Kurtuluşumuzu Değil Kuruluşumuzu Kutladık

Kurtuluşumuzu Değil Kuruluşumuzu Kutladık

Yayın: 03.04.2024 14:24
Paylaş:
A+ A-

KARABÜK Demir Çelik Fabrikaları\’nın temelinin atılması ve Karaük’ü kuruluşunun 87’inci yıl dönümü, etkinliklerle kutlandı.
Karabük Valiliği Atatürk Anıtında düzenlenen törene Karabük Valisi  Mustafa Yavuz, Karabük Milletvekilleri Cem Şahin, Durmuş Ali Keskinkılıç ve Cevdet Akay,  Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, Kardemir Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Demir, Ak Parti Genel Merkez Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Mehmet Ceylan, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile öğrenciler katıldı.  Kutlama Komitesi adına Karabük Valisi  Mustafa Yavuz tarafından, Atatürk Anıtı’na Çelenk Sunumu ile başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile devam etti.

Kardemir Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Demir tarafından yapılan günün anlam ve önemini belirten konuşmanın ardından kürsüye gelen Valimiz Mustafa Yavuz; “3 Nisan 1937’de, çeltik tarlalarında temeli atılan, gücünü emek ve çelikten alan KARDEMİR; yaktığı mavi ateşi ile âdeta Karabük’ün doğuşunu müjdelemiştir.Yakılan o ateş, sadece fabrikaların bacalarında değil; aynı zamanda umutların da ateşleyicisi olarak, küllerinden yeniden doğan bir milletin yüreklerinde yankılanmıştır. 3 Nisan’da yazılan bu hikâye, bir kentin değil, aksine koskoca bir milletin azminin, emeğinin ve kararlılığının da hikâyesidir.” şeklinde konuştu.

Törende Karabük Valisi Mustafa Yavuz ise yaptığı konuşmada”Türk sanayisinin omuzlarında yükseldiği,Batı Karadeniz’in Kalbi Karabükümüzün 87.kuruluşyıl dönümünde hepinizi şahsım ve Valiliğim adına, sevgi ve saygıyla selamlıyorum. 3 Nisan 1937’de,çeltik tarlalarında temeli atılan,gücünü emek ve çelikten alan KARDEMİR;yaktığı mavi ateşi ile âdeta Karabük’ün doğuşunu müjdelemiştir. Yakılan o ateş, sadece fabrikaların bacalarında değil; aynı zamanda umutların da ateşleyicisi olarak,küllerinden yeniden doğan bir milletin yüreklerindeyankılanmıştır. Çünkü;3 Nisan’da yazılan bu hikâye, bir kentin değil, aksine koskoca bir milletin azminin, emeğinin ve kararlılığının da hikâyesidir. Kurtuluşunu değil, kuruluşunu kutlayan Karabük;Cumhuriyet tarihinde, ülkemizinsanayileşme, kalkınma ve ilerleme mücadelesi adına en önemli kilometre taşlarından biri olmuştur.6 Haziran 1995 tarihinde,78. ilimiz olarak Türk İdare Sistemi’ndeki yerini alan kentimiz;aynı zamandageçmişle geleceği, gelenekle modernizmi bir araya getiren senteziylebir kültür mozaiğiolmaözelliği taşımaktadır.Tarih boyuncaev sahipliği yaptığı sayısız medeniyetin izleri, Dünya Mirası Safranbolu’nuntarih kokan havası,Karadeniz’in ZeugmasıHadrianapolis’in gizemli kalıntılarıve eşsiz doğası; bu kentin,bir tarih ve doğa harikası olduğunu tüm dünyaya tescillemiştir.Bugün, bu çelengi sunarken, Karabük’ün değerli geçmişine olan bağlılığımızı ve saygımızı yineliyor;Karabük’ün gelecek yolculuğunda Türkiye Yüzyılı Vizyonu doğrultusunda,birlik ve beraberlik içinde daha güzel yarınlara yürüme kararlılığımızı hatırlatıyoruz” Yapılan konuşmaların ardından il genelinde düzenlenen, 3 Nisan konulu şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrenciler, eserlerini okudu. Şehit Mehmet Esen Ortaokulu öğrencileri tarafından oynanan halk oyunları gösterileri ile devam etti.

Tören; il genelinde düzenlenen resim, şiir, kompozisyon ve spor dallarında dereceye giren öğrencilere ve sporculara, Vali Mustafa Yavuz tarafından hediyelerinin verilmesi ile sona erdi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Türkiye’den 8 ayda 205 bin ton iç fındık ihraç edildi

Anadolu Ajansı
Yayın: 02.05.2024 04:24
Paylaş:
A+ A-

GİRESUN (AA) – ATAKAN ÇITLAK – Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Hamza Bölük, Türkiye'den 2023-2024 ihracat sezonunun 8 aylık döneminde 205 bin ton iç fındık satıldığını söyledi.

Giresun Ticaret Borsası Başkanı da olan Hamza Bölük, AA muhabirine, 1 Eylül 2023'te başlayan ihracat sezonunun 31 Ağustos 2024'te sona ereceğini belirtti.

Geçen sezon 294 bin ton ürünün çeşitli ülkelere gönderildiğini ifade eden Bölük, “Bu yıl da ona yakın bir ihracat gerçekleşmesini bekliyoruz. 21 Nisan itibarıyla 205 bin ton iç fındık satışı yapıldı. Bundan sonraki süreçte de 80-85 bin ton arasında ihracatın gerçekleşeceğini umuyoruz. İhracat karşılığında 1,8-2 milyar dolar gelir sağlanacağını düşünüyorum.” diye konuştu.

Bölük, Türk ihracatçısının daha fazla fındık satışı ve buna bağlı olarak elde edilen gelir miktarının artması hedefinde olduğunu vurgulayarak, “Bu sezon ihracatta süreç beklenildiği gibi devam ediyor. Umarız ki ihracatımız ve gelirimizde artış olur. Bunu sağlama adına çalışmalarımız, girişimlerimiz devam ediyor.” dedi.

– “Çikolata tüketimi azaldığı zaman fındığın tüketimi de otomatik olarak azalacaktır”

Bölük, kakao fiyatlarındaki artışa bağlı olarak çikolata sektöründeki gelişmeleri yakından takip ettiklerini dile getirdi.

Fındığın, kakao gibi çikolata içerisindeki en önemli ham maddelerden olduğunu belirten Bölük, şunları kaydetti:

“Çikolata üretiminde kakao kaynaklı ciddi sorunlar var. Kakao fiyatının artmasıyla birlikte çikolata fiyatlarında da ciddi bir artışa yol açıyor. Bu artış da çikolatanın tüketimini azaltıyor. Sonuçta ticaret kendisine arz ve talepte bir denge oluşturur. Fiyat yüksek olunca tüketim azalıyor. Bu durum da ihracatımızı olumsuz etkiler. Çikolata tüketimi azaldığı zaman fındığın tüketimi de otomatik olarak azalacaktır. Bu da ihracatımızı olumsuz etkiler tabii ki.”