Avatarı
Anadolu Ajansı tarafından
16 Kasım, 2023 04:12 tarihinde yayınlandı

Rosatom Genel Müdürü Likhachev, Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı ile Paks-II NGS projesine ilişkin görüştü

ANKARA (AA) - Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev, Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Péter Szijjártó ile Macaristan’da inşa edilen Paks-II Nükleer Güç Santrali (NGS) projesinin hayata geçirilmesiyle ilgili görüştü ve NGS sahasını ziyaret etti.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Likhachev ve Szijjártó, geçen yıl genel lisansın alınması ve bu yıl ağustosta projenin inşa aşamasına geçmesinin ardından sahada yürütülen çalışmaların kapsamı ve yoğunluğundan övgüyle söz etti.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Likhachev, sürdürülebilir, öngörülebilir ve en çevre dostu elektrik üretim türlerinden olan nükleer enerjiyi kullanmanın alternatifi olmadığını belirterek, şunları kaydetti:

"Yeni Macar güç ünitelerine özel bir önem veriyoruz ve bu projeyi mümkün olduğunca etkili şekilde uygulamaya hazırız. Rusya'da VVER-1200 tipi 4 güç ünitesi halihazırda başarıyla işletiliyor. Kısa bir süre önce, kasım ayı başında Rosatom, bu tür 2 güç ünitesini inşa ettiğimiz Belarus NGS'nin yapımını tamamladı. Rosatom, yurt dışındaki diğer sahalarda VVER-1200 reaktöre sahip olacak 14 ünite daha inşa ediyor."

Bakan Szijjártó da Paks-II nükleer güç santrali projesinin, gerçek anlamda uluslararası bir proje olduğunu kaydederek, "Paks-II NGS'de iki yeni güç ünitesinin inşasının şu anda Avrupa'da inşaat lisansı almış en büyük nükleer proje olmasından gurur duyuyoruz. Rus genel yüklenicinin yanı sıra 94 Macar şirketinin ve çok sayıda Amerikalı, Alman, Fransız, İsveçli ve Avusturyalı yüklenicinin de projede yer alması dolayısıyla bu proje uluslararası bir proje niteliğini taşıyor." değerlendirmesinde bulundu.

- Santral inşaatında personel sayısı 13 bine çıkacak

Açıklamaya göre, söz konusu projede Macar yüklenici, 6. güç ünitesinin temel çukurunun kazılma işlemini planlanandan önce, 5 metre derinliğe kadar tamamladı. Böylece toplam 4 hektarlık bir alanda yeraltı suyu seviyesine kadar kazma işlemi tamamlanmış oldu.

Ay başında, tüm güvenlik gerekliliklerine uyularak toprak stabilizasyon çalışmaları başladı.

Bir Alman şirketinin üstlendiği bu çalışma bir milyon tona kadar çimento kullanımını içeriyor. Aynı zamanda, inşaat sahasını yeraltı suyu sızıntısından korumak için tasarlanan 2,7 kilometre uzunluğunda su geçirmez katmanın ünitelerin kurulacağı saha çevresindeki inşası devam ediyor.

Bu çalışmaların 2023 yılı sonuna kadar tamamlanması ve bir sonraki önemli aşama olan toprağın projede belirtilen derinlik olan 23-27 metreye kadar kazılması aşamasına geçilmesi planlanıyor. Böylece toplamda yaklaşık 4 milyon metreküp toprak kazılacak.

Öte yandan, santral için uzun döngülü ekipmanların üretimine Rusya'da başlandı. Bunlar arasında reaktör kabı, kor tutucular, nükleer tesis makineleri ve diğer ekipmanlar yer alıyor. Sahadaki personel sayısı da artıyor. 2023 yılı sonuna kadar şantiyedeki işçi sayısının 800 ila 900'e ulaşması bekleniyor. 2024 yılı sonunda ise bu sayının 2 bin civarında olması öngörülüyor. Çalışmaların en yoğun dönemlerde de personel sayısının 10 ila 13 bin kişiye çıkacağı belirtiliyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Esra Oğuzkağan Özkan tarafından
04 Haziran, 2025 17:12 tarihinde yayınlandı

Zopran’da Köy Usulü Börek Yapımı Nesilden Nesile Aktarılıyor

Karabük'ün Zopran Köyü'nde, geleneksel su böreği yapımını dört kuşaktır sürdüren Fatma Baylam, gelini ve torununa köy mutfağına ait tüm bilgilerini aktarıyor.

Köy sakinlerinden Fatma Baylam, köydeki kadınların, özellikle Kurban Bayramı gibi özel günlerde misafirlerine ikram etmek üzere geleneksel su böreğini yaptıklarını ve hazırlıklarının devam ettiğini açıkladı. Köyde 3 gün süren bayramlaşmada yaklaşık 50 kişiye yemek verdiklerini de ifade etti.

Bayram öncesinde kadınlar, köyün ünlü su böreği tarifini hayata geçiriyor. Baylam, yaptığı açıklamada, bayram sofralarının vazgeçilmezleri arasında su böreğinin bulunduğunu belirtti. Yapım aşamalarını anlatırken, 15 yufka açıldığını ve bunlardan 7 tanesinin kaynayan suyun içinde haşlandığını, ardından dikkatlice tepsiye üst üste dizildiğini söyledi. Sonrasında, arasına ilk olarak çiğ yumurta kırıldığını ve yufkaların üzerine sürüldüğünü dile getiren Baylam, üzerine ayrıca tavada pişirilmiş yumurtaların elde parçalara ayrılarak maydanozla karıştırılmasıyla iç harcının hazırlandığını aktardı. Bu hazırlıkların ardından, tepsiye 8 tane daha yufkayı yağlayarak üst üste eklendiğini, böreğin son haline getirilip fırına verilmek üzere hazırlandığını ekledi.

Fatma Baylam ve gelini Şule Baylam, geleneksel tarifle hazırlanan su böreğinin, diğer özel günlerde olduğu gibi bayramda da misafirlerin beğenisiyle ikram edileceğini belirtti. Köydeki bu gelenek, nesiller boyunca devam ederek, bayram sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olmaya devam ediyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin