blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
02 Temmuz, 2025 11:42 tarihinde yayınlandı

Süpürgeyi bıraktılar, halatı tuttular

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı aktiflikleri kapsamında düzenlenen halat çekme müsabakasında Karadeniz Ereğli Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü birinci oldu.
Kabotaj Bayramı kapsamında Bozhane Limanı kıyı bandında düzenlenen halat çekme müsabakasına Karadeniz Ereğli Belediyesi üniteleri ile çeşitli gruplar katıldı. Epeyce çekişmeli geçen yarışlarda, Temizlik İşleri Müdürlüğü grubu evvel Bozhane Takımını, akabinde da Büyük Bozhane Grubunu mağlup ederek şampiyon oldu.
Yarışmanın akabinde dereceye giren gruplara çeşitli armağanlar verildi. Temizlik İşleri Müdürlüğü grubu ise ödül olarak Bozhane’de bulunan restoranlarda yemekle ödüllendirildi.
Yarışmalar sırasında vatandaşlar da aktifliğe ağır ilgi gösterdi. Etkinlikler gün boyunca çeşitli şovlarla devam etti.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
02 Temmuz, 2025 11:52 tarihinde yayınlandı

Zonguldak’ta arıcılık son 15 yılın en verimli dönemini yaşıyor

Zonguldak İli Arı Yetiştiricileri Birliği (ZAYBİR) Lideri Abdurrahman Canlı, 2025 yılının bal üretimi açısından son 15 yılın en verimli yılı olduğunu söyledi. Canlı, kestane balının yanı sıra ilkbahar devrinde de ağır çiçek balı üretimi yapıldığını belirterek, yaklaşık bin tonluk rekolte beklentisi olduğunu açıkladı.
Zonguldak’ta arıcılık 2025 yılında son yılların en verimli dönemini yaşıyor. İlkbahar devrinde çiçeklenmenin uzun sürmesi ve kestane ağaçlarının yüksek nektar üretimiyle birlikte hem bahar ve çiçek balı hem de kestane balı açısından rekolte beklentisi arttı.
ZAYBİR Başkanı Abdurrahman Canlı, uzun müddettir arı kovanlarından kâfi randıman alamayan üreticilerin, bu yıl neredeyse her kovandan bal sağabildiklerini tabir etti. Lider Canlı, "2025 yılı tahminen de son 15 yılın en verimli yılıydı. Geçtiğimiz yıllarda birtakım bölgelerde randıman alındı fakat tüm üreticilerin bal sağabildiği bir periyot olmamıştı. Bu yıl ise neredeyse herkes arısından bal alabildi. Üstelik sırf kestane balı değil, mevsim başındaki akasya, orman gülü, meyve ve başka yer çiçeklerinden de önemli ölçüde bal üretildi. Kestane kadar çiçek balı da var" dedi.

Yaklaşık bin tonluk üretim beklentisi
Henüz kestane balı hasadının tamamlanmadığını vurgulayan Canlı, "Şu anda yaklaşık toplamda bin tona yakın bal beklentimiz var. Bu sayı biraz üst ya da aşağı olabilir" sözlerini kullandı.
Zonguldak’ta 2024 yılı için 40 bin arılı koloni için dayanak müracaatında bulunulduğunu, lakin toplam etkin koloni sayısının 60 bine yakın olduğunu belirten Canlı, "Bize üye olmayan ya da takviye başvurusu yapmayan üreticilerle birlikte yaklaşık 60 bin koloni aktif durumda. Bu da bin tona yakın bir rekolte demek" dedi.

Kestane balının kilogram fiyatı 2 bin 500 TL
Canlı, bu yılki bal fiyatının Zonguldak, Bartın, Düzce ve Kastamonu arı yetiştiricileri birliklerinin ortak kararıyla belirlendiğini söyledi. Canlı, "Kestane balının kilogram fiyatı 2 bin 500 TL olarak belirlendi. Böylelikle bin tonluk üretim, yaklaşık 2,5 milyar liralık bir gelir manasına geliyor. Bu gelir, yaşanabilir tabiat, içilebilir su ve sağlıklı toprak üzere ögelerin korunmasıyla mümkün oluyor. Bu nedenle etrafa ziyan veren yatırımların daha dikkatli planlanması gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.

"Kestane balı besin değil, şifa kaynağı"
Kestane balının sadece bir besin değil, tıpkı vakitte esirgeyici sıhhat ögesi olduğunu belirten Canlı, "Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar ve doktor tavsiyeleri, özellikle kanser üzere ağır hastalıkların erken evrelerinde kestane balının önerildiğini gösteriyor. Elbette burada uygun kaidelerde üretilmiş kestane balı kastediliyor" tabirlerini kullandı.
Canlı, kamu yöneticilerine de davette bulunarak, "Biz elimizden geleni yapıyoruz lakin her şey bizim elimizde değil. Bilhassa kamu yöneticilerinin bu üretimi destekleyici adımlar atması ve arıcıları daha ön planda tutması gerekiyor" halinde konuştu.

"Etiketsiz ve barkodsuz baldan uzak durulmalı"
Tüketicilere de ihtarlarda bulunan Canlı, şu tabirleri kullandı:
"Tüketiciler tanımadıkları üreticilerden bal almasın. Komşusu üretiyorsa, kimden geldiği biliniyorsa alabilir. Lakin üreticisini tanımadıkları balı alacaklarsa kesinlikle etiketine, barkoduna baksınlar. Devletin belirlediği kriterlere nazaran kestane balı olarak paketlenebilmesi için en az yüzde 70 kestane poleni ya da 800 üzeri polen bedeli olması gerekiyor. Bu kriterleri karşılamayan eserler kestane balı sayılmaz. Etiketsiz, barkodsuz ballar bu açıdan risklidir."

"Üretici tahlilli, etiketli eserle kendini korur"
Canlı, üreticilere de davette bulunarak, "Taklit ve tağşişe karşı durmak istiyorlarsa ballarını kesinlikle tahlil ettirip, barkodlu ve etiketli formda satışa sunmalılar. Kestane balı satıyorlarsa bunu kanıtlayabilmeliler" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.