Kastamonu Üniversitesi, son yıllarda Kastamonu ve etraf vilayetlerde artan orman yangının oluşturduğu riskler ve iklim değişikliğinin ekosistem üzerindeki etkilerini araştıracak.
Kastamonu Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Kısmı öğretim üyesi Dr. Öğretim Üyesi Nursema Aktepe yürütücülüğünde hazırlanan “Kastamonu Nemli Bölge Bitki Komünitelerinde Yanabilirliğin Piro-Ekofizyolojik Özellikler Üzerinden Belirlenmesi” başlıklı proje, TÜBİTAK 1002-A Süratli Dayanak Programı kapsamında takviye almaya hak kazandı.
Son yıllarda Kastamonu ve etraf vilayetlerde artan orman yangını riskleri ile iklimsel değişimlerin ekosistem üzerinde oluşturduğu baskılara dikkat çekecek proje, nemli bölge ekosistemlerinde yayılış gösteren bitki cinslerinin yanabilirlik özelliklerini yaprak seviyesinde piro-ekofizyolojik parametreler üzerinden değerlendirmeyi hedefliyor.
Proje ile elde edilecek bilimsel bilgilerin, yangın ekolojisinin ve bitki ahenk stratejilerinin anlaşılmasına, tıpkı vakitte ekosistem temelli yangın idaresi stratejilerinin geliştirilmesine katkı sağlaması bekleniyor.
12 ay boyunca 93 bin 830 TL hibe alacak projede iki lisans öğrencisi bursiyer olarak vazife alacak.
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, “Üniversitemiz öğretim üyelerinin, bölgesel problemlere bilimsel tahliller üretmeye yönelik çalışmalarını yakından takip ediyoruz. Orman yangınları ve iklim değişikliğinin tesirleri, sırf Kastamonu için değil tüm ülkemiz için bir değere haiz sorundur. Dr. Öğr. Üyesi Nursema Aktepe hocamızın yürütücülüğünde desteklenmeye hak kazanan bu proje, hem bilimsel bilgi üretimine yarar sağlayacak hem de yangın idaresinde uygulanabilir sonuçlar ortaya koyacaktır. Üniversitemiz, bu cins projelerle bölgesine ve ülkesine kıymet katmaya devam edecektir” dedi.


Kastamonu Üniversitesi orman yangınlarını inceleyecek
Samsun’da silahlı saldırı düzenlenen iş yerinde kimyasal sızıntı
SAMSUN (İHA) – Samsun’da bir geri dönüşüm firmasına silahlı saldırı düzenlendi. Saldırı sonrası iş yerinde kimyasal sızıntı meydana gelirken, kimyasal sızıntıdan hafif şekilde etkilenen 6 polis, kaldırıldıkları hastanede yapılan müdahalenin ardından taburcu edildi.
Tekkeköy ilçesi 19 Mayıs Sanayi Sitesi’nde bulunan bir geri dönüşüm tesisinde meydana gelen olayda, U.G.’nin, komşu iş yerinde faaliyet gösteren O.K.’ya ait geri dönüşüm tesisine silahla ateş ettiği iddia edildi. Açılan ateş sonucu iş yerinde bulunan solvent ve tiner dolu 1 tonluk 4 depo zarar görürken depoların delinmesi nedeniyle kimyasal maddelerin iş yeri içerisine sızması sonucu olay yerine çok sayıda ekip sevk edildi. 19 Mayıs Sanayi Sitesi’ne bağlanan tüm yollarda polis ekipleri önlem alarak, sanayiye giriş çıkışları kapattı.
İhbar üzerine bölgeye gelen polis ekipleri çevrede geniş güvenlik önlemi aldı. Olayda kullanıldığı değerlendirilen tüfek ele geçirilirken, olayın ardından araçla bölgeden ayrılan U.G. ise Canik ilçesinde polis ekiplerince yakalandı. Öte yandan olayın mülk sahibi ile kiracı arasında yaşanan anlaşmazlık sonucu meydana geldiği öne sürüldü.
Kimyasal sızıntının kontrol altına alınması amacıyla olay yerine sevk edilen Samsun Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi, AFAD, ve sağlık ekiplerinin çalışmaları sürerken, kimyasal sızıntıdan hafif şekilde etkilenen 6 polis, kaldırıldıkları hastanede yapılan müdahalenin ardından taburcu edildi.
Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

