İhlas Haber Ajansı tarafından
31 Ocak, 2025 10:58 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Samsun’da 2024’te 25,7 bin kişi işe yerleştirildi

Samsun’da İş Kurumu (İŞKUR) Vilayet Müdürlüğü 2024 yılında 58 bin 674 şahısla ferdi görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşmelerde sonucunda 25 bin 712 kişinin işe yerleştirilmesine aracılık etti. Türkiye’de en çok program açan 2. vilayet Samsun oldu.
Samsun İŞKUR İl Müdürlüğünce yürütülen İş ve Meslek Danışmanlığı faaliyeti öğrencilerin meslek seçimlerine, İŞKUR’a kayıtlı iş arayanların iş bulmalarına, mesleksel ahenk sorunlarını gidermelerine, mesleksel maharetlerini geliştirmelerine, mesleklerini, işlerini değiştirmelerine dayanak oluyor. Patronların ise mevzuat çerçevesinde bilgilendirilmeleri sağlanıyor ve eleman temini üzere işgücü piyasasına ait hususlarda talepleri karşılanıyor.

İşe yerleştirilenlerin 11 bini bayan, 14 bini erkek
İŞKUR İl Müdürlüğü 2024 yılında 58 bin 674 bireyle ferdi görüşme gerçekleştirdi. 25 bin 712 kişinin işe yerleştirilmesine aracılık etti. İşe yerleştirilmesine aracılık edilen 25 bin 712 kişinin 11 bin 92’si bayanlardan, 14 bin 620’si ise erkekler oluştu. En çok vücut personeli, güvenlik vazifelisi ve konfeksiyon işlerinde istihdam sağlandı.

Türkiye’de en çok program açan 2. vilayet Samsun
İŞKUR Vilayet Müdürlüğü’nden alınan bilgilere nazaran, İş ve Meslek Danışmanlığı faaliyetleri çerçevesinde müdürlük 2024 yılında 23 bin 12 işyeri ziyareti gerçekleştirdi. Patronların muhtaçlık ve talepleri alınarak, teşvik ve dayanaklardan haberdar edilmesi sağlandı. İl Müdürlüğü Etkin İşgücü Programları çerçevesinde 2024 yılında 602 İşbaşı Eğitim Programı açılarak 2 bin 32 iştirakçi bu programlardan yararlandırıldı. Tekrar 60 kursiyerin iştirakiyle 4 adet Mesleki Eğitim Kursu açıldı. Vilayet Müdürlüğü, açılan program sayısı bakımından Türkiye’de en çok program açan 2. ili oldu.

TYP ve iş gücü ahenk programları ile istihdam sağlandı
2024 yılında Vilayet Müdürlüğünce açılmış olan Toplum Faydasına Programlardan (TYP) bin 635 kişi, İşgücü Ahenk Programlarından ise 2 bin 471 kişi faydalandı. İş Kulübü ve Meslek Danışmanlığı faaliyetleri çerçevesinde 2024 yılında 757 farklı kümede 30 bin 966 bireye iş arama hünerleri, meslek seçiminin değeri, geleceğin meslekleri, CV hazırlama ve mülakat teknikleri ile ilgili küme görüşmeleri düzenlenerek gençlerin ve dezavantajlı durumda olan bireylerin iş arama süreçleri ile bilgilendirilmesi sağlandı.
İŞKUR Genel Müdürlüğü sene başında vilayet müdürlüklerine verilen amaçlardan “Meslek Danışmanlığı” kategorisinde Samsun İŞKUR İl Müdürlüğü Türkiye sırlamasında 3. oldu.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 17:42 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Endüstriyel robotlara kadın eli değdi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından 2025 yılı teması olarak belirlenen "Kadın Girişimciliği ve Bayan İstihdamı" çerçevesinde, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) uyumunda yürütülen endüstriyel robot operatörlüğü eğitim programı Samsun’da başladı.
Samsun’da bayan istihdamını artırmak ve bayan girişimciliğini desteklemek hedefiyle Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı iş birliğiyle imzalanan "Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği İş Birliği Protokolü" kapsamındaki değerli faaliyetlerden biri olan Endüstriyel Robot Operatörlüğü Eğitim Programı; OKA, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu (MYO), Samsun Merkez Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (OSB), TMMOB Makine Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ortasında imzalanan alt protokol ile hayata geçiyor.
Program, bölgede otomasyonla dijitalleşen sanayilerde bayan istihdamını artırmayı ve bayanların bu alanlarda nitelikli iş gücü olarak yer almasını sağlamayı hedefliyor. Eğitim programı, 14 Nisan’da OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle’nin iştirakiyle başladı. Açılışta konuşan Genel Sekreter Mehlika Dicle, "Ajansımız öncülüğünde kamu, üniversite ve sanayi iş birliği modeliyle bölgemizin endüstriyel dijital dönüşümüne katkı sağlayacak insan kaynağını yetiştiriyoruz. Bilhassa bayanların sanayi ve yüksek teknoloji kesimlerinde daha fazla yer almasını önemsiyoruz" dedi.
Eğitimlere, Samsun’da yaşayan mühendislik yahut teknikerlik kısmı öğrencisi yahut mezunu 25 bayan katılıyor. Program kapsamında iştirakçilere teorik ve uygulamalı olmak üzere kapsamlı bir eğitim sunuluyor. Teorik eğitimler, OKA merkez hizmet binasında, Samsun Teknopark’taki bir yazılım firması tarafından veriliyor. Toplam 6 gün sürecek eğitimlerin devamında ise programlama, Robot Studio, Otomasyon Tahlilleri ve Robot Üretimi üzere ileri seviye uygulamalı eğitimler gerçekleştirilecek.
Eğitimin birinci gününde robot çalışma modları, panel ekranı kullanımı, eksen hareketleri, koordinat sistemleri, güvenlik tahlilleri üzere hususlar işlendi. İkinci gün ise OMÜ Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu’ndaki endüstriyel robot eğitim alanında uygulamalı dersler yapıldı. Kursiyerlerin teorik bilgilerini kullanma imkânı bulduğu uygulamalı eğitimlerde, pek çok dalda kullanılan endüstriyel robotların temel çalışma prensipleri ve robotun farklı eksenler üzerindeki hareket kabiliyeti ve denetimi ile ilgili bilgiler aktarılıyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.