KBÜ'den 10 yıllık su kaynakları yol haritası

Karabük Üniversitesi KAPGEM tarafından hazırlanan raporda, su kaynaklarındaki mikroplastik ve mikrokirleticilere karşı 2026-2035 dönemini kapsayan 10 yıllık politika yol haritası ve beş temel öneri kamuoyuna açıklandı.

EÇEmine Çelik7 Kasım 2026, 13:592 dk okuma
KBÜ'den 10 yıllık su kaynakları yol haritası

Karabük Üniversitesi KAPGEM tarafından hazırlanan 20. politika raporunda, su kaynaklarındaki mikroplastik ve diğer mikrokirleticilere karşı beş temel politika önerisi geliştirildi. Türkiye için 2026-2035 dönemini kapsayan yol haritası oluşturuldu.

Karabük Üniversitesi, su kaynaklarını tehdit eden mikroplastik ve diğer mikrokirleticilerle mücadele konusunda önemli bir çalışmaya imza attı. Üniversitenin Kamu Politikaları Araştırma ve Geliştirme Merkezi (KAPGEM) Çevre Politikaları Masası tarafından hazırlanan “Türkiye’de Su Kaynaklarındaki Mikrokirleticilerin Yönetimi Politika Raporu” kamuoyuna tanıtıldı.

KAPGEM'in 20. politika raporu olma özelliği taşıyan çalışma, su kaynaklarının korunmasına yönelik 10 yıllık bir politika perspektifi ortaya koyuyor. ABD ve Avrupa Birliği başta olmak üzere farklı ülkelerin uygulamalarının incelendiği raporda, Türkiye'nin ihtiyaçlarına yönelik merkezi ve yerel yönetimleri kapsayan çözüm önerileri geliştirildi.

MİKROKİRLETİCİLER İNSAN VE DOĞA İÇİN RİSK OLUŞTURUYOR

Raporun tanıtım toplantısında konuşan Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, sanayi devrimi sonrasında üretim teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte su, hava ve toprakta yeni kirlilik türlerinin ortaya çıktığına dikkat çekti.

Mikrokirleticilerin insan, hayvan ve bitki yaşamı üzerindeki olası etkilerine değinen Kırışık, özellikle mikroplastiklerin farklı çevresel ortamlarda ve canlı organizmalarında tespit edilmesinin önemli bir sorun haline geldiğini belirtti.

Su kaynaklarının insan yaşamı açısından vazgeçilmez olduğunu vurgulayan Kırışık, bu kaynaklarda bulunan mikroplastik ve diğer kirleticilerin önlenmesine yönelik bir politika modeli geliştirdiklerini ifade etti.

ULUSLARARASI UYGULAMALAR İNCELENDİ

Rapor kapsamında ABD ve Avrupa Birliği başta olmak üzere farklı ülkelerin mikrokirletici yönetimine ilişkin politikaları değerlendirildi. Bu örneklerden hareketle Türkiye'nin su kaynaklarının korunmasına yönelik bir model oluşturuldu.

Kırışık, hazırlanan çalışmanın yalnızca bakanlıklar için değil, yerel yönetimler ve il müdürlükleri için de yol gösterici olmasını hedeflediklerini belirtti. Su yönetiminde yerel kurumların aldığı kararların önemine işaret eden Kırışık, rapordaki önerilerin uygulamalara katkı sağlayacağını kaydetti.

BEŞ TEMEL POLİTİKA ÖNERİSİ

Toplantıda Karabük Üniversitesi Çevre Politikaları Masası üyesi Doç. Dr. Aysel Alkan Uçkun tarafından raporun kapsamı ve politika önerilerine ilişkin sunum gerçekleştirildi.

Sunumda mikrokirleticilerin nehir, göl, deniz ve yeraltı sularında çok düşük konsantrasyonlarda bulunabilmesine rağmen çevre ve canlılar üzerinde toksik, kalıcı ve istenmeyen etkiler oluşturabileceğine dikkat çekildi.

Mikrokirleticilerle mücadelede yalnızca ölçüm çalışmalarının artırılmasının veya daha maliyetli arıtma teknolojilerine yatırım yapılmasının yeterli olmayacağı vurgulandı. Kirleticilerin kaynağında tespit edilmesi ve doğru yöntemlerle kontrol altına alınması gerektiği ifade edildi.

KAPGEM tarafından hazırlanan raporla Türkiye'nin su kaynaklarının korunması için 2026-2035 dönemini kapsayan 10 yıllık bir uygulama perspektifi ortaya konulurken, geliştirilen beş temel politika önerisinin merkezi ve yerel yönetimlerin çalışmalarına katkı sağlaması hedefleniyor.

İlgili Haberler

Tümü

Yorumlar

Yorumlar editör onayından sonra yayımlanır. Kaba ve kişisel saldırı içeren yorumlar yayımlanmaz.

Henüz yorum yok.

İlk yorumu sen yaz, tartışmayı başlat.

ReklamSol Reklam
ReklamSağ Reklam