Rize’de şiddetli yağışların akabinde hasar tespiti sürüyor

Rize’de şiddetli yağışların akabinde hasar tespiti sürüyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 29.08.2023 20:36
Paylaş:
A+ A-

RİZE (AA) – Rize'de şiddetli yağışlar sonrası gerçekleştirilen hasar tespit çalışmaları sonucu 39 konutun boşaltılmasına, 22 konut için önleyici duvar yapılmasına karar verildiği bildirildi.

Rize Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, geçen hafta tesirli olan yağışlar sonucunda Çayeli ilçesinde 24 saatte metrekareye 206 kilogram yağış düştüğü hatırlatıldı.

Afet riskine karşı 38 kişinin tahliye edildiği aktarılan açıklamada, yol temizleme, tahkimat, dere yatağı boşaltılması, sel tahribatı önleyici önlemler ve heyelan paklığı çalışmalarının devam ettiğine vurgu yapılarak şu tabirlere yer verildi:

“DSİ, Karayolları, Vilayet Özel Yönetiminden toplam 113 iş makinesi, 28 araç ve 255 çalışanla çalışmalar yürütülmektedir. Çayeli Belediyesi 8 iş makinesi, 13 araç, 46 işçi ile 8 mahallede, AFAD 8 teknik işçi ve 2 araçla jeolojik etüt ve altyapı çalışmalarına devam etmektedir. Bugüne kadar yapılan etütler sonucunda 94 farklı noktada 124 adet konut heyelan risk bakımından incelenmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda heyelana maruz kalan yahut kalabilecek durumda olan 39 konutun nakline karar verilmiş, 22 konut için 16 afet önleyici istinat duvarı yapılması, 19 konutun denetim etütleri programına alınması önerilmiştir. Köy ve mahallelerde çalışmalar devam etmektedir.”

İl Defterdarlığınca 8 işçi, 2 araç ile ziyan tespit çalışmalarına devam edildiği belirtilen açıklamada, Çayeli'nde konut, iş yeri ve araçlarda toplam 6 milyon 876 bin 500 liralık ziyan tespit edildiği anlatıldı.

Tarımsal ve hayvansal ziyan tespit çalışmaları kapsamında ise Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğünün 4 işçi ve 2 araçla çalışmalarını sürdürdüğü söz edilerek, ilçede 165 çay üreticisine ilişkin toplam 100 dekar çay bahçesinin ziyan gördüğü kaydedildi.

– Köye elektrik verilmesi için teller ağaca bağlandı

Ayrıca, şiddetli yağışların akabinde elektrik direğinin dereye sürüklenmesi nedeniyle kesinti yaşanan Çayeli ilçesine bağlı Düzgeçit köyüne, budanan ıhlamur ağacına çizgi çekilmesiyle tekrar güç verilmeye başlandı. Bölgede istinat duvarı yapılması sonrası elektrik direği dikilerek çizginin yenileneceği belirtildi.

Aşıklar Köyü Muhtarı Turan Sırtlı da gazetecilere, elektrik direklerinden birinin sel ve heyelan nedeniyle yıkıldığını anlattı.

Kısa müddette elektrik verilmesi için acil tahlil ürettiklerini lisana getiren Sırtlı, “Düzgeçit köyünde kalabalık hane var. Köyümüzden geçen çizgi yıkıldı. Birinci etapta yolu açmaya çalışırken elektrik direği için acil tahlil ürettik. Genç bir arkadaş çıkıp ağacı budadı. Biz de elektrik telini ağaca bağladık. Kısa bir tahlil ürettik ve mağduriyeti gidermiş olduk.” tabirlerini kullandı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Safranbolu’nun Altın Çiçeği Gösterime Giriyor

Yayın: 21.05.2024 14:01
Paylaş:
A+ A-

Safranbolu’da bu yıl 25’ncisi düzenlenen Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali’nde 2023 yılında en iyi proje ödülü alan film gösterime girecek.

Safranbolu temalı ulusal belgesel film yapım destek yarışması 2023 yılı en iyi proje ödülüne layık görülen “Safranbolu’nun Altın Çiçeği: Safran” adlı film 29 Mayıs çarşamba günü saat 18.30’da Leyla Dizdar Kültür Merkezi’nde sinemaseverlere perdelerini açacak.

Film, Safranbolu’nun eşsiz güzelliklerini ve safranın önemini konu alıyor ve sinemaseverler için merak uyandırıyor. Yönetmen ve senaristi Başak Çardak, aynı zamanda proje tasarımını da üstlendiği ödüllü filmin, kurgu ve görüntü yönetmeni Özgür Mercan, proje danışmanı da Fatma Satıcı Özçetin olarak karşımıza çıkıyor.

Safranbolu’da gerçekleşecek olan gösterim, safran bitkisinin önemini ve Türkiye’nin belgesel film kategorisindeki gelişimini bir kez daha gözler önüne seriyor. (Esra Oğuzkağan Özkan)