Karabük Üniversitesi bünyesinde 2010 yılından bu yana genel zihinsel yetenek alanlarında tanılama çalışmalarını sürdüren ve Türkiye’de sürdürülebilir eğitim veren tek merkez, Üniversitemiz Üstün Yetenekliler Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi (KUYEM) Karabük İli ve İlçelerinde üstün yetenekli öğrencileri yetiştirmek için faaliyetlerini devam ettiriyor.
9 Şubat-16 Mart 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilen I. Aşama Değerlendirme sonucu rehber ve sınıf öğretmenleri tarafından sınıflarında gözlemlenerek, yetenekli oldukları düşünülen 1000’in üzerinde öğrenci, Üniversitemiz Üstün Yetenekliler Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi (KUYEM)’e müracaat ettiler.
KUYEM’e başvuru yapmış olan 1000’in üzerinde öğrencinin tanılama II. aşama sınavı, Üniversitemiz Fen Fakültesi Dersliklerinde 28 Mart 2015 tarihinde; sabah 09:30, öğleden sonra 14.00 olmak üzere 2 oturum şeklinde yapıldı. Öğrenci tanılama çalışmaları kapsamında yapılan II. Değerlendirme (Genel Yetenek Grup Testi) sınavı sonuçları 3 Nisan 2015 tarihinde açıklanacak. Doksan dakika boyunca ter döken öğrencilerimiz, uzun bir kulvarda kıyasıya mücadele ettiler.
Sınav hakkında yaptığı açıklamada Rektörümüz Prof. Dr. Refik POLAT: “Öncelikle sınava giren öğrencilerimize başarılar dilerim. Merkezimiz; öğrencileri, yaptığı III. Değerlendirme sınavı sonucuna göre kabul etmektedir. Üstün Yetenekliler Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezimiz ile Türkiye’nin bilim ve teknoloji açığını kapatacak, gelecekte başarılı araştırmaları ile ülkenin geleceğine yön verecek, kaderini değiştirebilecek bireyler yetiştirmeye çalışıyoruz. Bilindiği üzere her zaman farkı fark ettiren üniversitemiz her yaşa hitap eden bir eğitim anlayışına sahiptir ve Karabük Üniversitesi ilköğretim düzeyinde Türkiye’de sürdürülebilir eğitim veren tek üniversitedir. Üstün yetenekli çocukları bulmak, bunları eğitmek, toplum hizmetine sunmak bizim asli görevlerimiz arasındadır. Ben başta Üniversitemiz Üstün Yetenekliler Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak emeği geçen herkesi kutluyor, başarılarının devamını diliyorum" dedi.
Görsel şölen sunan Derbent Barajı, doğaseverlerin yeni gözdesi oldu
Samsun’un Bafra ilçesinde yer alan Derbent Barajı, hem doğal hoşluğu hem de sunduğu toplumsal imkanlarla ziyaretçilerini büyülüyor.
Kızılırmak Irmağı üzerine Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından 1984-1990 yılları ortasında inşa edilen Derbent Barajı, sulama ve taşkın denetiminin yanı sıra hidroelektrik güç üretiminde de değerli rol üstleniyor. Türkiye’nin 94. büyük hidroelektrik santrali olma özelliğini taşıyan barajda elektrik üretimi 1991 yılında başladı.
Doğayla iç içe konumlanan Derbent Barajı, etrafında oluşturulan mesire alanı ve toplumsal aktiflik imkanları sayesinde vatandaşların hafta sonları uğrak noktası haline geldi. Dron ile kaydedilen imgelerde barajın etkileyici görüntüsü ve yeşilin her tonunu yansıtan tabiatı dikkat çekiyor.
Barajın inşası sırasında, Bafra ilçesine bağlı Boğazkaya Mahallesi’nde bulunan yaklaşık 200 yapı ise sular altında kaldı. Bugün ise bu bölge, tarihi ve doğal dokusuyla ziyaretçilerine hem huzur hem de görsel şölen sunuyor.