İhlas Haber Ajansı tarafından
03 Mayıs, 2025 10:53 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Samsun Müzesi’nde ilgi çeken eserler

Samsun Müzesi’nde Geç Osmanlı Dönemi’ne ilişkin olan ve güç, rahmet ile dayanıklılığın sembolü kabul edilen "Fatma Ananın Eli" ile birlikte hamaylı gümüş muskalar ziyaretçilerin ağır ilgisini çekiyor.
Açıldığı günden bu yana farklı periyotlara ilişkin dikkat alımlı yapıtları ziyaretçilerle buluşturan Samsun Müzesi, koleksiyonuna tarihi bedeli yüksek yeni eserler eklemeye devam ediyor. Mamut kalıntılarından Bizans periyoduna, Anadolu’daki birinci insan izlerinden Osmanlı devrine kadar birçok yapıtın sergilendiği müzede, her bir köşe farklı bir tarihi yansıtıyor.
Geç Osmanlı Dönemi’ne ilişkin hamaylı ve gümüş muskaların yer aldığı alanda yapılan bilgilendirmede, "İnsanı berbat güçlerden koruduğuna ya da kısmet sağladığına inanılan taşınabilir objelere muska denmektedir. Hamaylı (Hamail) ise uzunluğuna asılarak bir omuzdan koltuk altına hakikat çapraz formda taşınan muskadır. Ekseriyetle küçük kutu ya da tüp formunda olan bu objelerin içine, kağıt yahut deri üzerine yazılmış korunma ve şifa metinleri yerleştirilmiştir. Bu metinler ortasında Esmaül Hüsna, vefkler, Hûd Suresi’nin 6. ve 56. ayetleri üzere dualar yer almaktadır" tabirlerine yer verildi.
Aynı kısımda sergilenen ve pirinçten yapılmış olan "Fatma Ananın Eli" figürü ise, rahmetin, gücün ve dayanıklılığın simgesi olarak öne çıkıyor. Ziyaretçilerin büyük ilgisini çeken bu eserler, geçmişte halk inançlarıyla şekillenen kültürel mirasa ışık tutuyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
03 Mayıs, 2025 10:57 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Şair hekimden 26’ncı şiir kitabı

İç Hastalıkları ve Halk Sıhhati Uzmanı Dr. Emin Dinççağ, 26’ncı şiir kitabı "Gülmezsen Gül Demem" ile bir sefer daha okurlarının karşısına çıktı. Dinççağ, kitabında sevgi eksenli toplumsal hassaslığı ön plana çıkarıyor.
Kitabın maksadı hakkında değerlendirmede bulunan Dr. Dinççağ, "Gülmezsen Gül Demem tezli bir kitap değil. Ben de şair değilim. Şair olmak, şiir yazmak elbette onurlu bir gayret, herkesin isteyeceği, gurur duyacağı bir unvan. Lakin hedefim, insani bir vazife olarak topluma iyi, güzel iletiler verebilmek" dedi.

"Kitaplarımda sevgi ve şiddet üzere toplumsal olayları mevzu alıyorum"
Dinççağ, "Benim sevdiğim ve hala etkin olarak çalıştığım bir mesleğim var. Hekimlik yapıyorum, içimden geldiği üzere topluma dokunuyorum, insanların yaralarına merhem olmaya çalışıyorum. Toplumsal olaylara hassaslığını şiirleri aracılığıyla tabir ediyorum. Kitaplarımda da toplumsal hassaslığım gereği, sevgi, şiddet üzere toplumsal olayları mevzu alıyorum, dikkat çekmeye çalışıyorum. Sev diyorum! Gül diyorum" diye konuştu.

"Toplumun en değerli sorunu sevgisizlik"
Seven toplumun daha huzurlu olduğunu belirten Dinççağ, "Toplumun en kıymetli probleminin ‘sevgisizlik’ olduğunu, sevmeyi becerebilen toplumların, sevgiyi yeşertebilecek toplumların daha keyifli ve huzur içinde yaşayabileceğine inanıyorum. Seven, çalışan, bu sayede ekonomik kalkınmasını becerebilen ulusların daha huzurlu ve keyifli olduğunu görüyorum" biçiminde konuştu.

"Sevgi bir ruh sıhhati sorunudur"
Dinççağ sevgiyle ilgili şunları söyledi:
"Sevgiyi soyut, laf olarak gördüğümüzü, sevgiyi bilmediğimizi, sevginin içselleştirilemediğini görüyor ve bunun tartışılması ve gündem olmasını diliyorum. Sevgi, emek vermek demektir. Efor göstermektir, saymaktır, elinden tutmaktır, takviye olmaktır, anlamaktır, anlatmaktır, korumaktır Sevgi, sevmek özünde bir ruh sıhhati meselesidir. Sevgisizliğin olduğu her yerde şiddet vardır. Hengame vardır, savaş vardır, mevt vardır. Yaşamak, memnun olmak, huzur, hayat kalitesini yükseltmek, daha yeterli sosyoekonomik kaidelere ulaşmak, daha uzun ömürlü olmak, ruh sıhhatini ve vücut sıhhatini yükseltmek, toplumsal sosyoekonomik seviyesi yükseltmek ‘sevginin’ anlaşılması ve âlâ anlatılması ile mümkündür. Seven, sevgiyi bilen, sevgi gören, sevgili bir toplumda yaşayan, sevginin çoğaldığı ortamlarda kimse şiddetin, uyuşturucunun, mevtin esiri olmaz, olamaz."

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.