neden olabilir. Bu nedenle üretilen mahsuller mutfağa girdiğinde tüketicilerin bazı kurallara dikkat etmesi önem taşır."

"Meyveleri kabuğuyla yiyecekseniz karbonatlı suda bekletin"

Pestisitlerin bilinçli kullanılmasının hem yetiştiricilerin hem de tüketicilerin sağlığı için son derece önemli olduğuna değinen Uzm. Dr. Deniz, "Bu nedenle bilinçli üretici ve bilinçli tüketici olmak gerekir. Bilinçli olurken, organik bile olsa sebze ve meyveler mevsiminde tüketilmelidir. Her ihtimale karşı alınan bir meyve ve sebzenin, dalından taze koparılmış olsa bile yıkanması gerekir. Suda çözünen ve sistemik olmayan bir pestisit kalıntısını, bir bitki kabuğunun içinde yetişen kuru baklagiller için, su ile yıkamak yeterli olabilmektedir. Kabuğuyla yenen meyve ve sebzeleri önce karbonatlı sonra sirkeli suda 15 dakika beklettikten sonra durulamak, kalıntıların büyük oranda arındırılmasını sağlayabilir. Mutfaklarda kullanılan gıdaların yetiştirilme şeklinin yanında tüketilmeden önce hijyen ve pestisitten arındırılmış olması konusunda da dikkati elden bırakmamak çok önemlidir" dedi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.