blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
05 Mart, 2025 11:08 tarihinde yayınlandı

Murzioğlu’ndan KOBİ’lere çağrı

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Lideri Salih Zeki Murzioğlu, kaideleri uyan KOBİ’lerin KOSGEB tarafından devreye alınan "İstihdamı Muhafaza Dayanak Programı"na başvurmaları çağrısında bulundu.
Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, imalat endüstrinin emek ağır dallarda iş gücünün korunmasına katkıda bulunulması emeliyle KOSGEB tarafından devreye alınan "İstihdamı Müdafaa Dayanak Programı" hakkında açıklamalarda bulundu. Murzioğlu, kelam konusu takviye programına, NACE Kodu C imalat başlığı altında; dokumacılık eserleri imalatı, giysi eşyalarının imalatı, deri ve ilgili eserlerin imalatı ve mobilya imalatı bölümlerinde faaliyet gösteren işletmelerin müracaat yapabileceğini söyledi.

Son müracaat tarihi 31 Mart 2025
Belirtilen kesimlerde faaliyet gösteren işletmelere 2024 yılının son üç ayına ilişkin aylık ortalama çalışan SGK prim gün sayısını 2025 yılında muhafazası durumunda çalışan başına aylık 2 bin 500 TL geri ödemesiz olarak performans dayanağı sağlanacağını belirten Lider Murzioğlu, "Program mühleti 12 ay olup 249 çalışanı olan bir işletme için takviyenin üst limiti 7,47 milyon TL olacak. Dayanaktan faydalanmak isteyen işletmelerin merkez yahut şubelerinin 31 Aralık 2024 tarihi prestijiyle ana faaliyet olarak ilgili dallarda bulunmaları kuralı aranıyor. Takviye müracaatları son müracaat tarihi ise 31 Mart 2025 olarak belirlenmiştir. Ayrıyeten, takviye ödemesi yapılacak işletmenin KOSGEB’e vadesi geçmiş borcu bulunmamalıdır" dedi.
Murzioğlu, kaidelere uyan üyelerin, KOBİ istihdamını muhafazalarına katkı sağlamak gayesiyle hayata geçirilen dayanak programına başvurmaları davetinde bulundu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
20 Mayıs, 2025 08:52 tarihinde yayınlandı

70 yıldır ’hayvan tarağı’ imalatı yapıyor

SAMSUN (İHA) – Samsun’un Vezirköprü ilçesinde, unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden biri olan hayvan tarağı imalatını 70 yıldır sürdüren 88 yaşındaki İzzet Çakmak, el emeği ile üretim yaptığı tarakları satışa sunuyor.
Tarihi Vezirköprü Bedesten Çarşısı Arastası’nda mesleğini sürdüren İzzet Çakmak, üretimde kullandığı makineyi de kendisinin yaptığını söz ederek, "Bu makineyi 65 yıl evvel yaptım. Evvelce dişleri hızarla ve elle açıyorduk. Artık bu makineyle diş açıyoruz. Tarağın sacını kesip, dişlerini açtıktan sonra perdah eder, akabinde sapını gürgen ağacından hazırlayıp perçinleriz. Eski geleneklere uygun, sağlam ve sağlam taraklar üretiyorum. Sac kalın, sap gürgen. Paslanır lakin çürümez" dedi.

"Ben de ölürsem bu iş biter"
Küçük yaşta babasını kaybettikten sonra mecburen dükkanın başına geçtiğini anlatan Çakmak, "70 yıldır hem imalatını yapıyorum hem de satıyorum. Toptan 40 TL, perakende 50 TL. Evvelce Vezirköprü’de 5 esnaf bu işi yapardı. Türkiye’nin her yerine gönderirdik. Pres taraklar çıkınca esnaflık bitti, bir tek ben kaldım. Ben de ölürsem bu iş de biter" diyerek mesleğin yok olma tehlikesine dikkat çekti.

Bizi sosyal medyadan takip edin