İhlas Haber Ajansı tarafından
14 Ocak, 2025 10:43 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Rektör Kırışık, Batı Karadeniz Üniversiteler Birliği dönem toplantısına katıldı

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi konut sahipliğinde gerçekleştirilen Batı Karadeniz Üniversiteler Birliği İstişare Toplantısı’na katıldı.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) üniversitelerarası ortak bilimsel çalışmalar yapmak, lisansüstü programlar açmak, ön lisans, lisans öğrencilerinin ve öğretim elemanlarının karşılıklı değişimini desteklemek ile daha kaliteli bir eğitimi hedeflemek maksadıyla kurulan Batı Karadeniz Üniversiteleri Birliğinin periyot toplantısına mesken sahipliği yaptı. Rektörlük Senato Salonu’nda Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Saadet Oruç’un iştirakiyle gerçekleştirilen toplantıda; Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, Bilecik Şey Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Asım Kaplancıklı, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, Kocaeli Sıhhat ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şakir Taşdemir yer aldı.
Toplantının açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Saadet Oruç, bayana ve çocuğa yönelik şiddetle uğraşta akademiye büyük vazifeler düştüğünü, toplumsal meselelerin saha araştırmaları ve istatistik araştırmaları açısından irdelenmesiyle mümkün tahlil yolları ve gayret usulleri geliştirilmesi konusunda büyük adımlar atılabileceğini belirtti.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Batı Karadeniz Üniversiteler Birliği İstişare Toplantısı’na mesken sahipliği yapmaktan büyük bir gurur ve memnunluk duyduklarını tabir ederek devir toplantısının Batı Karadeniz bölgesinin eğitimde gelişimi ve kalkınması ile Batı Karadeniz Üniversiteler Birliği üyesi üniversiteler için de hayırlara vesile olmasını temenni etti.
Şiddetin önlenmesi konusunda Batı Karadeniz Üniversiteler Birliği üyesi üniversiteler arasında karşılıklı iş birliği protokolü imzalandı. Toplantıda ayrıyeten birlik üyesi üniversitelerin kütüphaneleri arasında iş birliği yapılmasına dair protokole de imza atıldı. Tekrar üye üniversiteler ortasında yapay zeka konusunda gerçekleştirilecek çalışmalarda iş birliği gerçekleştirilmesi konusunda mutabakata varıldı. Toplantı çerçevesinde mevcut periyot başkanlığı vazifesini tamamlayan Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun’un akabinde, oy birliği ile Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal seçildi.
Toplantıyı pahalandıran Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, toplantının Batı Karadeniz bölgesindeki üniversiteler ortasında iş birliğini geliştirmek ismine çok kıymetli bir platform sunduğunu belirtti.
Rektör Kırışık, toplantıya mesken sahipliği yapan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesine teşekkürlerini sunarak, birlik üyesi üniversiteler ortasındaki bu tıp ortak çalışmaların Batı Karadeniz bölgesindeki eğitim kalitesinin artırılmasına ve toplumsal meselelerin tahliline yönelik aktif projelerin hayata geçirilmesine kıymetli katkılar sağlayacağına olan inancını lisana getirdi.
Son olarak, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal’ı devir başkanlığına seçilmesinden ötürü tebrik eden Prof. Dr. Kırışık, birlik üyeleri ortasındaki iş birliğinin güçlenerek devam etmesi temennisinde bulundu.
Batı Karadeniz Üniversiteler Birliği İstişare Toplantısı, günün anısına çekilen hatıra fotoğrafının akabinde son buldu.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 17:42 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Endüstriyel robotlara kadın eli değdi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından 2025 yılı teması olarak belirlenen "Kadın Girişimciliği ve Bayan İstihdamı" çerçevesinde, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) uyumunda yürütülen endüstriyel robot operatörlüğü eğitim programı Samsun’da başladı.
Samsun’da bayan istihdamını artırmak ve bayan girişimciliğini desteklemek hedefiyle Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı iş birliğiyle imzalanan "Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği İş Birliği Protokolü" kapsamındaki değerli faaliyetlerden biri olan Endüstriyel Robot Operatörlüğü Eğitim Programı; OKA, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu (MYO), Samsun Merkez Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (OSB), TMMOB Makine Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ortasında imzalanan alt protokol ile hayata geçiyor.
Program, bölgede otomasyonla dijitalleşen sanayilerde bayan istihdamını artırmayı ve bayanların bu alanlarda nitelikli iş gücü olarak yer almasını sağlamayı hedefliyor. Eğitim programı, 14 Nisan’da OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle’nin iştirakiyle başladı. Açılışta konuşan Genel Sekreter Mehlika Dicle, "Ajansımız öncülüğünde kamu, üniversite ve sanayi iş birliği modeliyle bölgemizin endüstriyel dijital dönüşümüne katkı sağlayacak insan kaynağını yetiştiriyoruz. Bilhassa bayanların sanayi ve yüksek teknoloji kesimlerinde daha fazla yer almasını önemsiyoruz" dedi.
Eğitimlere, Samsun’da yaşayan mühendislik yahut teknikerlik kısmı öğrencisi yahut mezunu 25 bayan katılıyor. Program kapsamında iştirakçilere teorik ve uygulamalı olmak üzere kapsamlı bir eğitim sunuluyor. Teorik eğitimler, OKA merkez hizmet binasında, Samsun Teknopark’taki bir yazılım firması tarafından veriliyor. Toplam 6 gün sürecek eğitimlerin devamında ise programlama, Robot Studio, Otomasyon Tahlilleri ve Robot Üretimi üzere ileri seviye uygulamalı eğitimler gerçekleştirilecek.
Eğitimin birinci gününde robot çalışma modları, panel ekranı kullanımı, eksen hareketleri, koordinat sistemleri, güvenlik tahlilleri üzere hususlar işlendi. İkinci gün ise OMÜ Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu’ndaki endüstriyel robot eğitim alanında uygulamalı dersler yapıldı. Kursiyerlerin teorik bilgilerini kullanma imkânı bulduğu uygulamalı eğitimlerde, pek çok dalda kullanılan endüstriyel robotların temel çalışma prensipleri ve robotun farklı eksenler üzerindeki hareket kabiliyeti ve denetimi ile ilgili bilgiler aktarılıyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.