MHP Adayı Durmuş Yalçın Keltepe’de İnceleme Yaptı

blank
Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
28 Mayıs, 2015 09:47 tarihinde yayınlandı
A+ A-
MHP Karabük Milletvekili adayı Durmuş Yalçın, Keltepe’de yapılacak olan Kayak Merkezinin bulunduğu bölgeye giderek, orada bir çalışmanın yapılıp yapılmadığını yerinde gördü. Bilindiği gibi Ak Parti Karabük Milletvekili Osman Kahveci, yapılacak olan Keltepe Kayak Merkezine kar olduğu için çıkamadık. Kar erir erimez mühendislerimiz gelecek şeklinde açıklama yapmıştı. Bu açıklamanın üzerinden yaklaşık bir ay geçmesine rağmen Milliyetçi Hareket Partisi Karabük Milletvekili adayı Durmuş Yalçın, burada bir çalışma olup olmadığını görmek için Keltepe’ye çıktı. Yalçın, burada yaptığı açıklama da “Şu anda bırakın 2 metre kar olmasını bir santim kar bile yok” dedi. MUHALETFET MİLLETVEKİLİ VERİLEN SÖZLERİ TAKİP EDER Muhalefet milletvekillerinin neler yapabileceğini bir kez daha gösteren Milliyetçi Hareket Partisi Karabük Milletvekili adayı Durmuş Yalçın gazetemize yaptığı açıklamada “10 sene öncede aynı şeyi söylemişlerdi Keltepe Kayak Merkezi yapılacak diye. 15-20 gün önce Osman Kahveci bey Keltepe Kayak merkezini yapacağız, mühendislerimiz her şeyimiz hazır, orada 2 metre kar olduğu için çıkamıyoruz. Kar erir erimez mühendislerimiz gelecek demişti. Ben şu anda Kayak merkezinin yani Keltepe’nin doruğundayım. Burada bir santim kar bile yok, yerler de nemlilik bile yok. Burada 2 metre kay falan yok, eğer çalışma yapılacaksa, çalışmaya çok uygun bir ortam var. Ama uygun ortamı Osman Kahveci Bey, seçim ortamı diye taahhütler vermiş. Şundan herkes emin olsun, Yenice’deki yok nasıl açıldı ise, 6 aydır açılmıyordu, biz milletvekili adayı iken oraya gittik. 10 gün içersinde yol açıldı diye bize haber geldi. Bizde oraya ziyaret ettik ve yapılmış yolu gösterdik. Hani diyorlar ya muhalefet milletvekili ne yapar, muhalefet milletvekili Keltepe’nin doruğuna çıkar. Sizin yalanlarınızı söyler, varsa bir taahhüdünüz size bunları zorla yaptırır. Muhalefet milletvekili de bunu yapar” dedi

4 Yorum

  1. Kanal Projesini İncelesin gecikmesin

    Bide şehir merkezinde kanal projesi ve diğer vaat edilen imar, çelik camii, istihdam v.b sözler vardı oraya gitsin yada sağına baksın sorsurun

  2. SONGÜL

    DURMUŞ BEY SİZİ TEBRİK EDİYORUM.BUNLARIN HAKKINDAN ANCAK SİZİN GİBİ ZEKİ,AKILLI KİŞİLER GELİR.ÇOK İYİ YAPMIŞSINIZ.KARABÜKLÜNÜN HAKKINI ARIYORSUNUZ.BAŞARILAR DİLERİM.

  3. Gönderen

    İşin doğrusu, Keltepe’de kar kaç gün kalıyor? Kaç gün kayak yapılabilecek orada? Oraya yapılacak olan tesisler rantbl çalışacak mı yoksa özel idarenin sırtına kambur mu kalacak?

    Karabük’e son iki senedir kar yağdı. Yağan kar ne kadar durdu? Keltepe’ye ne kadar yağdı, ne kadar durdu?

    Milyonlarca liralık paraya yazık olmasın!
    Kayak merkezi onyıllarca yöre halkının ağzında sakız olduğundan siyasetçiler de rağbet gösteriyor. Halk konuşunca olayın rantabl olup olmamasına bakılmıyor…

    Mesala Ovacık’taki dipsiz göle bir iki sene önce tesisler yapıldı. Gerçekten işe yaradı mı? Biz bilmiyoruz. Sayın yazar siz de birkaç kez yazmıştınız.
    Öğrenip de gerçekten o yatırım Karabük merkezden, safrabolu’dan vatandaş çekti mi oraya? Yoksa kaderine mi terkedilecek? Bir cam teras gibi cazibe alanı olması mümkün değil ama en azından birazcık hareket oldu mu o bölgede?

    Siyasetçiyi suçlamak işin kolaycılığı. Siyasetçi halkın çok konuştuğu şeyi gerçekleştirmek ister doğal olarak. Vatandaş da sonucuna bakmalı. Gerçekteni işe yarar mı yaramaz mı? Uyarmalı….

  4. helal---helal

    HELAL OLSUN DURMUŞ YALÇIN SİZLERE. ANLAŞILAN O Kİ MİLLETVEKİLİ OLDUĞUNUZDA ONLARA DUR DURAK VERMİYECEKSİNİZ. OSMAN BEY NE GÜZEL VATANDAŞI OYALAYIP DURUYORDU KAYAK-MAYAK DİYE GİTTİNİZ O YALANIDA ORTAYA ÇIKARDINIZ. YA NE GÜZEL ALDATIP DURUYORDU SIRASI MIYDI ŞİMDİ ORAYA ÇIKIPTA BUNLARIN OLMADIĞINI TESPİT ETMENİN. EEEE ŞİMDİ NE DİYECEK BİZİM OSMAN BAKALIM SEYREDELİM

Yeni yorumlara kapalı.

Binalarda yangın sistemi nasıl olmalı, yangınlara nasıl müdahale edilmeli!

blank
blank
Haber Merkezi tarafından
22 Ocak, 2025 19:02 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Yangına karşı nasıl önlem alınması gerektiğini anlatan İSG Uzmanı Dr. Rüştü Uçan, 4 katlı veya daha yüksek binalarda yangın tüplerinin, her 25 metrede bir yerleştirilmesi, bu tüplerin yerden 30-40 cm yukarıda, duvara asılı bir şekilde bulunması gerektiğini kaydetti. 

Yangın söndürme tüplerinden kaçış yollarına kadar birçok kritik detaya dikkat çeken Uçan, “Her binada en az iki yangın merdiveni bulunması gereklidir. Katlarda kat planı yer almalı. Bu plan, her kattaki kişilerin nasıl tahliye olacağını ve hangi yollardan kurtulacaklarını göstermeli.” diye konuştu. 

4 katlı ve üzeri binalarda yangın önlemlerin zorunlu olduğunu ifade eden Dr. Uçan, “Yangın anında tüm bu sistemlerin eksiksiz çalışması şart.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, yangına karşı nasıl önlem alınması gerektiğini anlattı.

Koridor uzunluğu 25 metreyi geçiyorsa, 2 veya 3 tüp yerleştirilebilir

Bir binada yangına karşı nasıl önlem alınması gerektiğine işaret eden Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, “Öncelikle, 4 katlı veya daha yüksek binalarda alınması gereken yangın önlemlerine bir örnek üzerinden bakalım. İlk olarak, binalarda yangın tüplerinin bulunması gerekiyor. Yangın tüpleri, her 25 metrede bir yerleştirilmelidir. Bu tüpler, yerden 30-40 cm yukarıda, duvara asılı bir şekilde bulunmalıdır ve düzenli aralıklarla kontrol edilmelidir. Eğer koridor uzunluğu 25 metreyi geçiyorsa, 2 veya 3 tüp yerleştirilebilir. Bu durum, binanın büyüklüğüne ve yapısına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.” dedi.

Her binada en az iki yangın merdiveni bulunması gerekli

Yangın merdivenlerinin önemine dikkat çeken Uçan, “Her binada en az iki yangın merdiveni bulunması gereklidir. Binanın büyüklüğüne bağlı olarak bu sayı artabilir; örneğin, bazı binalarda üç yangın merdiveni bulunabilir. Katlarda kat planı yer almalı. Bu plan, her kattaki kişilerin nasıl tahliye olacağını ve hangi yollardan kurtulacaklarını göstermeli. Bir binaya, otele ya da hastaneye gittiğimizde bu tür bilgilendirmeleri mutlaka incelemeliyiz. Bu bilgiler, yangın anında nasıl hareket edeceğimizi bilmemiz açısından oldukça önemlidir.” diye konuştu.

Acil yardım butonu ve yangın dolabı bulunmalı!

Acil durum butonuna da dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, şöyle devam etti:

“Bu buton kırılarak yangın başladığına dair uyarı verilmeli. Bu uyarı, yüksek sesle duyulabilir ve böylece hızlı bir şekilde harekete geçilmiş olur. Türkiye’deki en büyük sorunlardan biri de olay anında, özellikle karanlıkta, bu tür talimatları okumanın mümkün olmaması. Acil çıkış ışığı olmalı ve elektrikler kesildiği anda akü, jeneratör, batarya…gibi sistemlerle beslenerek çıkış yönünü göstermeli. Binalarda yangın dolabı bulunmalı. Yangın dolabının içinde genellikle 25 metre uzunluğunda bir alana erişim sağlayan hortum olmalı.”

Yangın merdivenlerinin bulunduğu alanlara eşya konulmamalı

Yangın merdivenlerinin kapısının kilitli olmamasının önemine vurgu yapan Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, “Yangın merdivenleri binanın dışında çelikten yapılmış olabilir ya da içeride konumlandırılmış olabilir. Bu merdivenler, acil durumlarda insanların tahliye edilmesi için çok önemlidir. Ancak ne yazık ki apartmanlarda yangın merdivenlerinin bulunduğu alanlara eşya koyuluyor. Bu kesinlikle yapılmamalıdır. Yangın planının uygulandığı bu alanlar tamamen boş bırakılmalıdır, çünkü kaçış anında bu eşyalar ciddi engeller oluşturabilir. Ayrıca her katta, o katın kaçıncı kat olduğunu belirten bir işaret bulunmalıdır.” dedi.

Fıskiye sistemleri ve duman dedektörleri erken müdahale için kritik!

Normal apartmanlarda sprink (fıskiye) sistemlerinin gerekmeyebileceğini ancak birçok kişinin bulunduğu binalarda sprinklerin de olması gerektiğini kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, “Yangın anında alarm devreye girdiğinde ya da duman algılandığında bu sistemler otomatik olarak çalışır. İçlerindeki cam bir güvenlik mekanizmasıyla kırılır ve su püskürterek yangını bastırır. Bu sayede yangının yayılması önlenmiş olur. Bu sistemler, yangın güvenliği açısından oldukça önemlidir. Duman dedektörü de olmalıdır. Bu dedektörler, dumanı algıladığı anda alarm veriyor ve sistem devreye giriyor. Bu da yangın anında erken müdahale için kritik bir role sahip.” şeklinde konuştu.

Düzenli kontrol ve bakım şart!

Yangın pompasının aylık olarak test edilmesi ve yılda bir kez kapsamlı bakımdan geçirilmesi, yangın algılama sisitemlerinde duman ve ısı sensörlerinin 6 ayda bir kontrol edilmesi ve gerektiğinde kalibrasyon yapılması, yangın alarm panosunun da aylık olarak kontrol edilerek sistemin çalışır durumda olduğunun raporlanması gerektiğini de kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, sprink sistemlerinin yılda bir kez uzman ekiplerce kontrol edilerek test edilmesi gerektiğini ve kaçış yolları ile merdivenlerin de haftalık olarak denetlenmesi, kapıların açık ve engellerden arındırılmış olduğundan emin olunmasının önemini vurguladı.

Jeneratör devreye girerek yangın pompaları hemen çalışmalı!

Yangına müdahalede yangın pompalarının çok önemli olduğunu vurgulayan Uçan, “Yangın söndürme ve elektrik kesintisi durumunda hızlıca jeneratör devreye giriyor. Pompa fıskiyelerden yangın alanına su püskürtüyor. Elektriğin kesilmesiyle sistemin çalışmaması söz konusu olmamalı. Elektrikli jeneratörü yedekleyen dizel yakıtlı sistemler olmalı. Zaten yangın anında güvenlik protokolleri gereği elektrikler otomatik olarak kesiliyor. Elektrik kesildiği anda jeneratör devreye giriyor ve yangın pompaları hemen çalışmaya başlıyor. Büyük binalarda çok büyük su depoları bulunuyor. Bu depolarda yangın durumunda kullanılmak üzere özel bir alan var. Depolardaki su tamamen bitse bile, yangına özel ayrılan su miktarı bu durumu telafi ediyor. Bu sistemler, suyun kesintisiz bir şekilde kullanılmasını sağlıyor. Sprink sistemi çalışmaya başladığında, yangını bastırmak için su püskürtüyor. Ayrıca itfaiye ekipleri geldiğinde bu sistemler, itfaiyeye de destek sağlıyor.” dedi.

Tatbikatlar önemli!

Dr. Uçan belirli periyotlarda tatbikatların da çok önemli olduğunu söyledi ve sistem denetim periyotlarını şu şekilde ifade etti:

Sprink Sistemleri:

Sprink sistemleri yılda bir kez uzman ekiplerce kontrol edilmeli ve test edilmelidir.

Yangın Pompa Grubu:

Yangın pompaları aylık olarak test edilmeli, yılda bir kez kapsamlı bakımdan geçirilmeli.

Yangın Algılama Sistemi:

Duman ve ısı sensörleri 6 ayda 1 kontrol edilmeli ve gerektiğinde kalibrasyon yapılmalı. Yangın alarm panosu, aylık olarak kontrol edilmeli, sistemin çalışır durumda olduğu raporlanmalı.

Kaçış Yolları ve Merdivenleri:

Haftalık olarak denetlenmeli, kapıların açık ve engellerden arındırılmış olduğundan emin olunmalıdır.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.