Özel İmperial Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Uzm. Dyt. Ayca Yılmaz Kaya, Ramazan’da sağlıklı beslenmenin kıymetine değinerek "Besin çeşitliliğini ve porsiyon ölçüsünü denetim altına almayı başaran bireyler sağlıklı bir Ramazan ayı geçirebilir ve yemek keyfine keyif katabilirler" dedi.
Ramazan’da beslenme ihtarında bulunan Yılmaz, gün boyunca yaşanan açlık sebebiyle kan şekerinin düştüğünü belirterek, yorgunluk, baş ağrısı ve dikkat eksikliği görülebileceğini söyledi. Yılmaz, "Ramazan ayında yemek saatlerinin değişmesi, öğün sayısının azalması ve yemeklerdeki çeşitliliğin artması üzere beslenme halinde kıymetli değişiklikler meydana gelmektedir. Yemek birçok kişi için en büyük keyiftir. Besin çeşitliliğini ve porsiyon ölçüsünü denetim altına almayı başaran bireyler sağlıklı bir ramazan ayı geçirebilir ve yemek keyfine keyif katabilirler. Gün boyunca yaşanan açlık sebebiyle kan şekeri düşmekte, yorgunluk, baş ağrısı ve dikkat eksikliği görülebilmektedir. Bir anda süratli besin tüketimi kan şekerinin ve tansiyonun ani yükselmesine ve hazımsızlığa sebep olabilir. İftarda yemekler uygunca çiğnenmeli ve yavaş yavaş yenmelidir ki mide bağırsak sorunları yaşanmasın. İftarda, evvel çorba üzere hafif yemeklerle başlanmalı. 10-15 dakika midenizi dinlendirip yemeğe o denli devam edilmeli. Ana yemek olarak etli zerzevat yemeği, kurubaklagil, tavuk, balık tercih edilebilir ayrıyeten salata, pilav, makarnada ek olarak tüketilebilir. Bu ortada porsiyon denetimine de dikkat edilmedir. Yemek pişirme tekniği olarak fırında, ızgara, buğulama, haşlama üzere metotlar kullanılmalı. İftardan sonra en az bir orta öğün yapılmalıdır. Bu öğünde yoğurt, süt, meyve, galeta, fındık, ceviz, badem bulunabilir" diye konuştu.
"Sahura kesinlikle kalkın"
Sahura kesinlikle kalkılması ikazında bulunan Yılmaz, "Oruç tutarken sağlıklı beslenerek hem acıkmayalım, hem kilo verelim diyorsanız kesinlikle sahura kalkılmalı, sahur yapılmadığında gün içinde yorgunluk, baş ağrısı, dikkatsizlik görülebilir. Hem tok tutması hem de yaşanılacak rahatsızlıkları önlemesi nedeniyle sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta üzere kahvaltılıklar ve çorba tüketilmelidir. Tercihe nazaran sahur menüsüne meyve ek edilebilir. Sahurda salataya yük verilmesi ve protein kaynağının tüketilmemesi günün erken saatlerinde acıkmaya neden olacaktır. İftar sonrası içilen çay, su yerine geçmez. Sindirim sistemi sıhhati için ayrıyeten sıvı kaybını telafi ederek susuzluğu önlemek için iftar ve sahur ortasında ortalama iki litre su tüketmeye itina gösterin" halinde konuştu.