blank
Avatarı
Anadolu Ajansı tarafından
26 Kasım, 2024 20:30 tarihinde yayınlandı

Kodlama ve robotik eğitiminin amacı teknolojiyi tüketen değil, üreten nesil yetiştirmek


İSTANBUL (AA) - OKTAY ÖZDEMİR - Doğa Koleji Kodlama ve Robotik Bölüm Başkanı Reşit Şafak Gedik, kodlama ve robotik derslerinde öncelikli hedeflerinin, öğrencilerin teknolojiyi tüketen değil, üreten bilinç ve deneyime erişmeleri olduğunu kaydetti.

AA muhabirine açıklama yapan Gedik, kodlamanın bir bilgisayarın veya elektronik cihazın belirli bir işlemi yapabilmesi için verilen komutlar dizisi olduğunu belirterek, robotik kavramının ise robotların tasarımı, üretimi, programlanması ve kullanımıyla ilgili mühendislik dalı olduğu bilgisini paylaştı.

Bir robotun hareket etmesi, bir iş yapması veya çevresine tepki vermesi için kodlanması gerektiğini aktaran Gedik, "Örneğin, bir robot kolunun bir nesneyi alıp yer değiştirmesi için motorlara ve sensörlere uygun komutlar yazılmalıdır. Sonuç olarak, kodlama bir robotu 'hareket ettirir' ve ona ne yapması gerektiğini söyler, robotik ise robotun bu komutları fiziksel dünyada hayata geçirebilmesi için gerekli mühendislik süreçlerini içerir." ifadelerini kullandı.

Gedik, eğitimin öğrencilere yalnızca teknik bilgi kazandırmakla kalmadığına, aynı zamanda problem çözme, yaratıcılık, eleştirel düşünme ve işbirliği gibi becerilerini de geliştirdiğine vurgu yaptı.

Bu becerilerin, öğrencilerin 21. yüzyılda iş hayatına ve günlük yaşama başarılı bir şekilde uyum sağlamalarına olanak tanıdığını söyleyen Gedik, eğitim sürecinin sonunda, öğrencilerin sadece teknolojiyi kullanmakla kalmayarak aynı zamanda bu teknolojiyi geliştiren, iyileştiren ve topluma değer katacak projeler üreten bireyler olarak yetiştiğinin altını çizdi.

Teknolojinin doğru kullanımını ve güncel teknoloji becerilerini öğrencilere kazandırmak üzerine içerik geliştirdiklerine dikkati çeken Gedik, kodlama ve robotik dersinin anasınıfı 5 yaş itibarıyla başlayıp 11. sınıfa kadar devam ettiğini dile getirdi.

Gedik, tüm sınıflarda "Dijital Vatandaşlık" konusunu önemsediklerini kaydederek, "Çünkü bu konu teknolojide donanımlı ve bilinçli bir altyapı oluşturma sürecinin bir başlangıcı. Müfredatımızda öğrencilerimize algoritma becerilerini, problem çözme becerilerini kazandırıyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Tüm sınıflarımızda 3 boyutlu tasarım geliştirme, yazılıma giriş, oyun ve mobil uygulama geliştirme, arduino, grafik tasarım oluşturma becerileri kazandıklarına işaret eden Gedik, şöyle devam etti:

"Bu beceriler oluşturulduktan sonra proje odaklı bir içeriğimiz ortaya çıkıyor. Devamında öğrencilerimizin kendi içeriklerini, uygulamalarını, oyunlarını, kodlarını ve robotlarını geliştirmelerini amaçlıyoruz. Derslerimizde öncelikli hedefimiz öğrencilerimizin teknolojiyi tüketen değil üreten bilinç ve deneyimde olmalarıdır."

- "Öğrencilerimiz, teknoloji firmalarını tanıma ve staj imkanlarına sahip"

Bölüm Başkanı Reşit Şafak Gedik, müfredatlarında birçok araç ve yazılım dili bulunduğuna değinerek, örnek olarak Python, C ve Java'yı verdi.

Öğretim araçlarında ise Microsoft ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü gibi kurumların araçlarını kullandıklarına dikkati çeken Gedik, "Günümüz teknoloji gelişmelerini de ele aldığımızda Python yazılım dilleri arasında hem kolay öğrenilebilir hem de güçlü ve çok yönlü bir dil olduğundan, okullarda programlama öğretimi için uygun bir dildir." açıklamasını yaptı.

Gedik, Python'ın öğrencilerin sadece teknik becerilerini geliştirmekle kalmadığını, aynı zamanda problem çözme, mantıksal düşünme ve yaratıcılık gibi becerileri de kazanmalarına yardımcı olduğunu anlatarak, "Aynı zamanda yapay zeka alanında da çokça kullanılan bir dildir. Bu sebepleri ele aldığımızda yazılım dilleri arasında Python'ı bir adım öne çıkarmaktayız." dedi.

Üniversite hayatlarında teknoloji alanında devam etmek isteyen öğrenciler için Uluslararası Robotik Turnuvalarında gösterdikleri başarılardan dolayı İstanbul Bilgi Üniversitesi, MIT, Yale, Georgia Tech gibi üniversitelerden burs imkanları sağlandığını aktaran Gedik, "Öğrencilerimiz, Doğa Koleji tarafından gerçekleştirilen Yerli Teknoloji Zirvelerinde ülkemizin en önde gelen teknoloji firmaları yöneticileriyle tanışma, firmaları tanıma ve staj imkanlarına sahip." dedi.

Gedik, eğitimlerin Doğa Kolejinde olduğu gibi projeler, turnuvalar ve etkinliklerle uygulamalı bir hal aldığında, öğrencilerin yeri geldiğinde bir mühendis veya mimar tecrübesini deneyimlediklerine vurgu yaparak, deneyimler sonucunda da geri bildirimlerin, daha fazla keşfetme ve meslek seçiminde teknolojinin ön plana çıkması şeklinde gözlemlendiğini kaydetti.

Velilerin, çocuklarının gelişen becerilerinden memnuniyet ve gurur duyduğuna işaret eden Gedik, yeri geldiğinde kendilerinin de öğrencilerle birlikte deneyim ve tecrübeleri paylaştığını sözlerine ekledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Emine Çelik tarafından
12 Haziran, 2025 13:37 tarihinde yayınlandı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 360 Sürekli İşçi Alımı Yapacak

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, taşra teşkilatında görevlendirilmek üzere toplam 360 sürekli işçi alımı gerçekleştireceğini duyurdu. Alımlar, 288 engelli ve 72 eski hükümlü ya da terörle mücadelede malul sayılmayacak şekilde yaralanan (TMY) bireylerden oluşacak.

BAŞVURULAR 10-16 HAZİRAN TARİHLERİ ARASINDA

Adaylar, başvurularını 10 -16 Haziran 2025 tarihleri arasında İŞKUR’un e-şube internet adresi (esube.iskur.gov.tr) üzerinden yapabilecek. Başvurular yalnızca adayların nüfusa kayıtlı oldukları iller için geçerli olacak.

ALIM SÜRECİ ELEKTRONİK KURA İLE BELİRLENECEK

Başvuran adaylar arasından, elektronik kura yöntemiyle belirlenecek kişiler sözlü sınava davet edilecek.

Engelli kadroları için: Açık iş sayısının 4 katı asıl ve 4 katı yedek,

Eski hükümlü/TMY kadroları için: Açık iş sayısının 4 katı asıl ve 3 katı yedek aday belirlenecek. Kura çekimi, noter huzurunda gerçekleştirilecek.

SÖZLÜ SINAV 11 TEMMUZ'DA

Elektronik kura sonucunda seçilen adaylar, 11 Temmuz 2025 tarihinde yapılacak olan sözlü sınava katılacaklar.

BAŞVURU ŞARTLARI

Başvuru yapacak adaylarda aranan temel şartlar ise şöyle:

T.C. vatandaşı olmak

18 yaşını tamamlamış ve 40 yaşından gün almamış olmak

En az ilkokul mezunu olmak

Erkek adaylar için askerlikle ilişiği bulunmamak

Engelli adaylar için en az %40 oranında engelli sağlık raporuna sahip olmak

Kamu kurum ve kuruluşlarında engelli ile eski hükümlü/TMY bireylerin istihdamı, İş Kanunu hükümleri gereğince zorunlu tutuluyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın bu alımı, bu yükümlülük çerçevesinde gerçekleştirilecek.

Bizi sosyal medyadan takip edin