Kastamonu’da gerçekleştirilen panelde, 812 çeşit yemeği bulunan ve 34 coğrafik işaretli esere sahip Kastamonu mutfağı tanıtıldı.
Kastamonu Üniversitesi ile Vilayet Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Türk Mutfağı Haftası aktiflikleri kapsamında Rıfat Ilgaz Kültür Merkezinde "Gelenekten Geleceğe, Kastamonu’nun Mutfak Yolculuğu" bahisli panel gerçekleştirildi. Panelde Kastamonu mutfağının 812 çeşit yemeği ve 34 coğrafik işaretli eseri tanıtıldı.
Panel öncesinde konuşan Kastamonu Vali Yardımcısı Aydın Ergün, "Anadolu’nun bu mutfak kültürünün en esaslı ve en nadide örneklerinden biri de Kastamonu’muzda yaşamaktadır. Hakikaten bu köklülük ve nadidelik, kökü antik çağlara dayanan siyez buğdayı ile Taşköprü sarımsağında açıkça görüldüğü üzere; çekme helva, banduma, tirit, kara çorba üzere daha isimlerini burada saymanın mümkün olmadığı sayısız nadide örnek de sunmaktadır. Kastamonu, Türk mutfağının en varlıklı temsilcilerinden biri olarak bu haftanın manasını ziyadesiyle taşıyan bir şehirdir" dedi.
"Tescili alınmış 34 adet coğrafik işaretli eserimiz bulunmaktadır"
Kastamonu’da Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescili alınmış 34 adet coğrafik işaretli eser bulunduğunu söyleyen Vali Yardımcısı Ergün, "Bunlardan 25 tanesi gastronomi alanındadır. Ayrıyeten güllaç, akide şekeri, taş kadayıf, köfteli Tatar çorbası, köle hamuru (malak hamuru), cabaaltı (kesük) pırsıtması, hasüde yemekleri için de coğrafik işaret başvurusu yapılması planlanmaktadır. Kültür ve turizmin en kıymetli öğelerinden olan mutfak kültürü ve yöresel lezzetler, günümüzde artık düzgünce öne çıkmıştır ve değerli derecede ekonomik katkı da sağlamaktadır. Pek çok alanda olduğu üzere mutfak kültürü ve yöresel lezzetler alanında da geniş bir potansiyele sahip olan Kastamonu’nun bu potansiyelini harekete geçirmemiz gerektiği aşikardır" diye konuştu.
Daha sonra Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Serkan Çalışkan, tarafından "Gelenekten Geleceğe, Kastamonu’nun Mutfak Yolculuğu" başlıklı panel verildi. Panelde Kastamonu’da besin alanında hizmet veren bölüm temsilcileri tarafından Kastamonu mutfağıyla ilgili sunumlar yapıldı.
Konuşmaların akabinde Kastamonu’nun coğrafik işaretli eserlerinin yer aldığı stant açıldı.