Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
14 Mart, 2023 12:31 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Safranbolu Tarihi Konaklarındaki ‘Kim Geldi Penceresi’ Görenleri Hayrete Düşürüyor

Osmanlı kültürünün yaşatıldığı Karabük’ün dünyaca ünlü ilçesi Safranbolu’da 250 yıl önce konaklara tasarlanan ‘Kim geldi penceresi’ görenleri hayrete düşürüyor.
UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan tarihi ilçeye gelenlerin uğrak yerlerinden olan konakları ihtişamı ile etkiliyor. Ziyaretçiler, kafesli bir üslupla ahşaptan yapılı olan ve içeriden bakanın görülmeden, eve kimin geldiğini görülmesini sağlayan ‘Kim geldi penceresi’ni görünce hayrete düşüyor. İmam Akbulut, sahibi olduğu 250 yıllık Akbulut Konak’ta bulunan bu pencereyi anlatarak, "Bu pencere aslında şu anda kapı dürbünü, kamera sistemi veya görüntülü diyafon diyebiliriz. Kapıdaki kişi dar kafesli olan bu pencereden bakan kişiyi göremiyor" dedi. Akbulut, uzun yıllardır kapalı olan bu pencereyi 4 yıl önce restorasyonunu yaptırdıkları konakla birlikte hizmete açtıklarını ve misafirlerine bu pencereden ‘Hoş geldin’ dediklerini kaydederek, “250 yıl önce hem mimar hem ustalarımız kapımıza zili hem de görsel olarak ‘kim geldi penceresi’ yaparak geleneksel Türk evlerine bu sistemi kazandırmışlar. Kapı tokmağını zil olarak kullanmışız. Ev halkı kimin geldiğini ‘Kim geldi penceresi’nden görüp ona göre kapıyı açıyor. Erkek misafir geldiyse erkek, kadın misafir geldiyse kadın tarafından karşılanıyor. Onun için de bir özellik aslında. Eğer istenmeyen, yabancı bir kişiyse o zaman kapı açılmıyor" diye konuştu. Akbulut, pencereden bakanın görülmediğine dikkat çekerek, "İnce ayrıntılarıyla düşünülmüş bir olay. Bu pencereye aslında şu anda kapı dürbünü, kamera sistemi veya görüntülü diyafon diyebiliriz. Kapıdaki kişi dar kafesli olan pencereden bakan kişiyi göremiyor. Konağa gelen ziyaretçilerimize ‘Kim geldi penceresi’ni anlattığımda hayretler içerisinde kalıyorlar. Yurt dışından gelenler ise ilginç olarak karşılıyor" ifadelerine yer verdi.(Mehmet Aşar)  
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
09 Mayıs, 2025 15:32 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Kahverengi kokarcaya karşı sülün

Tabiat Muhafaza ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, bilhassa Karadeniz Bölgesi’nde tarım alanlarında büyük ziyana yol açan kahverengi kokarca ile gayrette tabiatın istikrarından faydalanarak dikkat alımlı bir uygulamaya imza attı. Akademik çalışmalarla sülünlerin bu ziyanlı böcekle beslendiği ortaya konurken, bu kapsamda toplam bin 200 sülün, Ordu ve İstanbul’daki çeşitli noktalarda tabiata salındı.
Samsun Gelemen ve İstanbul Polonezköy Sülün Üretim İstasyonlarında yetiştirilen sülünlerden 400’ü İstanbul’un Şile ve Sarıyer ilçelerine, 800’ü ise Ordu’nun Fatsa, Perşembe ve Çamaş ilçelerine bırakıldı. Zararlının ağır olarak görüldüğü bölgelerde tabiata bırakılan sülünlerin, kimyasal kullanımına gerek kalmadan etraf dostu bir tahlil sunması hedefleniyor.
Doğa Müdafaa ve Ulusal Parklar Genel Müdürü Kadir Çokçetin, biyolojik gayretin tabiata ve tarıma en az ziyan veren usul olduğunu vurgulayarak, sülünlerin doğal ömür döngüsündeki rolü sayesinde tarım zararlısı kahverengi kokarca ile tesirli çaba sağlanabileceğini belirtti.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.