Reklam
Reklam
Bölgenin Sesi Gazetesi Avatarı
Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
26 Mayıs, 2017 00:21 tarihinde yayınlandı
0

Ramazan da Ağız Kokusuna Dikkat

Özel Medikar Hastanesi Ağız ve diş sağlığı uzmanı Diş Hekimi Metin Cingöz her zaman dikkat edilmesi gereken ağız ve diş sağlığı, Ramazan ayında oruçluyken daha büyük önem kazandığını belirtti.

Diş Hekimi Metin Cingöz “ Oruç tutarken uzun süre aç kalınması, sıvı tüketilememesi nedeniyle ağız ve diş sağlığı olumsuz etkilenebiliyor. Bakteriler kolayca üreme ortamı bulabiliyor. Ağız kokusu ve kuruluk hissi ile birlikte dişlerde çürük gelişimi de istenmeyen durumlar olarak karşımıza çıkıyor.

DİŞLERİMİZİ İFTAR VE SAHURDAN SONRA FIRÇALAMALIYIZ

İftar ve sahurdan sonra dişlerin daha özenle fırçalanması gerekir. Dişimizi fırçalarken, dilimizi ve diş eti bölgesininde fırçayla iyice temizlenmesi gerekir. Dişlerin genellikle yüzeyleri fırçalanmaktadır. Uzun süre fırçalama yapılsada, dişlerin arayüz bölgeleri tamamen temizlenememektedir. Bu nedenle eksiksiz bir ağız bakımı için arayüz fırçaları ya da diş ipi kullanılması gerekmektedir.

ÇAY, KAHVE VE KOLA TÜKETİMİNİ SINIRLANDIRIN

Çay, kahve, kola gibi çok fazla kafein içeren içecekler az tüketilmelidir. Bu içecekler diüretik özellikleri nedeniyle idrar yoluyla vücuttan su kaybını arttırır ve ağızda kuruluk yapar. Bunların yerine taze sıkılmış meyve suları ile meyve, sebze ve tahıllı besinler gibi lifli gıdaların tüketilmesi ağızdaki tükürük akımını hızlandırmaktadır. Lifli besinlerin tüketilmesi, tükürük akımını hızlandırdığı gibi ağız içi temizliği bakımından da oldukça önemlidir.

AĞIZ KOKUSUNUN ÖNLENMESİ

Süt, peynir ve yumurta ağız kokusunu artırabilir. Ağız kuruluğunu artıran baharatlı yiyecekleri de az tüketmeliyiz. Dişlerin ve çevre dokuların temizlenmemesi yanında yediğimiz, içtiğimiz besinlerin ve ağızda bulunan diş çürükleri ve diş taşları ile kırılmış veya eskimiş dolgu ve köprüler de ağız kokusuna ve ağrıya neden olurlar.Bu sebeple ramazan öncesi diş hekimine giderek bu tedavilerin yaptırılması sizi oruçluyken ağız kokusu ve ağrı gibi istenmeyen durumları yaşamaktan alıkoyacağını belirtti

Bizi sosyal medyadan takip edin
Esra Oğuzkağan Özkan Avatarı
Esra Oğuzkağan Özkan tarafından
07 Haziran, 2026 16:24 tarihinde yayınlandı
0

“Gıygaşuk: Safranbolu’nun Köyleri” İlk Gösterimine Hazırlanıyor

Bedirhan Karakurluk’un yönetmenliğini üstlendiği, Safranbolu’nun köy yaşamını ve kültürel mirasını konu alan uzun metraj belgesel film “Gıygaşuk: Safranbolu’nun Köyleri” ilk gösterimi için gün sayıyor.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Safranbolu’nun yalnızca merkezini değil, kırsal dokusunu ve köy kültürünü de kapsamlı şekilde ele alan yapım, bölgenin yaşam hafızasını kayıt altına almayı hedefliyor.

Safranbolu’ya bağlı 60 köyde gerçekleştirilen çekimlerle hazırlanan belgesel, geleneksel yaşam biçimlerinden kültürel mirasa, günlük köy hayatından sosyal dokunun detaylarına kadar geniş bir yelpazeyi izleyiciye sunuyor. Arşiv niteliği taşıyan yapım, bölgenin sözlü ve görsel hafızasını gelecek kuşaklara aktarmayı amaçlıyor.

İlk Gösterim 10 Haziran’da

Belgeselin dünya prömiyeri, Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali kapsamında 10 Haziran Çarşamba günü saat 18.15’te Safranbolu Leyla Dizdar Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Gösterimle birlikte film, ilk kez izleyici karşısına çıkmış olacak.

Gösterim Sonrası Söyleşi Düzenlenecek

Film gösteriminin ardından yönetmen Bedirhan Karakurluk’un katılımıyla bir söyleşi programı da düzenlenecek. Etkinlikte belgeselin hazırlık süreci, çekim aşamalarında yaşanan deneyimler ve Safranbolu köylerine dair dikkat çekici detaylar izleyicilerle paylaşılacak.

Söyleşi bölümünde katılımcılar, film ve proje hakkında merak ettikleri soruları doğrudan yönetmene yönelterek belgeselin ortaya çıkış sürecine ilişkin daha ayrıntılı bilgi edinme imkânı bulacak.

Bizi sosyal medyadan takip edin