Avatarı
Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
14 Kasım, 2022 13:55 tarihinde yayınlandı

Safranbolu lokumu ile safranın tarihi müzede anlatılıyor

blank   UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Safranbolu ilçesinde yeni ziyarete açılan Lokum ve Safran Müzesi'nde, ilçeyle özdeşleşen coğrafi işaretli lokum ve safranın tarihsel süreçleri turistlere anlatılıyor. Safranbolu lokumu ile safranın geçmişten bugüne üretim aşamalarının yerli ve yabancı turistlere tanıtılması amacıyla temmuz ayı sonunda Hacıhalil Mahallesi'ndeki üç katlı tarihi binaya müze kuruldu. Kültür ve Turizm Bakanlığından alınan onayın ardından ziyarete açılan müzenin ilk iki katında lokumun tarihi ve üretim aşamaları konusunda bilgi verilirken, son katında safranın dikimi, üretimi, toplanma aşaması ve üründen baharat yapılması anlatılıyor. Lokumun nasıl yapıldığını, safranın nasıl üretildiğini uzmanlardan detaylı şekilde öğrenen turistler, üretimlerde kullanılan eski ve yeni araç gereçleri de görme imkanı buluyor. - "Buranın güzelliklerini tanıtmak için kendimizi borçlu biliyoruz" Müze işletmecisi Onur Şen, AA muhabirine, Safranbolu'nun turizmde her gün gelişen şehirlerden biri olduğunu anlattı. blankSafranbolu'ya gelen turistlere yönelik yeni gezi rotaları oluşturulması ve ziyaretçilerin konaklama sürelerinin artırılması için farklı çalışmalar yapıldığını belirten Şen, "Kamu kurumları ve özel işletmeciler bu çalışmaların içinde. Bizler de bunlardan bir tanesini yaptık. Safranbolu'da Lokum ve Safran Müzesi'ni kurduk. Müzeye gelen misafirlerimize Safranbolu'nun coğrafi işaretli ürünleri olan safran ve lokumun tarihsel sürecini anlatıyoruz." dedi. Şen, safranın dikim aşamasından hasat aşamasına kadarki yolculuğunu müzede sergilediklerini dile getirerek, şunları kaydetti: "Müzemiz, Türkiye'deki 354 özel müzeden bir tanesi. Safranbolu, bizim şehrimiz. Buranın güzelliklerini tanıtmak için kendimizi borçlu biliyoruz. Müzemizin belgeleri tamamlandı, ziyarete açıldı. Turistler burayı ziyaret ediyor, bizler de mutlu oluyoruz. Şehrimizi ve coğrafi işaretli ürünlerimizi tanıtmaya desteğimiz oluyorsa ne mutlu bizlere."blankblankblankblankblankblankblankblankblank blank  
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
17 Haziran, 2025 16:27 tarihinde yayınlandı

E-ihracatta kapılar aralanıyor: Girişimcilere dijital ticaret eğitimi

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TSO) mesken sahipliğinde düzenlenen "İhracatın E-Hali" etkinliğinde, girişimcilere e-ihracatın incelikleri anlatıldı. Aktiflikte dijital ihracatta muvaffakiyet için gerekli olan gerçek strateji, altyapı ve iş birliği mevzularında kapsamlı eğitimler verildi.
İhracatın E-Hali aktifliği, Samsun TSO M. Rifat Hisarcıklıoğlu Meclis Salonu’nda gerçekleşti. Aktiflikte iştirakçilere, "Globalleşen E-Ticaret İktisadında Bankaların Rolü", "B2B Dünyasında Hudut Ötesi İhracat", "Sınırları Aşan Perakende" ve "E-İhracata Bütünsel Bakış: Sistem, Strateji, Sevkiyat" mevzularında bilgi verildi.

Çakır: "E-ticaret; gerçek strateji, altyapı ve iş birliği gerektirir"
Programın açılışında konuşan Samsun TSO Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Çakır, "Samsun Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerimizin dijitalleşme sürecinde dayanak olmak, onları küresel pazarlara hazırlamak, rekabet gücünü artırmak ismine bu tıp aktiflikleri önemsiyoruz. E-ticaret yalnızca bir satış kanalı değil birebir vakitte stratejik bir büyüme aracıdır. Bugün artık bir eser, bir hizmet ya da bir fikir internet sayesinde dünyanın dört bir tarafına çarçabuk yayılabilmektedir. Fakat bu dönüşüm birebir vakitte hakikat strateji, altyapı ve iş birliği gerektirmektedir. Bugünkü programda bu alanda uzman kurumların bedelli temsilcileri bizlerle olacaklar. Bahsin finansal perspektif, global pazar yeri tecrübesi, B2C ihracat vizyonu ve e-ihracat ekosistemini tamamlayıcı aktörleriyle çok değerli bilgiler edineceğiz. İnanıyorum ki bu aktiflik yeni iş birlikleri, yeni amaç pazarlara ve bu güçlü bir dijital ihracat geleceğine kapı aralayacaktır" dedi.
Türkiye’nin kalkınmasında gençlerin rolü ve değerinin çok fazla olduğunu lisana getiren TOBB Samsun Genç Girişimciler İcra Kurulu Lideri Onur Öztekin ise "Türkiye’nin kalkınmasında gençlerin rolünü büyütmek hedefini benimseyerek, üretimden teknolojiye, ihracattan toplumsal girişimciliğe kadar her alanda genç girişimcileri desteklemeyi bir vazife biliyoruz. Konseyimiz yalnızca fikir üreten değil bu fikirleri hayata geçirmek için ter döken, çaba eden ve üretim kültürünü benimseyen bir kültürü, bir jenerasyonu temsil ediyor. Bugüne kadar düzenlediğimiz B2B eşleştirme programlarından toplumsal girişimcilik projelerine, kent dışı iş birliklerinden ilham veren söyleşilere kadar pek çok ses getiren tertiplere imza attık. Artık de bu aktiflikle birlikte global ticaretin en dinamik alanlarından biri olan e-ihracat konusunu gündeme taşıyor, Samsun iş dünyasını dijital ihracatla buluşturuyoruz. KOBİ’lerimizin, girişimcilerimizin ve dijital ihracatla ilgilenen herkesin bu buluşmadan yarar sağlayacağına inanıyorum" diye konuştu.
Konuşmaların akabinde alanında yetkili bireyler, kendi mevzu başlıkları hakkında sunum gerçekleştirdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin