Çok düşünmenin, çağın en yaygın ruhsal problemlerinden biri olduğunu ve zihinsel sıhhati önemli formda etkilediğini belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Zekeriya Bahçe, "Kişilerin, bir durumu ya da olayı gereğinden fazla tahlil etmesi, niyetlerini daima zihninde tekrar etmesi, çok düşünmenin esas belirtilerindendir. Çok düşünmenin zihinsel ve fizikî sıhhat üzerindeki olumsuz tesirlerini azaltmak için bireylerin, profesyonel yardım almayı ve sağlıklı başa çıkma formüllerini kullanmayı düşünmeleri önerilir" dedi.
VM Medical Park Samsun Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Zekeriya Bahçe, aşırı düşünme (overthinking) hakkında bilgilendirmede bulundu. Son yıllarda zihinsel sıhhat bahislerinin giderek daha fazla dikkat çektiğini belirten Uzm. Dr. Bahçe, "Özellikle aşırı düşünme (overthinking), birçoğumuzun hayatını etkileyen, lakin birden fazla vakit göz gerisi edilen bir durum haline geldi. Bireylerin, bir durumu ya da olayı gereğinden fazla tahlil etmesi, fikirlerini daima zihninde tekrar etmesi, çok düşünmenin esas belirtilerindendir" açıklamasında bulundu.
Aşırı düşünmenin, ekseriyetle dert, gerilim ve depresyon üzere ruhsal rahatsızlıklarla ilişkilendirildiğini söyleyen Uzm. Dr. Bahçe, "Bireyler, geçmişte yaşadıkları olumsuz tecrübeler yahut geleceğe dair belirsizlikler hakkında fazlaca endişelenebilirler. Bu durum, zihinsel yorgunluğa ve fizikî rahatsızlıklara yol açabilir. Baş ağrısı, mide bulantıları ve uyku sorunları üzere somatik belirtiler, çok düşünmenin bedensel tesirlerinden sırf birkaçıdır. Şahıslar çoklukla, tahlil bulmak için fikirlerinin denetimini kaybeder ve daha fazla telaşa yol açan bir döngüye girerler" formunda konuştu.
"Psikolojik bozukluklarla alakalı olabilir"
Aşırı düşünmenin kökenlerinin ekseriyetle ruhsal bozukluklarla bağlantılı olduğunu belirten Uzm. Dr. Bahçe, "Anksiyete, depresyon ve obsesif-kompulsif bozukluklar üzere durumlar, kişinin zihnindeki kanıların denetimini zorlaştırabilir. Ayrıyeten, mükemmeliyetçilik ve denetim gereksinimi üzere kişilik özellikleri, çok düşünmeye yol açan başka kıymetli faktörler ortasında yer alır. Genetik ve nörolojik faktörler de, bireyin çok düşünmeye yatkın olmasında tesirli olabilir" dedi.
"Sosyal alakalarda de sıkıntılara yol açabilir"
Aşırı düşünmenin yalnızca ferdî sıhhati etkilemekle kalmadığını, birebir vakitte toplumsal bağlantılarda de problemlere yol açabileceğini söz eden Uzm. Dr. Bahçe, "İnsanlar, sürekli tahlil yaparak ve küçük ayrıntılar üzerinde takılarak, bağlarında güvensizlik ve yanlış anlamalar yaşayabilirler. Bu da, toplumsal hayatı ve iş hayatını olumsuz etkileyebilir. Kişinin zihinsel sıhhati bozulduğunda, genel verimliliği de düşer; odaklanma zahmeti, iş yahut okul performansının azalmasına neden olabilir" diye konuştu.
"Aşırı düşünme ile başa çıkma yolları"
Günümüzde, çok düşünme ile başa çıkma stratejileri üzerine birçok metot geliştirildiğini belirten Uzm. Dr. Bahçe, şu bilgileri paylaştı:
"Mindfulness yani farkındalık teknikleri, çok düşünme ile çabada en tesirli araçlardan biri olarak kabul edilmektedir. Bireylerin, anı yaşamalarını ve fikirlerini yargılamadan gözlemlemelerini sağlayan mindfulness uygulamaları, zihni sakinleştirir ve niyet döngülerini denetim altına alır. Derin nefes alma antrenmanları, meditasyon ve yoga üzere uygulamalar da emsal biçimde zihinsel rahatlama sağlayabilir. Bir başka tesirli strateji ise ’düşünceyi erteleme’ metodudur. Bu teknik, muhakkak bir vakit diliminde tasa ve tasaların üzerine ağırlaşmayı ve geri kalan vakit diliminde bu fikirlerden uzak durmayı amaçlar. Ayrıyeten, bireylerin dikkat dağıtıcı aktivitelerle meşgul olmaları da çok düşünmenin önüne geçebilir. Yürüyüş yapmak, yeni hobiler edinmek yahut üretici aktivitelerle ilgilenmek, zihnin meşgul olmasını sağlar ve fikirleri yönlendirmek açısından yararlı olabilir."
"Profesyonel yardım alınabilir"
Profesyonel yardım almanın da çok düşünme ile başa çıkmada kıymetli bir adım olduğunu belirten Uzm. Dr. Bahçe, "Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) üzere psikoterapi sistemleri, bireylerin olumsuz fikir kalıplarını tanıyıp bunları daha sağlıklı kanılarla değiştirmelerine yardımcı olabilir. Uzman bir terapistin rehberliğinde uygulanan terapi, bireyin çok düşünme durumunu denetim altına almasına yardımcı olabilir" dedi.
"Çağımızın en yaygın ruhsal problemlerinden biridir"
Aşırı düşünmenin çağımızın en yaygın ruhsal problemlerinden biri olduğunu ve zihinsel sıhhati önemli halde etkileyebileceğinin altını çizen Uzm. Dr. Bahçe, "Ancak farkındalık, bilişsel terapi ve toplumsal takviye üzere stratejilerle bu durumla başa çıkmak mümkündür. Çok düşünmenin zihinsel ve fizikî sıhhat üzerindeki olumsuz tesirlerini azaltmak için bireylerin, profesyonel yardım almayı ve sağlıklı başa çıkma metotlarını kullanmayı düşünmeleri önerilir" tabirlerini kullandı.
HASTANE
•Sayın Başkan yeni hastanenin 440 yataklı olduğunu söylerken acaba neye dayanarak bunu söylüyor.Resmiyette hastanenin 300 yatak olduğunu hastane bürokratları kendine söyleyebilirdi.peki nasıl 440 yatağa çıkıyor.Eğer hastanedeki tekli odaları yatak yetmiyor diyerek yatak ilave ederseniz hastane 600 yataklı da olur.Burada da odalara yatak ilavesi ile hastane 440 yataklı görünmekte.Doktor sayısının çoğaldığından bahsediliyor.Doktor sayısı çok olabilir belki,ancak sağlıklı ve verimli bir şekilde poliklinik yapılamıyorsa bunun iyiliğinden bahsetmek doğru olmasa gerek.Geçmiş dönemlerde sağlıkta yapılan yanlışlar aynen devam ediyor.5000 evler gibi Karabük’ün yarısını barındıran buna yüzüncü yılı da katabiliriz bir yerdeki hastaneyi hangi akla hizmet kapatıyorsunuz.Evet 3 adet eski hastane vardı ve Karabük yeni hastane ve hastaneleri istiyordu.Ancak bu yıkarak ya ad kapatarak değildi.Siz yeni hastane yapıp hizmete açmadan eski hastaneleri kapatırsanız Karabük ve çevresine cevap vermekte zorlanırsınız.Allah gönlünüze göre versin,ancak Karabük size sarı kart gösterecek gibi.
tonyukuk
•Saylar ne oldu,ilk geldiğinde çok ılımlıydın.Karabük yararına gerektiğinde diğer partilerle omuz omuza çalışırız şeklinde iddialı demeçler veriyor, vergili övüyordun. Ne oldu; kulağını mı çektiler. Saçma sapan demeçlere başladın. galoşları toplayamazlar ne demek ya? çocukça,anlamsız,seviyesiz, gereksiz,konuşmak için konuşulmuş bir laf. Hastaneler konusunda rezil olduğunuzun herhalde farkındasın ki cümleleri bile doğru seçememişsin.