İhlas Haber Ajansı tarafından
24 Mart, 2025 13:29 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Rizeli boğa sahiplerine güreşler için Aydın’dan nalbant desteği

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı Galer Düzü Yaylası’nda her yıl klâsik olarak düzenlenen boğa güreşleri için hazırlıklar başladı. Aydın’dan gelen nalbantların nallarını yenilediği boğalar, idmanla güreşlere hazır hale getirilecek.
Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı Galer Düzü Yaylası’nda her yıl klasik olarak düzenlenen boğa güreşleri yerli ve yabancı turistlerden ağır ilgi görürken, aktifliğin hazırlıkları başladı. Güreşlere katılacak Çamlıhemşinli boğa sahipleri, Aydın’dan çağırdıkları nalbantlara boğalarını nallattırıyorlar. Bu metotla boğaların gezerken ve idman yaparken ayaklarının aşınmasının önüne geçiliyor. Tırnak bakımları da gerçekleştirilen boğalar, güreşler için idmanlara başlıyor.

"Aydın’dan nalbant çağırdık"
Boğalarını güreşlere en güzel halde hazırlamak için gerekli olan her şeyi yaptıklarını söz eden Resul Kus, "Nallama sürecini profesyonelce yaptırmak için Aydın’dan nalbant çağırdık. Yılda iki kez Çamlıhemşin’e geliyorlar. Boğaların ayaklarının törpülenip, nallanması hayvanların canını yakmıyor. Tersine boğayı rahatlatıyor. Bu süreç meyyit dokuların temizlenmesi kademesidir. Çaktığımız nallar da spor etabında hayvanı taş, çivi, cam üzere hususlardan koruyor. Çocuğun tırnağı kesilirken ne kadar acı çekiyorsa o kadar acıyordur. Yoksa bu kadar uslu durmaz" dedi.

"Nal çakınca boğanın itimadı yerine geliyor"
Aydın’dan boğalara nal çakmak için Çamlıhemşin’e geldiklerini tabir eden 37 yıllık nalbant Turgut Aydın ise, "Çamlıhemşin’de talep olduğundan boğalara nal çakmak için geliyoruz. Boğacılarımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz. Atlar, boğalar, tosunlar nalsız olmaz. Bunlar gezdiği vakit ayak yıpranma kademesine geçiyor. Yıprandığı vakit da yürüyemez hale geliyor. O yüzden biz de nal çakıyoruz. Kendine inancı yerine geliyor, gezmesi daha rahat oluyor. Tırnak uzunsa tırnağını kesiyoruz. Ona nazaran nalını çakıyoruz ayağına. Yarım saat falan sürüyor bu süreç. Eski nal olduğu vakit tırnak uzama yapıyor. O tırnak uzadığı vakit çürük tarafını alıyoruz, tekrar yeni nalı çakıyoruz" sözlerini kullandı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
17 Nisan, 2025 08:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Amasya Valisi, mesleki eğitim çalıştayına ilgi göstermeyen özel sektörü uyardı: “Yoksa bütün okullar robotik kodlama yapar”

Özel dalın nitelikli orta elemana muhtaçlık duyduğu Amasya’da sürdürülebilir eğitim, üretim ile istihdam döngüsüne katkı sağlamak maksadıyla düzenlenen Mesleksel ve Teknik Eğitim Siyaset Dokümanı Çalıştayı, davet edilen dal temsilcilerinden beklenen ilgiyi görmedi. Özel dal temsilcilerine seslenen Amasya Valisi Başkan Bakan, "Yoksa bütün okullar robotik kodlama yapar. Emin olun" kelamlarıyla ihtarda bulundu.
Kimlerin katıldığını sorduğu çalıştaya gelen az sayıdaki özel kesim temsilcilerini kâfi bulmayan Amasya Valisi Bakan, "Buradaki meslek okullarında hangi kısımların devam edeceği, hangi kısımların iptal edileceğine aslında bir görüş oluşturulacak. Yoksa bütün okullar robotik kodlama yapar. Emin olun" dedi.
Emekli nüfusun çalışan sayısını geçmesi öngörülen vilayetler ortasında olup 86 bin çalışana karşılık 84 bin emeklinin bulunduğu Amasya’da sürdürülebilir eğitim, üretim ile istihdam döngüsüne katkı sağlamak hedefiyle düzenlenen Mesleksel ve Teknik Eğitim Siyaset Evrakı Çalıştayı’na sanayi, tarım, hayvancılık ve turizm üzere farklı bölümlerden iştirakin kâfi olmadığını belirten Vali Bakan, "Buradaki meslek okullarında hangi kısımların devam edeceği, hangi kısımların iptal edileceğine aslında bir görüş oluşturulacak. Yoksa bütün okullar robotik kodlama yapar. Emin olun" diye konuştu.
Çalıştayın herkesin bir mesleği olmalı anlayışıyla gerçekleştiğini vurgulayıp kesim iş birlikleriyle mesleksel eğitime erişimi ve kaliteyi artırarak öğrencilerin hayata ve istihdama hazırlanmalarına katkı sunmayı amaçladığına işaret eden Bakan, "Buradaki meslek okullarından gereksiz kimi kısımları tutup hem öğrencilerimizi atıl ve işe yaramaz konumda yetiştirmemiş olacağız hem de oradaki öğretmenlerimizi de atıl olarak hayatından bezgin bir halde sevemediği bir alanda iş yapar konuma getirmemiş olacağız. Hepsini gerçek bir yerde meç etmemiz gerekecek" şeklinde konuştu.
Amasya Belediye Başkanı Turgay Sevindi ise kentte orta eleman bulma konusunda dalların önemli meseleler yaşadığını söz ederek, "Bu çalıştayla birlikte orta eleman eksikliğiyle ilgili meseleleri çözmeyi umut ediyoruz" sözlerini kullandı.
Amasya Ulusal Eğitim Müdürlüğü’nün düzenlediği çalıştaya, Amasya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Yalçın, Amasya Esnaf Odaları Birliği Lideri İsa Köse, SGK Vilayet Müdürü Nurcan Yurt Şenel ve daire amirleri de katıldı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.