İSTANBUL (AA) - Osmanlı mimarisinin birinci ve tek 6 minareli mescidi Sultanahmet Camisi'nin 2018'de başlayan onarımın bir kesimi olan aydınlatma projesinde Fiberli aydınlatma armatürleri kullanıldı.
Fiberli açıklamasına nazaran, 1617'de ibadete açılan, yurt içinden ve yurt dışından her sene yüz binlerce ziyaretçiyi ağırlayan İstanbul'un ikonik yapılarından Sultanahmet Mescidi, 2018'de kapsamlı bir onarıma girdi.
21 bin 43 İznik çinisiyle bezeli Osmanlı mimarisinin eşsiz yapılarından biri olan cami, inşa edildiği tarihten bu yana 6 sefer onarıma girmiş ve sonuncusu en kapsamlı onarım projesi olarak duyurulmuştu.
Caminin mimari ve yapısal birçok noktasında onarım çalışması yapılırken aydınlatması da çağdaş bir formda yenilendi. Caminin iç yer aydınlatmasında Fiberli aydınlatma armatürleri kullanıldı.
64 metre ve 72 metre genişliğindeki ibadethane alanında 4 fil ayağı ve ilişkili sütunlara ihtimamla konumlandırılan Fiberli aydınlatma armatürleri yerin duygusal ruhunu güçlendirdi.
Lighting Collective tarafından tasarlanan aydınlatma projesinde maksat mimarinin eşsiz dokularını öne çıkarmak ve vakitten bağımsız ayrıntıları görünür kılmak oldu.
Aynı vakitte güç tasarrufu ve verimlilik üzere kriterlerin de göz önünde bulundurulduğu aydınlatma projesinde mescitteki bezemelerin ve kalem işçiliklerinin de özgün formda aydınlatılmasına itina gösterildi.
21 Nisan 2023'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iştirakiyle cuma namazıyla tekrar ibadete açılan Sultanahmet Mescidi, barındırdığı 21 bin 43 eşsiz İznik çinisi nedeniyle yabancı turistlerce "Blue Mosque" olarak da isimlendiriliyor.