blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
29 Mart, 2025 20:38 tarihinde yayınlandı

Osmanlıdan günümüze kadar uzanan asırlık gelenek: “Arefe duası”

Çorum’da asırlık ahilik geleneği olan "arefe duası", kent meydanında coşkulu bir kalabalıkla tekrar hayat buldu.
Çorum’da yaklaşık 1,5 asırdır sürdürülen ahilik geleneği "arefe duası", bu yıl da kent meydanında esnaf ve vatandaşların ağır iştirakiyle gerçekleştirildi. Osmanlı’dan günümüze taşınan ahilik kültürünün değerli bir ögesi olan "arefe duası" aktifliği, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Akabinde ilahiler seslendirildi ve mehteran grubunun marşlarıyla devam etti. Ramazan ve Kurban Bayramlarının arefesi ile üç ayların başlangıcında düzenlenen bu kültürel aktiflikte, farklı meslek kümelerinden esnaflar bir ortaya geldi. Aktifliğe katılan esnaf ve vatandaşlar, güzel yarar, bereketli yıl ve ülke genelinde birlik ve beraberlik dileğinde bulundu.

"Dualarımızın kabul olmasını temenni ediyorum"
Vali Doç. Dr. Zülkif Dağlı, yaptığı açıklamada Ramazan Bayramı arefesinde birlik, beraberlik ve dayanışma iletisi verdi. Esnafın gösterdiği dayanışma ruhundan ötürü teşekkür eden Vali Dağlı, bu çeşit geleneklerin toplumun kültürel yapısını güçlendirdiğini belirtti. Dağlı, "İnşallah bugün burada edilecek dualar, hepimizin hayrına olacak safiyane dualar olacaktır. Dualarımızın kabul olmasını temenni ediyorum. Bu geleneğin kalıcı olmasını diliyorum zira bu, bir marka üzere, bir simge üzeredir. Kentleri şehir yapan, milletleri millet yapan özel şeyler bunlardır. Bunları koruyacağız. Allah’tan bu geleneğin daim olmasını ve dualarımızın kabul olmasını niyaz ediyorum. İdrak edeceğimiz Ramazan Bayramı’nın kentimize, ailelerimize, memleketimize ve tüm insanlığa, İslam alemine hayırlar getirmesini diliyorum" dedi.

"Rabbim birçok ramazanları bize nasip etsin"
Belediye Lideri Dr. Halil İbrahim Aşgın da, ramazanın manevi atmosferine dikkat çekerek, bayramın dualarla ve arınmış bir şuurla karşılanması temennisinde bulundu. Aşgın, "Rabbim kaç ramazanlara, şu an olduğu üzere birlik içerisinde, kardeşlik ve beraberlik içinde ulaşmayı bizlere nasip etsin. Bin aydan daha iyi olan Kadir Gecesi’ne yine erişmeyi nasip etsin" dedi. Ramazan ayının manevi ikliminin toplumun her kısmını kucakladığını belirten Aşgın, "İnşallah ramazan bittiğinde af olmamış bir tane günahımız kalmasın" tabirlerini kullandı.

"Ramazan Bayramı’nı gönülden kutluyorum"
Bayramların, manevi yenilenme ve kardeşlik hislerinin pekiştiği vakitler olduğuna vurgu yapan Aşgın, "Ramazan Bayramı, günahsız bir şuurla, dualarla buluşacağımız, arınmış bir bayram olsun. Buradan tüm vatandaşlarımızın mübarek Ramazan Bayramı’nı gönülden kutluyorum. Birlik, beraberlik elimizi sıkarak değil, kucağımızı açarak olur. Bu program da bunun bir örneğidir. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diyerek kelamlarını tamamladı.
Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ÇESOB) Lideri Recep Gür ise, aktifliğe iştirak sağlayan herkese teşekkür ederek, bu geleneğin Türkiye’de az örneklerden biri olduğunu söyledi.
Etkinliğe, Vilayet Emniyet Müdürü Arif Pehlivan, İl Jandarma Kumandanı Albay Naim Çetinkaya, Vilayet Müftüsü Şahin Yıldırım, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, esnaflar ve vatandaşlar katıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
11 Haziran, 2025 00:12 tarihinde yayınlandı

Vali Arslan’dan Kızılay için ilginç benzetme

Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, Kızılay’ın kuruluş yıl dönümünü nedeniyle yayımladığı kutlama bildirisinde, Kzılay’ı, çaresizliğin üzerine doğan bir sabah güneşine benzetti.
Vali Nırtaç Arslan, Türk Kızılay’ın 157. kuruluş yıl dönümü nedeniyle yayımladığı bildiride, Türk Kızılay’ının Türk milletinin yardımseverlik ve dayanışma hislerinin kurumsal bir temsili olduğunu söz etti. Arslan iletisinde, "1868 yılında ’Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti’ ismiyle kurulan Türk Kızılay’ı, yalnızca bir yardım kuruluşu değil, tıpkı vakitte milletimizin güç zamanlardaki garantisi, umutların sönmeye yüz tuttuğu anda yanan bir ışıktır. Çalışanların emeğiyle, gönüllülerin vicdanıyla ve halkımızın dayanağıyla büyüyen Türk Kızılay’ı afetlerde birinci alana inen, kan bağışında hayat kurtaran, yetimlere yuva olan, fakirlere aş olan bir hayır kervanıdır. Kızılay’ın kırmızı hilali, sırf bir amblem değil, adeta çaresizliğin üstüne doğan bir sabah güneşidir" tabirlerine yer verdi.

"Türk Kızılay’ı gurur kaynağımızdır"
Kızılay’ın, yaşanan afetlerde beşere ve canlıya yardım eli olduğunu da hatırlatan Vali Arslan, "Depremlerde, yangınlarda, sel felaketlerinde, salgın hastalıklarda, her türlü zorlukta halkımızın yanında olan ve sadece ülkemizde değil, dünyanın dört bir yanında mazlumlara el uzatan Türk Kızılay’ı, gönüllülük ruhuyla hareket eden binlerce çalışanı ile gurur kaynağımızdır.
Bugün, Kızılay’ın yalnızca geçmişine değil, geleceğine de sahip çıkma günüdür. Daima birlikte el vererek, bu düzgünlük zincirine yeni halkalar eklemek; dayanışmayı, yardımlaşmayı ve insanlığı yüceltmek hepimizin ortak sorumluluğudur. Bu his ve fikirlerle, Türk Kızılay’ının 157. kuruluş yıl dönümünü en içten dileklerimle kutluyor; insanlığa umut olan Kızılay neferleri ile takviyesini esirgemeyen tüm kişi, kurum ve kuruluşlara gönülden teşekkür ediyor, sevgi ve hürmetlerimi sunuyorum" sözlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin