blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Şubat, 2025 09:08 tarihinde yayınlandı

Onlarca kişinin milyonlarca liralık fındığını alarak kayıplara karıştı

Trabzon’un Beşikdüzü ilçesinde bir fındık tüccarı, geçtiğimiz fındık döneminin akabinde onlarca üreticiden emanet olarak aldığı milyonlarca lira bedelinde fındığın ödemesini yapmadan kayıplara karıştı.
Fındık tüccarının gece yarısı boşalttığı argüman edilen iş yerinde toplanan fındık üreticileri duruma reaksiyon gösterdi. Firma avukatı ile görüşen fındık üreticileri vakit zaman gergin anlar yaşarken, kötüleşen bir üretici ambulansla hastaneye kaldırıldı.
Trabzon’un Beşikdüzü ilçesinde onlarca fındık üreticileri milyonluk ziyana uğradı. İlçede ’Gürem Fındık’ ismi altında fındık tüccarlığı yapan T.T. geçtiğimiz yıl fındık döneminin akabinde üreticilerden emanet aldığı fındığın akabinde kayıplara karıştı. Dükkanını boşaltan T.T.’ye ulaşamayan üreticiler, toplumsal medya aracılığı ile organize olarak seslerini duyurmak ve reaksiyonlarını ortaya koymak için toplandı. Onlarca kişinin mağdur olduğu olayda milyonluk ziyan oluşurken, toplanan üreticiler fındık tüccarının boşalttığı dükkanda bir ortaya geldi.
T.T.’nin fındıkları sattığı tez edilen firmanın avukatı ile görüşen üreticiler duruma reaksiyon gösterdi. Üreticilerden kimileri kötüleşerek olay yerine gelen ambulansla hastaneye kaldırılırken, firma avukatı ve üreticiler ortasından gerginlik yaşandı.
Üreticilerden Kemal Kudu, 6 aydır fındığının parasını almayı beklediğini belirterek "Bizden fındığı alırken ’Şu tarihte yahut istediğiniz bir tarihte gelip paranızı alın’ dediler. Bizden fındık alan kişi burayı terk etti. Bir daha da buraya gelmedi. Hakkımızı arıyoruz. Lakin muhatap bulamıyoruz. Bizi mağdur eden şahısların bulunup gerekenin yapılmasını istiyoruz. 6 aydır paramızı almayı bekliyoruz. Ben 450 kilogramlık fındık verdim. 2,5 ton fındık veren var. Kayıplara karışan tüccar bizden fındığı alıp firmaya veriyor. O firma yetkilisi bizimle mukavele imzalamaya çalışıyor. Bu mevzuda ne yapacağımızı bilmiyoruz" dedi.

"Kasım’dan beri buraya gelip gidiyoruz"
Üreticilerden Hayriye Yıldızlar Birinci ise firma avukatı ile görüştüklerini ve paralarının önümüzdeki Eylül ayında ödenmeye başlayacağını öğrendiklerini belirterek "Kasım ayında annemin fındığı verdim. 80 yaşında annemin fındığını emaneten buraya bıraktım. Kasım’dan beri buraya gelip gidiyoruz. Her geldiğimiz aydan öteki aya yönlendirdiler. Daima ötelediler. Vakfıkebir, Tonya, Çarşıbaşı ilçelerden bulduğumuz fındık mağdurları ile bir Whatsapp kümesi oluşturduk. Burayı gece yarısı boşaltıp kaçmış. Karadeniz’in geçim kaynağı fındık. Benim annem iki büklüm bu fındığı topladı. Bu ödemeleri Eylül ayına bırakmak istiyorlar. Onun da bir katılığı yok. Bu parayı Eylül ayında alsak bile mağduruz. Buradaki çalışanların da parasını vermemişler" halinde konuştu.

"Gece yarısı kaçtı"
100 bin liranın üzerinde alacağı olduğunu kaydeden üretici Senem Saraç ise "5 ay evvel fındığımızı vermiştim. O günden beri bekliyoruz. Daima bizi ekiyorlar. 500 kilogram fındık verdim. 100 bin liranın üzerinde alacağım vardı. Buraya avukat gönderiyor. Gece yarısı kaçtı. Öteki yerde dükkan açmış. Madem paran yok orada nasıl dükkan açıyorsun. Eylül ayında paranın verileceğini söylüyorlar fakat onunda garantisi yok. Garanti yok" diye konuştu.

"Burada 7-8 milyonluk ziyan var. Bu 40-50 tona yakın fındık ediyor"
Hayrettin Çolak isimli üretici de 7-8 milyonluk ziyan olduğunu lisana getirerek "Kendimin yanı sıra eşim ve dostumun fındığını da alıp geldim. Eşimin, dostumun parasını ödettirdim. Ama kendi fındığıma sıra gelince samimiyete güvenerek beni çarptı. Eylül ayında fındık parasını ödeyeceğini söylüyor. Biz bunu mutlaka kabul etmiyoruz. Şuanda onun ismine burada hala daha fındık alanlar var. Burada 7-8 milyonluk ziyan var. Bu 40-50 tona yakın fındık ediyor. Olayı mahkemeye de taşıyacağız. Zira bir tek bizi dolandırmadı. Buradan bir sonuç çıkacağını düşünmüyorum" tabirlerini kullandı.

"Fabrika olunca güvendik"
Fındık üreticisi Ahmet Çabuk ise "18 Eylül’de fındığımı verdim. Bir hafta, 10 gün sonra alırsın diyerek beni oyaladılar. Mağdur oldum. Engelli çocuğum var. Çocuğumun ilaçlarını arkadaşlarımdan borç para alarak alıyorum. Fabrika olunca güvendik. Lakin yanılmışız. Buraya avukat göndermişler. Şimdi de bizden 6-7 sonraya gün istiyorlar. Olacak üzere durmuyor" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
24 Haziran, 2025 09:42 tarihinde yayınlandı

Filmlere konu olan deli balda üretim sezonu sürüyor

Kastamonu’da, yılda 15-20 gün çiçek açan orman gülünden arıların nektar almasıyla elde edilen mecnun balda üretim dönemi devam ediyor.
Karadeniz Bölgesi’nin kıyı kesitinde yetişen ve şifa için tüketilen meczup balın sağımı devam ediyor. Karadeniz bölgesinde yetişen ve şifa kaynağı olarak kullanılan delibal için üreticiler Kastamonu kıyı şeridindeki ilçelerde kurulan kovanlarla üretim yapıyor. Bir çay kaşığını geçmeyecek formda doktor tavsiyesiyle tüketilmesi gereken mecnun balın içerdiği antioksidanlar, vitaminler ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve bedeni hastalıklara karşı koruduğu biliniyor. Ayrıyeten, mecnun bal, tansiyon, kolesterol, bronşit, öksürük ve boğaz ağrısı üzere rahatsızlıkları da hafifletmeye yardımcı olabiliyor.
15-20 gün çiçek açan orman gülünden arıların nektar almasıyla elde edilen meczup balın kilogramı ise 2 bin ila 3 bin lira ortasında satışa sunuluyor. Kastamonu Üniversitesi akademisyenleri tarafından da bölgede üretilen balların kalitesi, yapılan araştırmalarla ortaya koyuluyor.

"Kareniz Bölgesinin kıymetli ballarından biri olan meczup balın hasat periyodu başladı"
Deli bal ile ilgili araştırmalar yapan Kastamonu Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Talip Çeter, "Bal tahlilleri, balda polen tahlilleri, ballarının içerik tahlili ile ilgili bizlerin kapsamlı bir ihtisas projesi mevcut. Batı Karadeniz Bölgesindeki Bolu, Kastamonu, Sinop, Zonguldak, Bartın, Karabük ve Düzce vilayetlerini kapsayan, 2 yıl mühletle bu vilayetlerden hem bal hem propolis örneklerini alıyoruz ve bunların tüm içerik tahlillerini yapıyoruz. Bunun yanı sıra topraktan arılıkların etrafından bitki örnekleri topluyoruz ve bunların bal içerisindeki dağılımlarına bakıyoruz. Böylelikle balın floral kaynaklarını kesin bir halde ortaya koyabiliyoruz. Bal randımanının coğrafik bölge olarak meteorolojiyle ve yıllık değişimlerle nasıl etkilendiğini ele alıyoruz" dedi.
Karedeniz Bölgesinin değerli ballarından biri olan meczup balın hasat periyodunun başladığını söz eden Prof. Dr. Çeter, "Önemli bir bal, zira hem şifa hem de zehir olabilen, insanları mevte kadar götürebilen bir bal. Orman gülü ismini verdiğimiz bitkinin nektar ve polenlerinden arı bu balı üretiyor. Kıymetli bir durum da bu bitkinin çiçekleneme periyodunun sonu kestane ağaçlarının çiçeklenme devrinin başlangıcının iç içe geçmesidir. Yani orman gülü çiçeklenmesi daha tam bitmeden kestane başlıyor. Arı hem orman gülünden hem kestaneden nektar ve polen aldığında arıcı bunu kestane balı olarak algılayıp, kestane balı olarak satabiliyor. Meczup baldan az bir ölçüde alındığında tansiyonu düzenleyici bir tesir yapabiliyor, fakat bir çay kaşığından fazla tüketildiğinde kalbi çok kıymetli seviyede etkileyerek sıhhat sıkıntılarına neden olabiliyor. Tahlillerimizi şu anda yapıyoruz, sağımlar başladı" diye konuştu.

"Deli balın kestane balına karışma riski var, bu yüzden tahlillerin yapılması gerekiyor"
Orman gülünün büyük bir polen kaynağı olduğunu belirten Çeter, "Orman gülü poleni 4 tane polenin birbirine yapışık olarak çiçekten atıldığı bir yapıdadır. Bu nedenle arılar çok az ölçüde orman gülü poleni alabilmektedir. Daha fazla nektarını alıp peteklerine doldurmaktadır. Buna göre kestane polenleri epeyce küçüktür ve arılar tarafından bol ölçüde kovana taşınabilmektedir. Orman gülü ve kestane çiçeklenmesinin çıkıştığı periyotlarda üretilen orman gülü balı, polen tahlillerinde kestane balı üzere görülebilmektedir. Bu nedenle bu tahlillerin işin ehli olan yani uzman olan şahıslar tarafından yapılması epey kıymetli. Bu kapsamda Kastamonu Üniversitesi üzere işin ehilleri olan merkezlerde bu analistlerin yapılması, kuşku duyulan anlarda yani orman gülünün düşükte olsa tespit edildiği durumlarda grayanotoksin (zehir) tahlillerine başvurulması gerekiyor" halinde konuştu.

"Kalite istikametinden araştırma yapıyoruz"
Kastamonu Üniversitesi Fen Bilimleri Fakültesi doktora öğrencisi Serhat Karabıcak ise, "Kastamonu yöresi balları ve bütün Karadeniz Bölgesi ballarını incelemekteyiz ve kalite istikametinden araştırma yapıyoruz. Bu kapsamda bir arılığımıza ziyaret gerçekleştirdik. Arılıkta hem kestane balı üretimi yapılıyor hem de meczup bal üzerine çalışmalar yapılıyor. Burada mecnun bal mevsimi başladı, sağımlar yapılıyor" tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin