Kastamonu’da iklim değişikliğine, çarpık kentleşmeye, kuşağı tükenen hayvanlara ve afetlere dikkat çekmek maksadıyla çekilen sinema, büyük ilgi görüyor.
Kastamonu Üniversitesi Öğretim Vazifelisi Dr. Emre Ertürk ve grubu tarafından iklim değişikliğinin tesirlerine dikkat çekmek gayesiyle yaklaşık 1,5 yıllık bir çalışmanın ardından "Sami’nin Gölgesi" isimli sinema çekildi. Sami ile kuzgun kuşu ortasında geçen sinemada Dr. Emre Ertürk, iklim değişikliği başta olmak üzere jenerasyonu tükenme tehlikesi altındaki hayvanları, çarpık kentleşmeyi ve zelzele üzere afetleri işledi. İklim değişikliğinin insan, tabiat ve hayvanlara yönelik getirdiği olumsuz tesirlerin ele alındığı sinema, 1 Mart’ta galası yapılarak vizyona girdi. Dünyanın içerisinde bulunduğu birçok zorluğu ele almasından dolayı büyük ilgi gören sinema, birçok şenlikte de mükafata aday gösterildi.
"Filmimiz çevresel faktörlerin ve gezegendeki çeşitli sorunların bireydeki tezahürünü ele alıyor"
İklim değişikliğine dikkat çekmek için Sami’nin Gölgesi sinemasını çektiklerini söyleyen Kastamonu Üniversitesi Öğretim Vazifelisi Dr. Emre Ertürk, "Daha evvel çektiğimiz sinemalara baktığımızda tüm sinemalarımızın aslında bir telaş taşıdığını görüyoruz. Çeşitli telaşlar sonucunda senaryoların yazıldığını ve sinemaya alındığını görüyoruz. Bu sinemamız de aslında bir telaşın ve tezahürün sorumluluğu diyebiliriz. Global ısınmadan sarsıntı sorununa, çarpık kentleşmeye ve tüm bunlara sebep olan değişen ve gelişen teknolojide insanın da yalnızlığını içeren bir bozulmaya dem vuruyor. Bu noktada baktığımızda sinemamız, hakikaten bireyin yalnızlığıyla, çevresel faktörlerin ve gezegendeki çeşitli sorunların bireydeki tezahürünü ele alıyor. Bu kapsamda Kastamonu, gerek doğal hoşlukları gerek motivasyon noktasında bize kattıklarıyla bir sinema seti üstlendi. Asistanlarımızla bir arada, grup arkadaşlarımızla birlikte başarılı bir formda sinemamızı tamamladık. Çeşitli etkinlikler ve şenlikler ile irtibat halindeyiz. Bunlar çoklukla memleketler arası mecralarda yer alan şenlikler ve etkinlikler oldu. Onlarla bağlantı halindeyiz. Çeşitli projelerde yer almayı düşünüyoruz. FER sinemamız şu anda Ukrayna’da savaşa dikkat çeken bir projede memleketler arası bir sinema sahnesinde yer alıyor ve insanlığa dair, tıpkı vakitte yaşama dair bir ışık yakmaya yönelik şenlikte yer alıyoruz. İştirak sağlayan ve projeye kabul edilen 100 sinema ortasında yer aldık. Bu noktada FER sineması de bizim için büyük bir motivasyon kaynağı oldu" dedi.
Kastamonu Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Kısmı son sınıf öğrencisi Okan Yılmaz ise, "Daha evvel Kastamonu’da çektiğimiz FER isimli sinemamızda de birebir halde imaj direktörlüğünde bulunmuştum. Artık de çektiğimiz sinema Sami’nin Gölgesi. Bu Kastamonu’ya paha katan ikinci sinemamız oluyor. Zira değindiği mevzular bir bütün açısından global meselelere ve global gayelere değiniyor. İklim değişikliği, soyu tükenen canlılar, çarpık kentleşme ve zelzele üzere afetlerin değinildiği bir sinema oldu. Benim için çok hoş bir tecrübe oldu" biçiminde konuştu.
İletişim sorumlusu olarak sinemada vazife alan Kastamonu Üniversitesi İletişim Fakültesi Halka Bağlantılar ve Reklamcılık Kısmı öğrencisi Gizem Ateş de, "Ben, sinemada ve takımda olmaktan çok büyük memnunluk duyuyorum. Sinema sürecimiz çok uzun bir süreç, planlamamız ve uygulamamız büsbütün 1,5 yıl kadar sürdü, vaktimizi aldı. Beni bu projeye dahil ettiği için Dr. Emre Ertürk hocama teşekkür ediyorum. Tıpkı sinema için ağır ilgi görüyoruz. Ulusal ve memleketler arası çok fazla şenliğe hazırlanıyoruz. Birçok şenlikle irtibat halindeyiz. 2025 yılında inşallah bol ödüllü bir sinema olacak" sözlerini kullandı.