Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, Kocadağ’ın yol sorununun çözüleceğini ve tesisleşmenin sağlanacağını söyledi.
Başkanı Halit Doğan, Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri ile birlikte, Samsun’un seyir terası pozisyonunda olan Kocadağ’da incelemelerde bulundu. "Doğal hoşlukları, dağları, dorukları ve eşsiz görünümleriyle yaz olduğu üzere kış turizminin de odağı Samsun" diyen Lider Doğan, "Doğa tutkunlarını mest eden görüntüsüyle Samsun’umuza bir de zirveden bakmak isteyenlerin durağı Kocadağ’da Orman Vilayet Müdürlüğümüzle yapacağımız çalışmaları konuştuk. Yol genişletme çalışmalarımıza başlıyoruz. Tesisleşme noktasında bölgeye yatırım yapan firma yetkilisi Hilmi Eker ile projenin ayrıntılarını inceledik. Odağımızı Samsun’dan ayırmadan, merkezimize her vakit kentimizi insanımızı koyarak çalışmaya devam ediyoruz" sözlerini kullandı.
Canik Gürgenyatak’ta inceleme
Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri ile Canik Gürgenyatak’ta da incelemelerde bulunan Lider Doğan, "Yazı başka kışı farklı hoş kentimizin turizm alanlarında incelemelerde bulunmaya, hayata geçireceğimiz yatırımları değerlendirmeye devam ediyoruz. Havası, eşsiz görüntüsüyle Canik Gürgenyatak’ta incelemelerde bulunduk, Orman Vilayet Müdürlüğümüzle yapacağımız çalışmaları konuştuk. Samsun’umuz 17 ilçesi, birbirinden hoş tarihi, kültürel ve doğal noktalarıyla bir turizm cenneti. Bizler de ‘Odak Samsun’ diyerek bu alanları daha ileriye taşımak için çalışmaya, kentimizin turizm potansiyelini daha da artırmaya devam ediyoruz. Odağımız Samsun’umuzdan ayrılmasın" dedi.
Çorum’daki Şapinuva Antik Kenti’ndeki arkeolojik hafriyatta bulunan yaklaşık 3 bin 500 yıllık keten kumaş modülünden esinlenen bayanlar, Hitit ketenini yine üreterek, dokuma sanayisine kazandırıyor.
Çorum İş Bayanları Derneği (İŞKAD) tarafından "Eski Dünyanın Yeni Masalı" sloganıyla hayata geçirilen proje çerçevesinde, 3 bin 500 yıllık Hitit keten kumaşı gün yüzüne çıkartılıyor. Çorum’daki hafriyat çalışmalarında gün yüzüne çıkartılan kumaş modülünden esinlenerek hayata geçirilen proje çerçevesinden hazırlanan ve "Hitit keteni" ismi verilen kumaş, dokuma sanayisine kazandırılacak. İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından da desteklenen proje ile tarihi kökleri M.Ö. 1400 yılına dayanan Hitit keteninin aslına uygun bir halde tasarlanması, üretilmesi, işlenmesi, markalaşması, atölye/eğitim ortamlarında genç nesillere aktarılması ve yeni istihdam alanları oluşturulması hedefleniyor.
Proje tanıtım sinemasıyla tanıtıldı
Proje, Çorum Müzesi’nde düzenlenen programda, hazırlanan tanıtım sineması ile tanıtıldı. Programa Çorum Valisi Ali Çalgan ile eşi Halide Çalgan, Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız, Belediye Lideri Dr. Halil İbrahim Aşgın, Çorum İş Kadınları Derneği Başkanı Semrin Kaleli, Hitit keten kumaşının bulunduğu, devrin hafriyat lideri Prof. Dr. Aygül Süel ve davetliler katıldı.
"Bunları insanlığa tanıtmamız lazım"
Programda konuşan Vali Ali Çalgan, Çorumlu iş bayanlarının hayata geçirdikleri projeyle, kentin ve ülkenin tanıtımına büyük katkı sağladıklarını vurgulayarak, "Bu tarihi tanıtmak yalnızca Hitit medeniyetine değil, bugün yaşayanlara da borcumuz. Bunları insanlığa tanıtmamız lazım. Bu manada çok değerli bir proje yaptılar. Emeği geçen başta dernek liderimiz olmak üzere Çorumlu iş bayanlarımızı kutluyorum" dedi.
Çorum’un çok kıymetli bir tarihe geçmişe sahip olduğunu tabir eden Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız da, "Hititler’in başşehrinde yaşıyoruz. 7 bin 500 yıllık tarihimiz var. Ancak maalesef bu tarihi anlatamıyoruz. Çorumludan çok Çorum’u savunan Semrin Kaleli ve grubuna teşekkür ediyorum. Emekleri geçenlere şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.
"Büyük bir coşku ve aşkla kentimizi tanıtmaya devam"
Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın ise 8 Mart Dünya Bayanlar Günü’nü kutlayarak, "Bu stant için derneğimizin tüm üyelerine teşekkür ediyorum. İçişleri Bakanlığımız da bu projeyi destekledi. İçişleri Bakanımız ve Bakanlığımıza da teşekkürlerimizi sunuyorum. Durmak yok, büyük bir coşku ve aşkla kentimizi tanıtmaya devam diyorum biçiminde konuştu.
Dönemin hafriyat başkanlığını yürüten Dr. Mustafa Süel anısına Prof. Dr. Aygül Süel’e plaket takdim eden Çorum İş Kadınları Derneği Başkanı Semrin Kaleli, "Hititler yaşadığı sürece, anıldığı sürece, yaşayacak. Bu yüzden, Şapinova kentimizin kaşifi Aygül Süel ve Mustafa Süel onun anısına bu sinemamızı adadık" tabirlerini kullandı.
"Olağanüstü kurallarda, talih yapıtı havasız kalarak bulunmuş yapıtın bir parçası"
Dönemin hafriyat lideri Prof. Dr. Aygül Süel de emeği geçenlere teşekkür ederek, "Biz Anadolu bayanı olarak çok şanslıyız. Neolotik’ten, doğurganlığı olan bayandan başlayarak biz çok şanslıyız. Bayan her vakit destekçidir. Bu mevzu için de çok teşekkür ediyorum. Bu gecenin de benim için farklı bir manası var. Hafriyat meşakkatli bir iş. Bu buluntu harika, bugüne gelemeyen organik bir husus. Harika koşullarda, talih yapıtı havasız kalarak bulunmuş yapıtın bir modülü. Natürel bunun için ben en başta canla başla çalışan hafriyat takımıma teşekkür etmek isterim. Mustafa hocayı ayrıyeten anmak istiyorum onun emeği çok farklıydı" dedi.
Program, hatıra fotoğrafı çekilmesi ile sona erdi.