blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
14 Şubat, 2025 17:17 tarihinde yayınlandı

Otobüs kazasından geriye arkadaşlarıyla çektiği kısa filmler kaldı

Bingöl’de 5 kişinin vefatı, 38 kişinin de yaralanması ile sonuçlanan otobüs kazasında hayatını kaybeden Gümüşhane Üniversitesi öğrencisi 23 yaşındaki Abdulkuddus Bozuk’tan geriye arkadaşlarıyla çektikleri kısa sinemalar kaldı.
Bingöl-Diyarbakır karayolu Genç ilçesi çıkışı Doğanca köyü mevkiinde yolcu otobüsünün devrilmesiyle meydana gelen kazada hayatını kaybeden Gümüşhane Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema 2. sınıf öğrencisi Abdulkuddus Bozuk’un (23) sınıf arkadaşları yasa boğuldu. Sömestr tatili için gittiği memleketinden dönmek için yola çıkan ve feci kazada hayatını kaybeden Bozuk’un sınıf arkadaşları haberi aldıklarında sınıfta vefat sessizliği yaşadıklarını söyledi.

"Sınıfı birinci kez bu kadar sessiz gördüm"
Sınıf arkadaşının mevt haberini aldığında inanamadığını söyleyen Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo ve Televizyon Kısmı 2. Sınıf öğrencisi Seher Duman, "Sınıf arkadaşımdı, çok yakın arkadaşımdı. Birinci olarak öbür bir arkadaşım aradı beni, mevtini kabul edemedim. Ben inanamadım diğer bir şey vardır dedim internetten baktım başka yakın arkadaşlarına sordum. Doğruymuş. Sınıfa geldiğimizde vefat soğukluğu vardı, ben sınıfı birinci kez o kadar sessiz gördüm. Arkadaşımızı andık, dualar ettik. Çok düzgün bir insandı" dedi.

"Memleketten döndüğünde halı saha maçı yapacaktık"
Abdulkuddus’un çok sempatik ve uygun birisi olduğunu söyleyen sınıf arkadaşı Samet Asar, "Çok sempatikti, en âlâ arkadaşlarımızdan birisiydi. Kazada öldüğünü duyunca çok üzüldük. Bir arada çalışmalarımız oldu, sohbetlerimiz oldu çok gülüp eğlenirdik. Bu haber bizi çok üzdü ve derinden sarstı. Kendisi futbol oynamayı çok severdi, aslında memleketten dönüşünde hocalarımızla bir maç oynayacaktık maalesef ki oynayamadan elim bir kaza sonucu biz de bunun derin hüznünü yaşıyoruz" diye konuştu.

"Birlikte kısa sinemalar çekmiştik"
Birlikte kısa sinemalar çektiklerini ve çok çalışkan birisi olduğunu aktaran Ayşe Ergüzel de, "Çok şaşırdım, o anı tanım edemem. Çok güzel birisiydi, onunla projeler yaptık bir arada oynadığımız kısa sinemalar vardı. Çok eğlenmiştik lakin bunlar bize anı kaldı çok üzüldüm. Dekanımız Prof. Dr. Gülsüm Çalışır sınıfımıza gelerek başsağlığında bulundu" sözlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
24 Haziran, 2025 10:02 tarihinde yayınlandı

Osmanlıca kitabe 1908 yılındaki selin acısını günümüze taşıyor

Tokat’ta 1908 yılında yaşanan sel felaketinin yıkıcı izleri Behzat Camisi’nin duvarında asılı olan Osmanlıca kitabede yaşatılıyor.
Tokat’ta 25 Haziran 1908 tarihinde meydana gelen sel felaketi, kente tarihindeki en yıkıcı doğal afetlerden biri olarak kayıtlara geçti. Behzat Deresi’nin taşması sonucu yaşanan felakette resmi sayılara nazaran 17’si asker olmak üzere 225 kişi hayatını kaybetti. Lokal tarihçi Halis Cinlioğlu’na nazaran bu sayı 500’e kadar çıkarken, Temmuz 1908’de New York Times gazetesinde yayımlanan bir haberde meyyit sayısı 2 bin olarak verildi.
Selde 9 mahalle etkilendi
Sel felaketinde Behzat Camisi’nin bulunduğu Behzat bölgesi başta olmak üzere Soğukpınar, Devegörmez, Çay Mahallesi üzere 9 mahalle büyük hasar gördü. 649 binadan kimileri büsbütün yıkılırken, kimileri kısmi ziyan gördü. Sel sularının 3,5 metreye kadar yükseldiği afette 6 cami, 6 han ve otel, 4 mektep, 2 hamam ile birçok devlet dairesi tahrip oldu.
17 asker sulara kapılarak hayatını kaybetti
Behzat Camisi’nin kuzeyinde yer alan Telgrafhane büsbütün yok oldu. Tokat Başmutasarrıfı Celal Bey, devrin Sivas Valiliği’ne gönderdiği telgrafta, "Bugüne kadar burada değil, hiçbir yerde bu türlü bir felaket görülmedi" sözlerine yer verdi. Telgraf memuru Ahmet Şevki Bey ise telgrafı çektikten sonra canını güç kurtararak kıyıya sığındı.
Sel sırasında 17 asker sulara kapılarak hayatını kaybederken, kimileri halk tarafından kurtarıldı. Cesetlerin Behzat Mescidi etrafında toplanarak cenaze süreçlerinin yapıldığı aktarılıyor. Behzat Camisi’nin onarımını Tokatlı hayırsever Tokadi Ahmet Lütfi Paşa üstlenmiş, caminin batı duvarına Osmanlı yazı sanatıyla hazırlanmış bir kitabe yerleştirilmiş.
Selde 649 bine ziyan gördü
Tokat Belediyesi Kent Müzesi Sanat Tarihçisi Mesut Güneş, Tokat’ta 1862 yılında bir sel felaketi yaşandığını, bu olayda bir kişinin hayatını kaybettiğini ve birçok hayvanın telef olduğunu belirtti. 46 yıl sonra, 25 Haziran 1908’de birebir bölgede çok daha yıkıcı bir sel felaketi meydana geldiğini vurgulayan Güneş, resmi kayıtlara nazaran 225 kişinin (17’si asker) hayatını yitirdiğini, kimi kaynakların ise meyyit sayısını 500 ya da daha fazla gösterdiğini söyledi. Sel 9 mahalleyi etkilerken 6 cami, 6 han/otel, 4 mektep ve 2 hamam olmak üzere 649 bina ziyan gördü. Behzat Camisi’nin kuzeyindeki telgrafhane büsbütün yıkıldı. 1902 tarihli saat kulesinin de selden etkilendiğini ve suyun 3,5 metreye ulaştığını söz eden Güneş, kulenin bu nedenle sonradan bir kat daha yükseltildiğini söyledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin