Kastamonu’da muhtar cinayetinde sanığın yargılanmasına devam edildi

İhlas Haber Ajansı tarafından
03 Mart, 2025 18:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Kastamonu’da köy muhtarını tüfekle vurarak öldüren sanığın yargılanasına devam edildi.
Olay, 28 Nisan’da Kastamonu’nun Merkez ilçesine bağlı Kuzyaka köyü Baylar Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye nazaran, 31 Mart Mahalli Yönetimler Seçimlerinin ardından Kuzyaka köyü muhtarı olarak seçilen Mehmet Başoğlu, mahalledeki meskenlerden su sayaçlarını okuyarak fiyatlarını toplamak istedi. 2014-2019 yılları ortasında birebir köyde muhtarlık yapan Mehmet Depişgen, kendisini telefonla arayan ve husumetli olduğu yeni muhtar Mehmet Başoğlu’na su parasını ödemeyeceğini söyledi. Bu sebeple eski muhtar Depişgen ile yeni muhtar Başoğlu ortasında telefonda tartışma çıktı. Yaşanan tartışmanın akabinde Başoğlu, azası ile su faturası için mahallede yaşayan bir vatandaşın konutuna gitti. Bu sırada Depişgen, Başoğlu’nun bulunduğu meskenin önüne gelerek pompalı tüfek ile üç el ateş açtı. Bahçede beklerken kurşunların isabet ettiği muhtar Başoğlu, olay yerinde hayatını kaybetti.
Olayın akabinde 2014-2019 yılları ortasında birebir köyde muhtarlık yapan cinayet zanlısı Mehmet Depişgen, jandarma gruplarınca yakalanarak çıkarıldığı isimli makamlarca tutuklandı.
Sanık Mehmet Depişgen hakkında "kişiyi yerine getirdiği kamu vazifesi nedeniyle bir kişiyi öldürme" cürmünden Kastamonu Ağır Ceza Mahkemesinde açılan dava görülmeye devam etti. Duruşmada konuşan Mehmet Depişgen, "Benim başıma bir musibet geldi. Lakin ben cezaevine girdiğimden beri düşünüyorum. Bu beşerler hasmımız, yalnızca su sorunu değil. M.P.’nin tarlasında duruyorlar. Suyu bir kişi müellif, iki kişi değil. İ.K., benim meskene gelmek istemiş, su faturasını yazmak istemiş, ancak muhtar neden benim meskenime kendisi gelmek istemiş? Biz muhtarla hasımız, düşmanımız. Karakolu arayıp bana, seni şikayet edip jandarma ile gelip sana tutanak tutturup diye küfürler etti. İnsan namusu, erdemi için yaşar. Ben iki periyot muhtarlık yaptım. Muhtar sorun çıkarmaz, sıkıntıları çözer. Köyde bir durum var ise düşmanınızın üzerine gitmezsiniz" dedi.
Bir olay olacağını varsayım ettiğini söyleyen Depişgen, "Ben aslında bir olay olacağını kestirim ettim. Bu yüzden bu olayı bertaraf etmek için İ.K.’yi aradım. Bana, M.P.’nin konutunda olduklarını söylediler. Ben, Mustafa’nın konutuna gittim. Meskenin etrafı tel örgülerle çevrili olduğu için M.P.’yi dışarıdan seslendim. Bir olay çıkarmaya gitmedim. Adam zati benim kapıma geleceğini söyledi. Benim oraya gitmeme gerek yok. Zati ayağıma gelecek. Üzerime koşunca bende panikle ateş edip kaçtım. İ.K.’yi neden aradığını, neden bana küfür edildiğini, bu olayın gerisinde kimlerin olduğunu sorardım. Orada vakit kazanmak, kanıtları karartmak için vakit kazanmak istemiştir. Biz, esasen düşmanız. Benim bu olayda zerre kabahatim yok. Ben canımı kurtardım. Tahliyemi istiyorum" diye konuştu.
Tutuklu sanık Depişgen’in avukatı ise, "Müvekkilimin daha öncesinden de iki olayı vardır. Babası ve kardeşini de öldürmüş, ancak sebepsiz yere değil. Tahrik altında işlemiştir. Bu olayda da tahrik altında hareketi gerçekleştirmiştir. Tahrik altında bu olay işlendiği için tahliyesini talep ediyoruz" tabirlerini kullandı.
Maktul Mehmet Başoğlu’nun eşi S.B. de, "Şikayetçiyiz, sanığın en ağır formda cezalandırılmasını istiyoruz" dedi.
Mahkeme heyeti, sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı da ileri bir tarihe erteledi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

BARÜ’nün dijital teknolojileri arkeolojiyle buluşturacağı projede çalışmalara başlandı

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
07 Mart, 2025 18:17 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Bartın Üniversitesinin (BARÜ) Erasmus+ tarafından desteklenen ve arkeolojik kültürel mirasın dijital teknolojilerle geleceğe aktarılacağı projesi kapsamında çeşitli temaslarda bulunuldu.
Bartın Üniversitesi (BARÜ) Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Evrak İdaresi Kısmı ile Sanat Tarihi Kısmının ortağı, Bulgaristan History Museum Primorsko Müze Müdürlüğünün yürütücüsü olduğu KA220 - DigiArcheoSpace Erasmus+ projesinde çalışmalar devam ediyor. "Arkeolojide Kültürel Mirası Belgelemek ve Sunmak İçin Çağdaş Araçlar" başlıklı projenin saha ziyaretleri kapsamında Filyos’taki Tios Antik Kenti’nin kültürel mirasını belgelemek amacıyla bir dizi görüşme gerçekleştirildi.
Bu doğrultuda proje grubunda yer alan Bilgi ve Doküman İdaresi Kısmından Doç. Dr. Ahmet Altay, Doç. Dr. Lale Özdemir Şahin ile Sanat Tarihi Kısmından Prof. Dr. Şahin Yıldırım ve Dr. Öğr. Üyesi Ali Bora; Çaycuma Kaymakamı Adem Kaya, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı ile Filyos Belediye Lideri Erol Acar’ı ziyaret etti. BARÜ’nün "Akıllı Lojistik ve Bütünleşik Bölge Uygulamaları" başlıklı ihtisaslaşma alanındaki mevzuları da kapsayan çalışmalar hakkında bilgi veren proje grubu, yeni teknolojiler kullanılarak yürütülen uygulamaları anlattı.
Görüşmelerde ayrıyeten projenin ikinci toplantısının Bulgaristan, Makedonya, Hırvatistan ve Türkiye’den 25 akademisyen ve uzmanın iştirakiyle 24 Mart 2025 tarihinde Filyos’ta gerçekleştirileceği, iştirakçilerin Tios Antik Kenti’nde bilimsel incelemelerde bulunacağı da paylaşıldı.
Kültürel mirasın korunması ve aktarılması noktasında BARÜ’nün ihtisaslaşma alanındaki çalışmalarını da kapsayan projenin ehemmiyetine değinen Rektör Prof. Dr. Orhan Uzun, "Bartın Üniversitesi olarak vilayetimizden başlayarak bölgemizin gelişimine paha katmak gayesiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İhtisaslaşma alanımızı da kapsayan akademik araştırma ve uygulamalarla elde ettiğimiz deneyimleri, geniş bir çerçevede kullanarak disiplinler ortası iş birlikleri yapıyoruz. Bu noktada Filyos’ta bulunan Tios Antik Kenti’nin arkeolojik kültürel mirasının belgelenmesini ve geleceğe aktarılmasını epeyce kıymetli buluyor, çalışmaların bölgemiz ve ülkemiz ismine güzel olmasını diliyorum" dedi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.