Rize merkez, Çayeli ve İyidere ilçelerinde torbacılara yönelik operasyonda gözaltına alınan 15 şahıstan 11’i tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Rize Vilayet Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı gruplar tarafından ‘Uyuşturucu ve Uyarıcı Husus Ticareti Yapmak ve Kullanmak’ cürmüne yönelik drone dayanaklı operasyon düzenlendi. Rize merkez, İyidere ve Çayeli ilçelerinde 1 İHA Çalışanı, 1 Narkotik Dedektör Köpeği ve işçisi olmak üzere toplamda 107 çalışandan oluşan 28 takım vazife aldı. Düzenlenen operasyonda 353,63 gram sentetik kannabinoid (bonzai) unsuru, 4,76 gram metamfetamin unsuru, 2,86 gram esrar hususu, 3 adet sentetik ecza hapı, 3 adet hassas terazi, ve 6 adet uyuşturucu kullanım aparatı ele geçirilirken 15 kuşkulu yakalanarak gözaltına alındı. Haklarında uyuşturucu husus ticareti yapma ve kullanma kabahatlerinden isimli süreçler başlatılan 15 şahıstan 4’ü İsimli Denetim koşuluyla özgür bırakılırken, 11 şahıs ise çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak ceza konutuna gönderildi.
Tarım ilaçları tarıma zarar veren etkenleri ortadan kaldırırken, üretilen mahsuller doğru tüketilmediğinde vücuda bazı zararlar verebiliyor. Medicana Konya Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Devrim Deniz, tarım ürünlerine zarar veren etkenleri bertaraf etmek üzere üretilmiş olan pestisitlerin mutfakta kullanılan gıdalardan en iyi şekilde temizlenerek tüketilmesi gerektiğini söyledi.
Dünya nüfusunun 2050’de 10 milyara ulaşması beklenirken; tüketilen tarım ürünlerine olan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Artan nüfus, azalan tarım alanları nedeniyle sebze ve meyvelerin yetmesi için çeşitli yöntemler kullanılıyor. Kullanılan tarım ilaçlarının insan vücudunda çeşitli hastalıklara yol açabileceğini söyleyen Medicana Sağlık Grubu İç Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Devrim Deniz, tüketicilere sebze ve meyvelerin mutlaka iyi bir şekilde yıkanarak yenmesi konusunda uyarıda bulundu.
Maruziyet süresi önemli
Zirai mücadelede, kimyasal bazı yöntemler bitkileri korurken; insanlarda bazı sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Kullanılan tarım ilacının çeşidine, maruz kalınan süreye ve nasıl maruz kalındığına bağlı olarak çeşitli sağlık sorunlarına sebep olabileceğine değinen Uzm. Dr. Devrim Deniz, şu bilgileri verdi: "Tarım ilacı kalıntısının vücutta birikmesi, sindirim sistemindeki faydalı bakterilerin ölümüne ve bağışıklık sisteminin zarar görmesine yol açabilir. Farklı sistemlerde sorunlara da neden olabilir. Bu nedenle üretilen mahsuller mutfağa girdiğinde tüketicilerin bazı kurallara dikkat etmesi önem taşır."
"Meyveleri kabuğuyla yiyecekseniz karbonatlı suda bekletin"
Pestisitlerin bilinçli kullanılmasının hem yetiştiricilerin hem de tüketicilerin sağlığı için son derece önemli olduğuna değinen Uzm. Dr. Deniz, "Bu nedenle bilinçli üretici ve bilinçli tüketici olmak gerekir. Bilinçli olurken, organik bile olsa sebze ve meyveler mevsiminde tüketilmelidir. Her ihtimale karşı alınan bir meyve ve sebzenin, dalından taze koparılmış olsa bile yıkanması gerekir. Suda çözünen ve sistemik olmayan bir pestisit kalıntısını, bir bitki kabuğunun içinde yetişen kuru baklagiller için, su ile yıkamak yeterli olabilmektedir. Kabuğuyla yenen meyve ve sebzeleri önce karbonatlı sonra sirkeli suda 15 dakika beklettikten sonra durulamak, kalıntıların büyük oranda arındırılmasını sağlayabilir. Mutfaklarda kullanılan gıdaların yetiştirilme şeklinin yanında tüketilmeden önce hijyen ve pestisitten arındırılmış olması konusunda da dikkati elden bırakmamak çok önemlidir" dedi.