Kastamonu’nun İhsangazi ilçesinde 12 bin yıllık siyezin üretimini sürdüren çiftçilerin yüzü, kış boyunca kar yağışının istenilen ölçüde olmasıyla güldü. Karın erimesiyle siyez buğdayları filizlenirken, çiftçiler verimli bir dönemin geçmesini beklediklerini söyledi.
Kastamonu’nun İhsangazi ilçesinde geçen yıl Ekim ayında 12 bin yıllık siyez buğdayı ekilen tarlalar, karların erimesiyle yeşerdi. Kar sularıyla beslenen siyez buğdayları, Mart ayının son günleri itibariyle filizlendi. İlçede bulunan tarlalar yeşile büründü. Kış mevsiminde kar yağışının istenilen seviyede olması ise çiftçilerin yüzünü güldürdü. İlçedeki çiftçiler, siyezin kabuklu bir tohuma sahip olmasının kış mevsiminde gübreye muhtaçlık duyulmadan, kar suyuyla beslenmesini sağladığını söyledi. Çiftçiler kar yağışının istenilen seviyede olması sebebiyle siyezde âlâ bir rekolte beklediklerini söyledi.
"Ekiminden sonra bir daha tarlaya gitmiyoruz"
İlçede siyez buğdayı yetiştiren Yasin Ciğerci, yetişen eserleri Ağustos ayında hasat etmeyi planladıklarını belirterek, "12 bin yıllık siyez üreticisiyim. Siyezlerimizi Ekim ayında toprakla buluşturmuştuk. Şu anda siyez buğdaylarının nasıl büyüdüğünü görmeye geldim. Pek hoş, büyüme evresinde. Kış aylarında siyez buğdayı kendisini kar suyuyla besleyebiliyor. Bu da bizim için kıymetli bir durum. Ekimden sonra bir daha tarlaya gitmiyoruz. Kabuklu bir eser olduğu için soğuktan ve kuşlardan kendisini koruyabiliyor. Çiftçi olarak da bu esere sahip çıkıyoruz. Üretimini destekliyoruz, her vakit da üreteceğiz. İnşallah Ağustos ayında hasadını yapacağız. Hasadını yaptıktan sonra taş değirmenimizde katma kıymetli eserlere dönüştürüp iç pazara pazarlayabileceğiz. Bu da biz çiftçiler için değerli bir faktör" dedi.