blank
Okan Şimşek tarafından
25 Mart, 2025 17:14 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Safranbolu’da Tarihi Cinci Han Kapatılınca, Cinci Hamam’ın Ziyaretçileri Gelmez Oldu!

Geçtiğimiz hafta, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Safranbolu'nun simgelerinden biri olan Cinci Han, ruhsatsız faaliyet gösterdiği gerekçesiyle kapısına mühür vurularak kapatıldı.

17. yüzyıl mimarisinin eşsiz bir örneği olan Cinci Han ve Hamam, Safranbolulu Karabaşzade Hüseyin Efendi (Cinci Hoca) tarafından 1645 yılında Mimar Kazım Ağa’ya yaptırıldığı ifade ediliyor. Osmanlı mimarisinin özellikleriyle göze çarpan Cinci Han ve Hamam yapıları; planları, kesme taş malzemenin kullanımı ve hala yaşatılıyor olması ile ilçenin turizm destinasyonuna büyük katkı sunuyor. Günümüzde han ve hamamın Safranbolu’ya gelen çok sayıda ziyaretçiye kapılarını açtığı biliniyor.

Cinci Hamam’ın Kapıları Açık

Tarihi çarşı merkezinde en göze çarpan konumuyla dikkat çeken “Cinci Han ve Cinci Hamam” bir arada anılmaya devam ediyor. Cinci Han’ın kapatılmasıyla birlikte, vatandaşlar, hamamın da kapalı olduğunu zannederek, buraya gitmemeye başladı. Konuyla ilgili olarak gazetemize bilgi veren Hamam İşletmecisi Yusuf Utanç, “Bu ay, Ramazan ayı olduğu için ziyaretçi sayısında belirgin bir düşüş yaşadık. Özellikle birkaç gündür hamama kimse gelmez oldu. Bunun sebebini araştırdığımızda, tarihi Cinci Han’ın kapatılmasından kaynaklandığını öğrendik. Çünkü kulaktan dolma bilgilerle, buranında kapalı olduğu söylenmiş. Bu olay bizim işlerimize de sekte vurdu. Vatandaşlarımıza buradan sesleniyorum: Kapatılan Cinci Han, Hamam Değil! Bizler hizmet vermeye devam ediyoruz.” diyerek vatandaşları hamama davet etti.

Cinci Hamam’ın yetkilileri kapılarının açık olup, faaliyet verdiğini kamuoyuna duyurdu.

Safranbolu’nun tarihi ve kültürel mirasının korunması ve yaşatılması açısından önemli bir tartışma başlatan Cinci Han’ın kapatılması, sadece bir yapının kapatılması değil, aynı zamanda turizmde değer kaybı olarak değerlendirildi.

Safranbolu sakinleri, Cinci Han’ın görkemine gölge düşürecek eksikliklerin, bir an önce tamamlanarak yeniden faaliyete geçmesinin önemine vurgu yaptı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Mayıs, 2025 10:23 tarihinde yayınlandı
A+ A-

OMÜ’ye “Spor Dostu Kampüs” ünvanı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), yerleşke ömründe spor kültürünü yaygınlaştırmaya yönelik çalışmalarıyla "Spor Dostu Kampüs" unvanı aldı.
Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu (YÖK) iş birliğinde yürütülen proje kapsamında düzenlenen Spor Dostu Yerleşke Sertifika Takdim Merasimi, Rize’de yapıldı. Merasimde 47 üniversitenin 48 yerleşkesine "Spor Dostu Kampüs" sertifikası takdim edildi. OMÜ ismine sertifikayı Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alper Kesten teslim aldı.
Programda konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Türkiye’de spor alanında büyük bir tesis ihtilali yaşandığını belirterek, "Sporun düzgünleştirici ve birleştirici gücü gençlerimiz için çok değerli. Üniversitelerimizin bu dinamizmi yakalaması bizi memnun ediyor" dedi.
YÖK Lideri Prof. Dr. Erol Özvar ise bu yıl projeye 208 üniversiteden müracaat geldiğini belirtti. Özvar, "83 üniversiteden gelen müracaatlar değerlendirildi. Belirlenen 45 kriter doğrultusunda yapılan puanlama sonucu 47 üniversitenin 48 yerleşkesi Spor Dostu Yerleşke unvanını almaya hak kazandı" diye konuştu.
Dünya Etnospor Birliği Lideri Bilal Erdoğan da "Üniversitelerimizin bu istikamette rekabete girmesi çok değerli. Sporun her alanda yaygınlaşmasını diliyorum" sözlerini kullandı.
Sertifika; yerleşkede fizikî aktivitenin teşvik edilmesi, sağlıklı ömür alışkanlıklarının kazandırılması, toplumsal etkileşimin arttırılması ve sürdürülebilir spor kültürünün oluşturulması üzere kriterlerin muvaffakiyetle sağlandığını belgeliyor. Projenin lansmanı geçen yıl OMÜ’de 35 branşta yaklaşık 100 ulusal atletin iştirakiyle yapılmıştı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.