blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
07 Mayıs, 2025 14:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Kastamonu Üniversitesi’nde iklim değişikliliğin etkileri konululdu.

Kastamonu Üniversitesi’nde düzenlenen konferansta konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İzzet Öztürk, iklim değişikliğinin tesirleriyle ilgili kıymetli bilgiler verdi.
Kastamonu Üniversitesi tarafından Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Üniversite Konferansları kapsamında, İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İzzet Öztürk’ün konuşmacı olarak katıldığı "İklime Dirençli ve Suya Hassas Kent Vizyonu" konferansı, Merkez Kütüphane Cemil Meriç Salonu’nda gerçekleştirildi. Konferansa Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük ve kamu kurumlarının temsilcileri, akademisyenler ile çok sayıda öğrenci katıldı.
Konferansta konuşan Prof. Dr. Öztürk, Türkiye’de bulunan farklı su havzalarında gelecek yıllarda yaşanacak su gerilimi hakkında bilgi verdi. Ülkenin güneyinde bulunan Akdeniz, Ege ve Güneydoğu havzalarındaki suyun ve su kaynaklarının 2040 yılına kadar yaklaşık yüzde 30 oranında azalacağına dikkat çeken Öztürk, iklim ve su kullanımının bu oranı etkileyeceğini tabir etti. Karadeniz’de bulunana su havzalarının yağışlı iklimi nedeniyle daha ulu olduğunun bu oranın yüzde 15-20 oranında olacağını söyleyen Prof. Dr. Öztürk, yaşanacak su geriliminin gelecekte su idaresinin kıymetli olacağına dikkat çekti. Kastamonu bölgesinde 4 yıl üst üste kuraklık yaşandığını söz eden Prof. Dr. Öztürk, iklim değişikliği nedeniyle gelecek yıllarda önemli bir sorun olabileceğine dikkat çekti.
Geleceğin kentlerini şekillendirecek stratejilerin bilimsel bir perspektifle ele alındığını söz eden Prof. Dr. Öztürk, İstanbul’un su planına yönelik açıklamalarda bulundu. İstanbul’daki su kaynaklardaki buharlaşmanın güneye nazaran az olduğuna işaret eden Öztürk, başta İstanbul olmak üzere nüfusa nazaran ağır kentlerde çok su kullanımı nedeniyle azalan su kaynaklarının yönetimli kullanılması gerektiğinin altını çizdi. İstanbul’un yanı sıra pek çok kentte su idaresinin değerli olduğunu vurgulayan Öztürk, global ölçekte yaşanan iklim krizi ve su kaynaklarının sürdürülebilirliği üzere hayati bahislerin, artık yalnızca etraf mühendislerinin değil, tüm insanlığın ortak gündemi olduğunu söyledi.
İklime dirençli suya hassas şehircilik anlayışının benimsenmesi ve buna yönelik yatırımların yapılması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Öztürk, yağmur sularının biriktirilmesi ve bu suların kent muhtaçlığının karşılanmasında kullanılması gerektiğinin altını çizdi.
Konferans sonunda Rektör Topal tarafından Öztürk’e ikram takdim edildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

İmsak03:50
Güneş05:33
Öğle12:51
İkindi16:44
Akşam19:59
Yatsı21:35

Video Haberler

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
07 Mayıs, 2025 14:28 tarihinde yayınlandı
A+ A-

BEUN “Çevrim İçi Sayıştay ve Sayıştay Denetçiliği” eğitimi için pilot üniversite oldu

"Çevrim İçi Sayıştay ve Sayıştay Denetçiliği" eğitimi için pilot üniversite olan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mesken sahipliğinde, birinci çevrimiçi eğitim aktifliği gerçekleştirildi.
BEUN İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Metin Çoban Konferans Salonu’nda Maliye Kısmı Dr. Öğr. Üyesi Şerife Akıncı Tok’un "Türkiye’nin Malî Yapısı" dersi bağlamında gerçekleştirilen çevrim içi eğitim, Sayıştay Uzman Denetçileri Tuncay Arıduru ve İlbey Tuğrul Hayran tarafından verildi. Aktifliğin, Sayıştay Başkanlığının üniversite öğrencilerine yönelik gerçekleştirdiği eğitim programları kapsamında birinci sefer çevrim içi olarak yapılması, BEUN’u pilot kuruluş olarak öne çıkardı.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi öğrencileriyle birlikte olmaktan memnuniyet duyduklarını söz eden Sayıştay Uzman Denetçileri Tuncay Arıduru ve İlbey Tuğrul Hayran, eğitim kapsamında; Sayıştay’ın tarihi, vazife, sorumluluk ve yetkileri başta olmak üzere Sayıştay denetçiliğine ait pek çok bilgi verdi. İlgili kanun, mevzuat ve yönetmeliklerle temellendirdikleri anlatımları öğrenciler ve akademisyenler tarafından ilgiyle takip edildi. Ders sonunda ise öğrencilerle soru-cevap aktifliği gerçekleştirilerek ders mevzularının pekiştirilmesi sağlandı.
BEUN İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde düzenlenen çevrim içi eğitim programına ait açıklamada bulunan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Sayıştay’ın Türkiye’nin en esaslı ve kıymetli kurumlardan biri olduğunu belirterek yaptığı açıklamada şöyle dedi:
"Ülkemizin en kıymetli kurumlarından olan Sayıştay’ın, öğrencilerimize yönelik gerçekleştirdiği eğitim programının öğrencilerimizin meslek planlamaları ve çalışmaları için epey yararlı olacağına inanıyorum. Geleceğimizin aydınlık yüzü gençlerimiz, kendilerini yetiştirme sürecinde Sayıştay Başkanlığına ait merak ettiklerini öğrenme imkânı buldu. Bu bağlamda bilhassa Sayıştay Başkanlığının eğitim programları aracılığıyla öğrencilerimizin Sayıştay’ı tanıması hayli değerlidir. Ayrıyeten Sayıştay’ın çevrimiçi eğitimlerinin birincisinin Üniversitemizde gerçekleşmesi bizlerin memnunluk kaynağı oldu. Sayıştay ve Sayıştay Denetçiliğine ait verdikleri hoş bilgiler ve deneyim transferi için Uzman Denetçilerimiz ve Sayıştay Başkanlığı ailesi başta olmak üzere aktifliğin gerçekleşmesinde emeği geçen, katkı sunan tüm akademik ve idari işçimize teşekkür ediyorum."

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

İmsak03:50
Güneş05:33
Öğle12:51
İkindi16:44
Akşam19:59
Yatsı21:35

Video Haberler