26 Kasım 2024, 20:30

Kodlama ve robotik eğitiminin amacı teknolojiyi tüketen değil, üreten nesil yetiştirmek

Anadolu Ajansı
A+ A-
 
 

– Doğa Koleji Kodlama ve Robotik Bölüm Başkanı Reşit Şafak Gedik:
– “Eğitim sürecinin sonunda, öğrenciler, teknolojiyi geliştiren, iyileştiren ve topluma değer katacak projeler üreten bireyler olarak yetişir”

İSTANBUL (AA) – OKTAY ÖZDEMİR – Doğa Koleji Kodlama ve Robotik Bölüm Başkanı Reşit Şafak Gedik, kodlama ve robotik derslerinde öncelikli hedeflerinin, öğrencilerin teknolojiyi tüketen değil, üreten bilinç ve deneyime erişmeleri olduğunu kaydetti.

AA muhabirine açıklama yapan Gedik, kodlamanın bir bilgisayarın veya elektronik cihazın belirli bir işlemi yapabilmesi için verilen komutlar dizisi olduğunu belirterek, robotik kavramının ise robotların tasarımı, üretimi, programlanması ve kullanımıyla ilgili mühendislik dalı olduğu bilgisini paylaştı.

Bir robotun hareket etmesi, bir iş yapması veya çevresine tepki vermesi için kodlanması gerektiğini aktaran Gedik, “Örneğin, bir robot kolunun bir nesneyi alıp yer değiştirmesi için motorlara ve sensörlere uygun komutlar yazılmalıdır. Sonuç olarak, kodlama bir robotu 'hareket ettirir' ve ona ne yapması gerektiğini söyler, robotik ise robotun bu komutları fiziksel dünyada hayata geçirebilmesi için gerekli mühendislik süreçlerini içerir.” ifadelerini kullandı.

Gedik, eğitimin öğrencilere yalnızca teknik bilgi kazandırmakla kalmadığına, aynı zamanda problem çözme, yaratıcılık, eleştirel düşünme ve işbirliği gibi becerilerini de geliştirdiğine vurgu yaptı.

Bu becerilerin, öğrencilerin 21. yüzyılda iş hayatına ve günlük yaşama başarılı bir şekilde uyum sağlamalarına olanak tanıdığını söyleyen Gedik, eğitim sürecinin sonunda, öğrencilerin sadece teknolojiyi kullanmakla kalmayarak aynı zamanda bu teknolojiyi geliştiren, iyileştiren ve topluma değer katacak projeler üreten bireyler olarak yetiştiğinin altını çizdi.

Teknolojinin doğru kullanımını ve güncel teknoloji becerilerini öğrencilere kazandırmak üzerine içerik geliştirdiklerine dikkati çeken Gedik, kodlama ve robotik dersinin anasınıfı 5 yaş itibarıyla başlayıp 11. sınıfa kadar devam ettiğini dile getirdi.

Gedik, tüm sınıflarda “Dijital Vatandaşlık” konusunu önemsediklerini kaydederek, “Çünkü bu konu teknolojide donanımlı ve bilinçli bir altyapı oluşturma sürecinin bir başlangıcı. Müfredatımızda öğrencilerimize algoritma becerilerini, problem çözme becerilerini kazandırıyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

Tüm sınıflarımızda 3 boyutlu tasarım geliştirme, yazılıma giriş, oyun ve mobil uygulama geliştirme, arduino, grafik tasarım oluşturma becerileri kazandıklarına işaret eden Gedik, şöyle devam etti:

“Bu beceriler oluşturulduktan sonra proje odaklı bir içeriğimiz ortaya çıkıyor. Devamında öğrencilerimizin kendi içeriklerini, uygulamalarını, oyunlarını, kodlarını ve robotlarını geliştirmelerini amaçlıyoruz. Derslerimizde öncelikli hedefimiz öğrencilerimizin teknolojiyi tüketen değil üreten bilinç ve deneyimde olmalarıdır.”

– “Öğrencilerimiz, teknoloji firmalarını tanıma ve staj imkanlarına sahip”

Bölüm Başkanı Reşit Şafak Gedik, müfredatlarında birçok araç ve yazılım dili bulunduğuna değinerek, örnek olarak Python, C ve Java'yı verdi.

Öğretim araçlarında ise Microsoft ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü gibi kurumların araçlarını kullandıklarına dikkati çeken Gedik, “Günümüz teknoloji gelişmelerini de ele aldığımızda Python yazılım dilleri arasında hem kolay öğrenilebilir hem de güçlü ve çok yönlü bir dil olduğundan, okullarda programlama öğretimi için uygun bir dildir.” açıklamasını yaptı.

Gedik, Python'ın öğrencilerin sadece teknik becerilerini geliştirmekle kalmadığını, aynı zamanda problem çözme, mantıksal düşünme ve yaratıcılık gibi becerileri de kazanmalarına yardımcı olduğunu anlatarak, “Aynı zamanda yapay zeka alanında da çokça kullanılan bir dildir. Bu sebepleri ele aldığımızda yazılım dilleri arasında Python'ı bir adım öne çıkarmaktayız.” dedi.

Üniversite hayatlarında teknoloji alanında devam etmek isteyen öğrenciler için Uluslararası Robotik Turnuvalarında gösterdikleri başarılardan dolayı İstanbul Bilgi Üniversitesi, MIT, Yale, Georgia Tech gibi üniversitelerden burs imkanları sağlandığını aktaran Gedik, “Öğrencilerimiz, Doğa Koleji tarafından gerçekleştirilen Yerli Teknoloji Zirvelerinde ülkemizin en önde gelen teknoloji firmaları yöneticileriyle tanışma, firmaları tanıma ve staj imkanlarına sahip.” dedi.

Gedik, eğitimlerin Doğa Kolejinde olduğu gibi projeler, turnuvalar ve etkinliklerle uygulamalı bir hal aldığında, öğrencilerin yeri geldiğinde bir mühendis veya mimar tecrübesini deneyimlediklerine vurgu yaparak, deneyimler sonucunda da geri bildirimlerin, daha fazla keşfetme ve meslek seçiminde teknolojinin ön plana çıkması şeklinde gözlemlendiğini kaydetti.

Velilerin, çocuklarının gelişen becerilerinden memnuniyet ve gurur duyduğuna işaret eden Gedik, yeri geldiğinde kendilerinin de öğrencilerle birlikte deneyim ve tecrübeleri paylaştığını sözlerine ekledi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

26 Kasım 2024, 20:30

Kodlama ve robotik eğitiminin amacı teknolojiyi tüketen değil, üreten nesil yetiştirmek

İhlas Haber Ajansı
A+ A-
 
 

Ordu’da Halk Ekmek Fabrikası üretime başladı. Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilen tesis merasimle hizmete açıldı.

Halk Ekmek tesisinin açılışında konuşan Ordu Büyükşehir Belediye Lideri Dr. Mehmet Hilmi Güler, toplumsal belediyeciliğin en hoş örneklerini Ordu’da hayata geçirdiklerini belirtti.

“Tek emel dar gelirlileri korumak”

Altınordu ilçesi Kumbaşı mevkiinde inşa edilen tesisin açılışında konuşan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, kimseye rakip olmadıklarının altını çizerek tek maksatlarının dar gelirlileri korumak olduğunu söz etti. Lider Güler, “Ekmek bizim hayatımızda çok değerlidir. Bugün de burada ekmeğin fabrikasını açıyoruz. Toplumsal belediyeciliğin bir gereği olarak, bilhassa de dar gelirlileri koruyan, esnafa rakip olmayan bir eser kazandırıyoruz. Emeği geçen bütün kardeşlerime teşekkür ediyorum. Artık de dar gelirlilerimizi koruyan çalışmaları hayata geçiriyoruz. Öte yandan günde 3 bin bireye de sıcak yemek dağıtıyoruz. Bunları karşılıksız olarak yapıyoruz. Ordu Büyükşehir Belediyesi olarak bizim kimsenin ekmeğinde gözümüz yok. Biz kimseye rakip olmuyoruz. Biz kimsenin ekmeğini bölmüyoruz. Biz yalnızca yol açan ve yol gösteren bir takım olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ümit ediyorum daha hoş açılışlar da kentimizin farklı noktalarında yeniden bir ortaya geleceğiz. Şunun da altını bilhassa çizmek istiyorum. 19 ilçemiz içinde sürprizlerimiz var. Ben açtığımız bu tesisin kentimize iyi olmasını temenni ediyorum” dedi.

Üretim tesisi gezildi

Konuşmaların akabinde dualar eşliğinde kesilen kurdele ile fabrikanın açılışı gerçekleştirildi. Vali Erol ve Lider Güler’in yanı sıra, protokol üyeleri, gazeteciler ve merasim iştirakçileri tesisi gezerek üretim kademelerini yerinde gördü ve yetkililerden bilgi aldılar.

Halk Ekmek Üretim Tesisi açılışına Ordu Valisi Muammer Erol, ilçe belediye liderleri, protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

İlk etapta üretim kapasitesi 27 bin

Halk Ekmek Fabrikası birinci etapta günlük 18 bin ekmek üretecek. Tesis evreli olarak evvel 27 bine daha sonra tam kapasite ile çalıştığında ise bu sayı 54 bine kadar çıkarılabilecek. Bu hizmetten yararlanmak isteyen vatandaşlar belirlenen 14 satış noktasında ucuza ekmeği temin edebilecek. Ekmek satış büfeleri önümüzdeki haftalarda öteki ilçelerde de yaygınlaştırılacak.

Hafta içi ve cumartesi günü ekmek satışı yapılacak

Hafta içi ve cumartesi günleri ekmek satışının yapılacağı büfeler 08.00-12.00 saatleri ile 13.00-17.00 saatleri ortasında vatandaşlara hizmet verecek.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.