blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
02 Nisan, 2025 12:53 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Samsunlulardan boykota ’boykot’

Samsunlu vatandaşlar, ’ekonomik boykot’ davetini boykot ederek alışverişlerine devam etti.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından CHP Genel Başkanı Özgür Özel tarafından yerli ve ulusal firmalara yönelik ’boykot’ başlatıldı. Özgür Özel’in de takviye verdiği "2 Nisan’da ticareti durduralım" halindeki boykot davetlerine ise Samsunlu esnaf reaksiyon gösterdi. Samsunlu vatandaşların birçok da bu boykota uymayarak alışverişlerini yaptı.

"Aileleri hariç 25 çalışanım var, çıkar sağlayamazsak vergi veremeyiz"
‘Ekonomik boykot’ davetine Samsunluların uymadığını belirten 25 çalışanlı simit fırını sahibi Murat Eskibaş, "Gece yarısı işimize başlıyoruz. İşletmemde 25 çalışan var. Bu çalışanların fiyatlarını kazanmaya çalışıyoruz. Vatandaşlar 1 gün bunları tüketmese de olur lakin burada çalışanların çıkarı da kıymetli. Çalışanlar da her gün meskenlerine bir şeyler götürmek zorunda. Bugün boykot var lakin alışveriş yapan kalabalık görünüyor. Boykot, insanların aç kalmasına sebep olmadı. Bizler esnaf olarak devlete vergi veriyoruz. Bunu vermek için de üretimden kazanmamız gerekiyor. Üretim yapamazsak vergi veremeyiz, vergi veremezsek de devlet ziyan görür. O nedenle hem çalışanların maaşlarının ödenmesi hem de vergilerin ödenmesi için bu boykot kararını ‘siyasi’ olarak anlıyoruz. Vatandaşlar da boykota uymadı. Boykota uyulsaydı, iş yapamasaydık, hazırda varsa personellere verecektik, yoksa da tek başımıza çalışacaktık" dedi.

"Onlar boykot yapacaklarsa İsrail mallarını boykot etsinler"
Türk malları ve esnafına yapılan boykotu tanımadıklarını tabir eden vatandaş Sinan Mamak, "Biz halk olarak boykot kararını tanımıyoruz. Onlar boykot yapacaklarsa İsrail mallarını boykot etsinler, Türk mallarını değil. Artık o galeyan işleri bitti. Türk milleti uyandı. Eskidendi o işler. Onlar kendi içlerinde bir şeyler yapmaya çalışıyorlar lakin bu milleti yıldıramazlar. Kimin malını boykot yapıyorlar, Türkiye’nin malını mı? Boykot yapacaklarsa yurt dışı mallarını yapsınlar. Artık sokaklara çıkıyorlar. Düne kadar neden çıkmadılar? Filistin yürüyüşlerinde, 15 Temmuz’da bunlar neredeydi? Çıkmışlar Türkiye’yi lekelemeye çalışıyorlar. Bizler alışverişlerimizi de yapacağız, kendi eserlerimizi de alacağız. Alınmayacaksa İsrail malları alınmasın, Türk malları boykot edilmesin" diye konuştu.

"Çalışanların yevmiyelerini Özel mi verecek"
CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e tepki gösteren vatandaş Mehmet Sağlam, "Burası Türkiye, Türk halkı boykota gerekli karşılığı verir. Boykotu güzel bir karar olarak değerlendirmiyorum. Zira boykot edemezler. Evvel kendi içindekileri temizleyecekler, boykot yapacaklar sonra dışarıya baksınlar. Olağan ki bugün alışveriş yapacağım. Türk insanıyız, kolalara boykot yapamadılar, bunlara mı boykot yapacaklar. En kolayından burada 25 çalışan var. Boykot olursa buradaki çalışanların yevmiyelerini kim verecek? Maaşlarını Özgür Özel mi verecek? Türk malının nesi boykot edilecek. O bir çıkmaza girdi ve çıkamıyor. Hiç kimse Türk mallarını boykot edemez" halinde konuştu.

"Zarara uğrayan esnaf, tazminat davası açsın"
Boykot nedeniyle ziyana uğrayan çalışanların ve iş yeri sahiplerinin tazminat davası açması gerektiğini belirten Kerem Bütüner ise "Boykottan etkilenen iş yerleri tazminat davası açabilirler. Bence her türlü kazanabilirler. Sonuç olarak ekmeklerine taş koyuluyor. Ben de bugün alışveriş yapıyorum. Ayrıyeten gereksinimim olan ne varsa bugün alacağım. Boykota uymayacağım" tabirlerini kullandı.
Bayram sonrası olmasına karşın cadde ve sokaklarda kalabalık oluşturan Samsunluların alışverişlerine ‘ekonomik boykota’ aldırış etmeden devam ettikleri görüldü.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Şafak Zeki Akca tarafından
02 Nisan, 2025 13:24 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Doğuşun İsimleri Fatma, Zeynep, Ülkü

3 Nisan etkinlikleri kapsamında uzun yıllar aradan sonra Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya öncülüğünde Karabük’te 3 Gün 3 Gece Karabük Halkının eğlenebileceği, sosyal faaliyetlerin de içinde bulunduğu bir etkinlik düzenlendi.
3 Nisan 1937’de Türkiye’nin ilk entegre Demir-Çelik fabrikası olan KARDEMİR’in temelleri atıldığında, yalnızca bir sanayi yatırımının değil, yepyeni bir şehrin de doğuşu ilan edildi.
Bir fabrika değil bir kent,
Bir kent değil bir yaşam kültürü kurdular.
O gün kurulan yapı taşları, bugün Cumhuriyet kenti Karabük adını taşıyan sanayi başkentinin temelini oluşturdu.
Aradan geçen 88 yılda Karabük, sadece çeliğin değil emeğin, üretimin ve direncin şehri oldu.
Cumhuriyet'in ağır sanayi rüyası bu şehirde gerçeğe dönüştü.
Adına Fatma dediler.
Adına Zeynep dediler.
Adına Ülkü dediler.
İşte bu benzersiz hikâyenin yıldönümü, bu yıl "3 Gün 3 Gece 3 Nisan" temasıyla bir kez daha büyük bir coşku ve gururla kutlanacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla, Karabük Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan kutlamalar, 3-4-5 Nisan tarihleri arasında şehrin dört bir yanına yayılacak.
Konserler, sergiler, geleneksel gösteriler ve kültürel etkinliklerle Karabük’ün sanayi hafızası yeniden canlanacak.
Kutlamaların açılış gecesinde, sevilen sanatçı Uğur Işılak Ömer Lütfü Özaytaç Caddesi’nde (PTT Caddesi) sahne alacak.
Şehre özel repertuvarıyla büyük ilgi görmesi beklenen konser, 3 Nisan’ın tarihsel ağırlığına yakışır bir açılış töreni olacağı benziyor.
Etkinliklerin ikinci gününde, Türkiye’nin önemli piyanist ve bestecilerinden Tuluyhan Uğurlu, 100. Yıl Kültür Merkezi’nde müzikseverlerle buluşacak.
KARDEMİR KOROSU İLE BÜYÜK FİNAL
Kutlamaların son gününde ise şehrin sembollerinden biri haline gelen Kardemir Korosu, Kapalı Cadde'de sahne alacak.
Fabrika işçilerinden oluşan bu koro, sanayinin ve emeğin sesi olarak kutlamalarda güçlü bir final yapacak.
Kutlamalar kapsamında, Karabük Üniversitesi tarafından düzenlenen Demir-Çelik temalı fotoğraf sergisi, geleneksel Türk süsleme sanatları ve deri işleme sergileri ziyaretçileri ağırlayacak. Ayrıca, Bahadır Bıyıklı'nın kukla gösterisi ve Ramiz Balak'ın Karagöz sahnelemesi, küçük büyük herkese hitap edecek.
Belediye Başkanımız Özkan Çetinkaya, "Karabük, sadece bir şehir değildir. Karabük, Cumhuriyetimizin üretim idealiyle yoğrulmuş, alın teriyle büyümüş, çelikle örülmüş bir başarı hikâyesidir. 88 yıl önce atılan o temellerle birlikte bir fabrika değil, bir yaşam kuruldu. Bugün geldiğimiz noktada, Karabük geçmişine sahip çıkan, kültürüyle, üretimiyle ve insanıyla geleceğe emin adımlarla yürüyen bir şehir olmaya devam ediyor. Tüm Karabüklüleri ve Türkiye’nin dört bir yanından misafirlerimizi bu büyük mirasa tanıklık etmeye davet ediyoruz." Karabük halkını etkinliklere davet etti.
Şahsım adına bu etkinliği düzenleyen kurum ve kuruluşlara Karabük halkı adına Teşekkür ederim.
Kalın sağlıcakla

blank

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.