Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
17 Ekim, 2024 16:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Ölümünün 6. Yıldönümü…

Dünyanın en iyi 7 fotografçısından biriydi.
Fotoğraf makinesiyle karış karış gezdiği dünyaya unutulmaz kareler bırakan duayen foto muhabiri Ara Güler’in vefatının üzerinen 6 yıl geçti.

 Asıl adı “Mıgırdıç Ara Derderyan” olan Ara Güler, 16 Ağustos 1928’de dünyaya geldi. Usta fotoğrafçının ailesi 1934’teki Soyadı Kanunu ile “Güler” soyadını aldı.

Beyoğlu’nda yaşamını sürdüren, ilk eğitimini evdeki bakıcı ve dadılar gözetiminde alan Güler, Mıhitaryan Manastır Mektebi (Pangaltı Lisesi), Galatasaray Lisesi ile Getronagan Ermeni Lisesi’nde eğitim gördü.
 
Güler, babasının 1940’ta aldığı ilk fotoğraf makinesiyle fotoğraf ve gazeteciliğe olan ilgisini keşfetti. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi bünyesinde açılan Gazetecilik Enstitüsü’ne kaydolan Güler, Türkiye’de farklı gazetelerde çalıştı.

Güler, gerçek anlamda muhabirlik deneyimini 1950’de dönemin önde gelen gazetelerinden Yeni İstanbul’da yaşadı. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden mezun olan Güler, askerliğini yaptıktan sonra bir süre Hürriyet gazetesinde de muhabir olarak çalıştı, daha sonra yayın hayatına yeni başlayan “Hayat Dergisi”ne geçti. Kısa süre sonra derginin fotoğraf şefliğini üstlenen Güler, aynı yıl Amerikan Medya Fotoğrafçıları Derneğine “tek Türk üye” olarak kabul edildi.

Daha sonra, 1958’de “Time-Life”, “Paris-Match” ve “Der Stern” dergilerinin Yakın Doğu foto muhabirliği görevini yürüten Güler, 1953’te Henri Cartier Bresson ile tanışıp Paris Magnum Ajansına katıldı. İngiltere’de yayımlanan “Photography Annual Antolojisi” Güler’i “Dünyanın en iyi 7 fotoğrafçısı”ndan biri olarak tanıttı.

blank

Eserleri tüm dünyaya servis edildi

Duayen foto muhabirinin 1960 ihtilali ve ardından 1964’te yapılan Kıbrıs Harekatı nedeniyle çektiği fotoğraflar üyesi olduğu uluslararası dergi ve ajanslar aracılığıyla bütün dünyaya servis edildi.

Güler, 1962’de Almanya’da çok az fotoğrafçıya verilen “Master of Leica” unvanını kazandı. İsviçre’de çıkan “Kamera” dergisi kendisine özel bir sayı ayırdı.
Dünya genelinde, 1970’li yıllarda adını sıkça duyurmaya başlayan Güler, yurt içi ve dışında röportajlar yaparken diğer yandan farklı platformlarda fotoğrafları kullanılmaya devam etti.

Güler, 1970’de, Almanya’da “Turkey” adında fotoğraf albümü yayımladı. 1971’de Lord Kinross’un “Hagia-Sophia (Ayasofya)” kitabının fotoğraflarını çeken Güler, yine Skira Yayınevince Pablo Picasso’nun 90. yaş günü için yayımlanan “Picasso Metamorphose et unite” adlı kitap için ünlü İspanyol ressamın foto-röportajını da yaptı.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
16 Nisan, 2025 14:43 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Protokol üyeleri ve eğitimciler kütüphane açılışında bir araya geldi

Zonguldak’ta protokol üyeleri ve eğitimciler kütüphane açılışında bir ortaya geldiler.
Zonguldak’ın Çaydeğirmeni Beldesinde kütüphane açılışında protokol üyeleri ve eğitimciler bir ortaya gelerek dayanışma ve kaynaşmanın örneğini sergilediler. Çaydeğirmeni Beldesinde faaliyette bulunan Çok Programlı Anadolu Lisesinde ki kütüphane açılışına hürmet duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlandı. İş adamı Sezai Çanakçı ve Çaydeğirmeni Belediyesinin katkıları ile hayata geçirilen kütüphane okulda eğitim gören öğrenciler ve eğitimciler tarafından memnuniyetle karşılandı.
Düzenlenen programda konuşmaların yapılması ve şiirlerin okunmasının akabinde kütüphanenin açılışına maddi dayanak veren iş adamı Çanakçı ve Çaydeğirmeni Belediye Başkanı Satılmış Gebeş’e teşekkür plaketi takdim edildi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.