Kaya; “Özgür ve Tarafsız Basın Hepimizin Güvencesidir”

Kaya; “Özgür ve Tarafsız Basın Hepimizin Güvencesidir”

Yayın: 23.07.2018 23:39
Paylaş:
A+ A-

24 Temmuz Basın Dayanışma Günü nedeniyle Karabük Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Metin Kaya yazılı bir açıklama yaparak Anadolu Basınının sorunlarına ve basın özgürlüğüne dikkat çekti. Kaya; “Ülkemizin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçişi ile birlikte bugüne kadar süregelen mesleki sorunlarımızın gündeme gelerek, çözüm önerilerimizin uygulanması yönünde umut taşımaktayız” dedi.

Karabük Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Metin Kaya; 24 Temmuz Basın Dayanışma Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Başkan kaya, sansürün kaldırılışının yıl dönümü olan 24 Temmuz Basın Dayanışma Günü açıklamasında mesleki sorunlara ve çözüm önerilerine değindi.

Türkiye’nin yeni yönetim sistemine geçişi ile birlikte, medya alanında yıllardır dile getirilen mesleki düzenlemenin gerçekleşmesini isteyen Karabük Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Metin Kaya; Basının sorunlarının demokratik hukuk sistemi içinde çözüleceğine dikkat çekerek, “Ülkemizin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçişi ile birlikte, bugüne kadar süregelen mesleki sorunlarımızın gündeme gelerek, çözüm önerilerimizin uygulanması yönünde umut taşımaktayız.

Bilindiği gibi ülkemizde medya sektörüne genel olarak baktığımızda, basın özgürlüğünden çalışma koşullarına, mesleki standartlardan elektronik haberciliğe kadar bir dizi sorunun acil çözüm beklediğini görmekteyiz.
Türk basını öncelikle, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen ‘Gazetecilik Meslek Yasası’na ihtiyaç duymaktadır. Gazetecilik Meslek Yasası, teknolojik gelişmeler de göz önüne alınarak günümüz koşullarına uygun şekilde çıkarılmalıdır.

Bunun yapılabilmesi, gazetecilerin örgütleri aracılığıyla tartışmalarına ve karşılaşılabilecek sorunların çözümü için ortak görüş oluşturmalarına bağlıdır. Çağrımız; siyasetçilerin, bürokratların, hukukçuların ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu ile diğer meslek kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla çalışma gruplarının oluşturulması, kanun teklifi hazırlanması ve Gazetecilik Meslek Yasası’nın ülkemize kazandırılmasıdır.

Aynı kapsamda, darbe dönemlerinden bu yana değişmeyen Türk Ceza Kanunu’nda ve bazı kanun ile yönetmeliklerde yer alan basın özgürlüğünü kısıtlayıcı maddeler değişmelidir. Bu maddelerin değişerek basın özgürlüğünün gerçek anlamda sağlanması, sektörümüz ve ülkemiz için büyük önem taşımaktadır. Basınımıza kendini meşru bir şekilde ifade edebilme ve haber yapabilme hakkının evrensel ölçülerde tanınarak ifade ve basın özgürlüğünün sorun olmaktan çıkması için bu düzenlemelerin yapılması kaçınılmazdır.

Her yıl 24 Temmuz’da vurguladığımız gibi sansür, gazetecilerin 24 Temmuz 1908 tarihinde gerçekleştirdiği onurlu direniş sonucu kalkmış, ancak aradan geçen süreçte yapılan çeşitli yasal düzenleme ve baskılarla yeniden gündeme gelmişti. Yukarıda özetlemeye çalıştığımız düzenlemelerin gerçekleşmesi, sansürün de gerçek anlamda kalkmasının önünü açacak ve böylece 24 Temmuz’lar dayanışma günü olarak değil, bayram olarak kutlanacaktır.

Unutulmamalıdır ki; özgür ve tarafsız basın hepimizin güvencesidir” dedi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Akbank’ın “Şehrin İyi Hali” turnesi başlıyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 04.05.2024 04:12
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Akbank, gençleri gönüllü çalışmalara teşvik eden projesi “Şehrin İyi Hali” için üniversite etkinliklerine başlıyor.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, “Sürdürülebilirlik insan için, hepimiz için” vizyonuyla çalışmalarına devam eden Akbank, toplumsal fayda projelerine hız kesmeden devam ediyor.

Akbank'ın 2015'te başlattığı Şehrin İyi Hali platformu, gençlerin gönüllü olarak toplumsal sorunlara çözüm üretmelerini ve bireysel gelişimlerini güçlendirmelerini sağlıyor. Alanında öncü olan projenin yeni döneminde Akbank, daha fazla genci gönüllülükle tanıştırmak için Türkiye genelinde üniversiteleri kapsayan bir turne düzenliyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Akbank Marka ve İletişim Başkanı Beril Alakoç, banka olarak işlerinin temeline sürdürülebilirliği koyduklarını ve bu alandaki hedeflerin ortak paydası olan “insan” için çok katmanlı hizmetler ve çözümler sunduklarını belirtti.

Çalışmalarının kilit parçalarından birinin “gönüllülük” olduğunu vurgulayan Alakoç, “Şehrin İyi Hali ile 2015 yılından bu yana 22 bini aşkın gencin, onlarca Sivil Toplum Kuruluşunun projelerinde aktif olarak çalışmasında rol aldık. Gençlerin gönüllülük konusunda farkındalık kazanmasına, duyarlı oldukları konularda harekete geçmesine aracılık etmek, bizi çok mutlu ediyor. Yeni dönemde Şehrin İyi Hali'ni daha fazla gençle buluşturmak üzere Türkiye genelinde turnemizi başlatıyoruz.” ifadelerini kullandı.

– Şehrin İyi Hali, gönüllülük için kampüslerde

Şehrin İyi Hali turnesinde, projenin danışmanı akademisyen Itır Erhart ve Toplum Gönüllüleri Vakfı temsilcilerinin yanı sıra Mert Fırat, Harun Tekin, Erdil Yaşaroğlu, Begüm Kütük ve Nilipek gibi alanında başarılı ve sosyal konularda duyarlı isimler de yer alacak. Gençler, ünlü isimlerle bir araya gelerek hem gönüllülüğü konuşacak hem de atölyelere katılacak.

9 Mayıs'ta Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde başlayacak Şehrin İyi Hali turnesi, 10 Mayıs'ta Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve 13 Mayıs'ta İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nde devam edecek.