Reklam
Reklam
Bölgenin Sesi Gazetesi Avatarı
Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
01 Ekim, 2019 23:08 tarihinde yayınlandı
0

“Safranbolu Çavuş Üzümü”Ne Coğrafi İşaret

Safranbolu’nun yerel ürünlerinden olan “Safranbolu çavuş üzümü” için Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından coğrafi işaret başvurusunda bulunuldu.

İlçeye bağlı Konarı köyünde çiftçi Hasan Yakupoğlu tarafından 12 dönümde yapılan çavuş üzümü bahçesinde bağ bozumu yapıldı. Bağ bozumuna Karabük Valisi Fuat Gürel, Tarım ve Orman İl Müdürü Çetin Ayvalık, Karabük Defterdarı Osman Koçaş ve çiftçilerin katıldı. Vali Gürel ve diğer protokol üyeleri tarafından bağlardan üzüm toplandı.

Karabük Valisi Fuat Gürel, gazetecilere yaptığı açıklamada, Safranbolu çavuşu, çavuş memesi ve çiftlik üzümlerinin bölgeye has üzümler olduğunu söyledi. Çok değerli üzüm çeşitleri olduğunu ifade eden Gürel, “Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüzün ‘Ata Tohumu Ata Toprağında’ projesi kapsamında yöresel ürünlerin gelişmesi, yaygınlaşması için çaba içerisindeyiz. İl Özel İdaresi ile Tarım ve Orman Bakanlığımız bir takım katkılar sunarak çiftçilermizin yerel ürünlerin kaybolmaması için projeler gerçekleştirmekteyiz. Bin 700 dekar bağımız mevcut. Önümüzdeki yıllarda bunu daha da çoğaltıp, verimli hale getirmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Çiftçilerimizin yanında olmaya gayret gösteriyoruz. Çok başarılı çiftçilerimiz var. Önümüzdeki yıllarda hem bağ alanlarını genişletip hem de ürünlerde verimi geliştirmek için gayret göstereceğiz” dedi.

Tarım ve Orman İl Müdürü Çetin Ayvalık da çavuş üzümünün Karabük’e özgü ürün çeşidi olduğunu, diğer çavuşlardan farklı olduğunu kaydetti. Safranbolu çavuş üzümünün dolgun ve iri yapıda bir salkım özelliği, aynı zamanda iri açık sarı renkli, bir dane rengine haiz olduğunu anlatan Ayvalık, şunları kaydetti: “Çekirdek oranı bir iki çekirdeklidir ve ince kabukludur. Diğer Bozcaada çavuşu ve diğer çavuşlardan ayıran en büyük özelliği budur. İlimizde bu çavuş çeşidinden üç tane yetişmekte çoban çavuşu, pembe çavuş ve normal çavuş yetiştirilmektedir. Biz bunu teşvik etmek amacıyla her sene destekler veriyoruz. Yarı bedelli olarak çiftçilerimize veriyoruz, bunları aşı kalemlerini kendimiz alıyoruz. Almış olduğumu aşı kalemlerini üretim istasyonlarımıza gönderiyoruz ve burada aşılanmasını sağlıyoruz. Çavuş üzümü bizim için çok önemli. Bunun için coğrafi işaret başvurusunda bulunduk. Diğer çavuş üzümleriyle ilgili nihai karara enstitü varamadı. Biz bazı verileri toplayıp coğrafi işaret almak için yol kat edeceğiz.”

Bizi sosyal medyadan takip edin
İhlas Haber Ajansı Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
20 Haziran, 2026 14:36 tarihinde yayınlandı
0 0

Babalar Günü’ne özel anlamlı çalışma: Küçük Ela’dan madenci babasına sürpriz

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK), Babalar Günü dolayısıyla hazırladığı duygusal kliple yerin metrelerce altında mesai harcayan madencilerin fedakarlığını ve aile bağlarını anlattı.

Klipte, TTK Kozlu Müessesesi İşletmesi’nde maden mühendisi olarak görev yapan Ömer Tok ile kızı Ela Tok yer aldı. “Yerin kilometrelerce altında alın teriyle çalışan, ailesi ve ülkesinin geleceği için her gün yeniden umut çıkaran kahramanlar vardır” mesajıyla başlayan videoda, maden ocağındaki mesaisini tamamlayan Ömer Tok’un eve dönüş yolculuğu anlatıldı.

Videoda, babasının yolunu gözleyen küçük Ela’nın renkli kalemlerle “Babalar Günün Kutlu Olsun” yazılı bir resim hazırladığı anlara yer verildi. Evinin önünde babasını karşılayan Ela’nın, hazırladığı resmi vererek “Kahraman babacığım, Babalar Günün kutlu olsun” sözleriyle babasına sarılması izleyenlere duygusal anlar yaşattı.

Klibin sonunda, Orhan Veli Kanık’ın meşhur “Siyah akar Zonguldak’ın deresi / Yüz karası değil, kömür karası / Böyle kazanılır ekmek parası” dizelerinin yazılı olduğu bir tahtanın önünde, yüzü kömür karası içindeki Ömer Tok’un görüntüsü dikkat çekti. Klip, madencilerin zorlu çalışma şartlarına dikkat çekerken kısa sürede büyük beğeni topladı.

Bizi sosyal medyadan takip edin