blank
Avatarı
Anadolu Ajansı tarafından
26 Kasım, 2024 20:30 tarihinde yayınlandı

Kodlama ve robotik eğitiminin amacı teknolojiyi tüketen değil, üreten nesil yetiştirmek


İSTANBUL (AA) - OKTAY ÖZDEMİR - Doğa Koleji Kodlama ve Robotik Bölüm Başkanı Reşit Şafak Gedik, kodlama ve robotik derslerinde öncelikli hedeflerinin, öğrencilerin teknolojiyi tüketen değil, üreten bilinç ve deneyime erişmeleri olduğunu kaydetti.

AA muhabirine açıklama yapan Gedik, kodlamanın bir bilgisayarın veya elektronik cihazın belirli bir işlemi yapabilmesi için verilen komutlar dizisi olduğunu belirterek, robotik kavramının ise robotların tasarımı, üretimi, programlanması ve kullanımıyla ilgili mühendislik dalı olduğu bilgisini paylaştı.

Bir robotun hareket etmesi, bir iş yapması veya çevresine tepki vermesi için kodlanması gerektiğini aktaran Gedik, "Örneğin, bir robot kolunun bir nesneyi alıp yer değiştirmesi için motorlara ve sensörlere uygun komutlar yazılmalıdır. Sonuç olarak, kodlama bir robotu 'hareket ettirir' ve ona ne yapması gerektiğini söyler, robotik ise robotun bu komutları fiziksel dünyada hayata geçirebilmesi için gerekli mühendislik süreçlerini içerir." ifadelerini kullandı.

Gedik, eğitimin öğrencilere yalnızca teknik bilgi kazandırmakla kalmadığına, aynı zamanda problem çözme, yaratıcılık, eleştirel düşünme ve işbirliği gibi becerilerini de geliştirdiğine vurgu yaptı.

Bu becerilerin, öğrencilerin 21. yüzyılda iş hayatına ve günlük yaşama başarılı bir şekilde uyum sağlamalarına olanak tanıdığını söyleyen Gedik, eğitim sürecinin sonunda, öğrencilerin sadece teknolojiyi kullanmakla kalmayarak aynı zamanda bu teknolojiyi geliştiren, iyileştiren ve topluma değer katacak projeler üreten bireyler olarak yetiştiğinin altını çizdi.

Teknolojinin doğru kullanımını ve güncel teknoloji becerilerini öğrencilere kazandırmak üzerine içerik geliştirdiklerine dikkati çeken Gedik, kodlama ve robotik dersinin anasınıfı 5 yaş itibarıyla başlayıp 11. sınıfa kadar devam ettiğini dile getirdi.

Gedik, tüm sınıflarda "Dijital Vatandaşlık" konusunu önemsediklerini kaydederek, "Çünkü bu konu teknolojide donanımlı ve bilinçli bir altyapı oluşturma sürecinin bir başlangıcı. Müfredatımızda öğrencilerimize algoritma becerilerini, problem çözme becerilerini kazandırıyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Tüm sınıflarımızda 3 boyutlu tasarım geliştirme, yazılıma giriş, oyun ve mobil uygulama geliştirme, arduino, grafik tasarım oluşturma becerileri kazandıklarına işaret eden Gedik, şöyle devam etti:

"Bu beceriler oluşturulduktan sonra proje odaklı bir içeriğimiz ortaya çıkıyor. Devamında öğrencilerimizin kendi içeriklerini, uygulamalarını, oyunlarını, kodlarını ve robotlarını geliştirmelerini amaçlıyoruz. Derslerimizde öncelikli hedefimiz öğrencilerimizin teknolojiyi tüketen değil üreten bilinç ve deneyimde olmalarıdır."

- "Öğrencilerimiz, teknoloji firmalarını tanıma ve staj imkanlarına sahip"

Bölüm Başkanı Reşit Şafak Gedik, müfredatlarında birçok araç ve yazılım dili bulunduğuna değinerek, örnek olarak Python, C ve Java'yı verdi.

Öğretim araçlarında ise Microsoft ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü gibi kurumların araçlarını kullandıklarına dikkati çeken Gedik, "Günümüz teknoloji gelişmelerini de ele aldığımızda Python yazılım dilleri arasında hem kolay öğrenilebilir hem de güçlü ve çok yönlü bir dil olduğundan, okullarda programlama öğretimi için uygun bir dildir." açıklamasını yaptı.

Gedik, Python'ın öğrencilerin sadece teknik becerilerini geliştirmekle kalmadığını, aynı zamanda problem çözme, mantıksal düşünme ve yaratıcılık gibi becerileri de kazanmalarına yardımcı olduğunu anlatarak, "Aynı zamanda yapay zeka alanında da çokça kullanılan bir dildir. Bu sebepleri ele aldığımızda yazılım dilleri arasında Python'ı bir adım öne çıkarmaktayız." dedi.

Üniversite hayatlarında teknoloji alanında devam etmek isteyen öğrenciler için Uluslararası Robotik Turnuvalarında gösterdikleri başarılardan dolayı İstanbul Bilgi Üniversitesi, MIT, Yale, Georgia Tech gibi üniversitelerden burs imkanları sağlandığını aktaran Gedik, "Öğrencilerimiz, Doğa Koleji tarafından gerçekleştirilen Yerli Teknoloji Zirvelerinde ülkemizin en önde gelen teknoloji firmaları yöneticileriyle tanışma, firmaları tanıma ve staj imkanlarına sahip." dedi.

Gedik, eğitimlerin Doğa Kolejinde olduğu gibi projeler, turnuvalar ve etkinliklerle uygulamalı bir hal aldığında, öğrencilerin yeri geldiğinde bir mühendis veya mimar tecrübesini deneyimlediklerine vurgu yaparak, deneyimler sonucunda da geri bildirimlerin, daha fazla keşfetme ve meslek seçiminde teknolojinin ön plana çıkması şeklinde gözlemlendiğini kaydetti.

Velilerin, çocuklarının gelişen becerilerinden memnuniyet ve gurur duyduğuna işaret eden Gedik, yeri geldiğinde kendilerinin de öğrencilerle birlikte deneyim ve tecrübeleri paylaştığını sözlerine ekledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
3
Haziran Salı
1446 HİCRİ Zilhicce 7
Yatsı Vakti
Şuanki vakit
Yatsı
İmsak vaktine kalan süre
 
  İmsak
03:14
  Güneş
05:11
  Öğle
12:53
  İkindi
16:52
  Akşam
20:24
  Yatsı
22:12

Haftanın Okunanları

blank
Köşe Yazıları

Aman Hocam Oldu mu Şimdi?

blank
Köşe Yazıları

Okan Küçük Yorumluyor 1 Haziran 2025

blank
Gündem

Tüm Emeklilerin Sendikası Karabük Şube Başkanı Burhan Kelez: “Emeklilere Yılda 4 Kez İkramiye Verilmeli”

blank
Karabük

Okan Küçük Yorumluyor 28 Mayıs 2025

blank
Karabük

Karabük’te bıçak bileyicilerinin bayram mesaisi başladı

Video Haberler

blank

Trabzon’da sel ve su baskınları sonrası temizlik çalışmaları gecede sürüyor

blank

Kaymakam Yazıcı’dan Safranbolu TSO’ya veda ziyareti

blank

Kılıç, Karabük Şube yöneticileriyle IndustriAll Europe 4. Kongresi’ne katıldı

blank

Milletvekili Aldatmaz 2 yılı değerlendirdi

blank

Havza OSB’de kritik toplantı: Altyapı protokolleri ve kamulaştırma kararı

blank

Sinop Tarihi Cezaevi, 5 Haziran’da yeniden ziyarete açılıyor

blank

Amasya’da eğlence mekanları krizi: “Biz kimseden rol çalmıyoruz”

blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
03 Haziran, 2025 23:42 tarihinde yayınlandı

Trabzon’da sel ve su baskınları sonrası temizlik çalışmaları gecede sürüyor

Trabzon’da bugün tesirli olan şiddetli yağışın yol açtığı sel ve su baskınlarından en fazla etkilenen 2 nolu Beşirli ve Pazarkapı mahallelerinde temizleme çalışmaları gecede sürüyor.
Büyükşehir Belediyesi grupları, sel sularının getirdiği çamurları temizleyerek gün ağardığında her iki bölgede hayatı olağana döndürmek için büyük uğraş sarf ediyor.
Şehrin en hareketli bölgeleri olan iki noktada selin getirdiği çamur birikintilerinin temizlenmesi için ağır uğraş harcayan Büyükşehir Belediyesi gruplarının çalışmalarının sabaha kadar süreceği öğrenildi.
Caddeler, yaya kaldırımları ve su baskınına uğrayan iş yerlerindeki çamur birikintilerinin temizlenmesi için ağır bir çalışma yürütüldüğünü belirten Büyükşehir Belediye Lider Vekili Faruk Kanca, "Bütün gruplarımızı, sel ve su baskınlarından en çok etkilenen Moloz ve Beşirli semtlerimize yönlendirdik. 184 işçi ve 165 araç ile çalışmalarımız sürüyor. Yeni günün birinci ışıklarıyla birlikte hayatı olağana döndürmeyi, yaya kaldırımlarımızı sel artıklarından büsbütün temizleyi ve esnaflarımızın dükkanlarını meselesiz olarak açabilmelerini sağlamayı hedefliyoruz" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
3
Haziran Salı
1446 HİCRİ Zilhicce 7
Yatsı Vakti
Şuanki vakit
Yatsı
İmsak vaktine kalan süre
 
  İmsak
03:14
  Güneş
05:11
  Öğle
12:53
  İkindi
16:52
  Akşam
20:24
  Yatsı
22:12

Haftanın Okunanları

blank
Köşe Yazıları

Aman Hocam Oldu mu Şimdi?

blank
Köşe Yazıları

Okan Küçük Yorumluyor 1 Haziran 2025

blank
Gündem

Tüm Emeklilerin Sendikası Karabük Şube Başkanı Burhan Kelez: “Emeklilere Yılda 4 Kez İkramiye Verilmeli”

blank
Karabük

Okan Küçük Yorumluyor 28 Mayıs 2025

blank
Karabük

Karabük’te bıçak bileyicilerinin bayram mesaisi başladı

Video Haberler

blank

Trabzon’da sel ve su baskınları sonrası temizlik çalışmaları gecede sürüyor

blank

Kaymakam Yazıcı’dan Safranbolu TSO’ya veda ziyareti

blank

Kılıç, Karabük Şube yöneticileriyle IndustriAll Europe 4. Kongresi’ne katıldı

blank

Milletvekili Aldatmaz 2 yılı değerlendirdi

blank

Havza OSB’de kritik toplantı: Altyapı protokolleri ve kamulaştırma kararı

blank

Sinop Tarihi Cezaevi, 5 Haziran’da yeniden ziyarete açılıyor

blank

Amasya’da eğlence mekanları krizi: “Biz kimseden rol çalmıyoruz”