blank
Avatarı
Esra Oğuzkağan Özkan tarafından
24 Şubat, 2025 12:06 tarihinde yayınlandı

T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan Önemli Gelişme: Az Tehlikeli İş Yerlerinde İSG Hizmetleri Kolaylaştırılıyor!

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB), az tehlikeli iş yerleri ve 50’nin altında çalışanı bulunan işletmeler için İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) hizmetlerinin kolaylaştırılması talebinde bulundu.

T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından bu talep dikkate alındı ve talepleri şöyle sonuçlandı!

Talepler ve Gerçekleşen Sonuçlar

TÜRMOB'un sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda: İlk talep, yeterli sayıda anlaşmalı eğitim kurumu bulunmadığı yönünde oldu. İSG eğitimleri yaygınlaştırılarak işverenlere ve çalışanlara eğitim verecek kurum sayısı artırılmasını talep etti.
Gerçekleşen Sonuç: İşverenlere, İSG eğitimi için uzaktan eğitim yöntemiyle online eğitim alma imkanı sağlandı.

İkinci talep, yeterli sayıda İSG uzmanı bulunmadığı oldu. İşverenlere ve çalışanlarına anlaşmalı eğitim kurumlarından tek seferlik eğitim verilerek belge almaları kolaylaştırılması talep edildi.
Gerçekleşen Sonuç: İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini kendileri vermek isteyen işverenlere, almak zorunda oldukları 16 saatlik eğitim İSGÜM tarafından uzaktan eğitim yöntemiyle verilecek. Taleplerin toplanması süreci devam ediyor. Kayıt için: Online Başvurular alınıyor.

Üçüncü talepte ise yeterli sayıda işyeri hekimi bulunmadığı yer aldı. Az tehlikeli iş yerlerinin işverenleri ve çalışanları, aile hekimlerine yönlendirilmeli ve iş yeri hekimi hizmetini buradan almaları kolaylaştırılmalıdır, talepleri oldu.
Gerçekleşen Sonuç: Az tehlikeli iş yerlerinin işverenleri, iş yeri hekimlerinden alabilecekleri hizmetin yanı sıra kamu sağlık hizmet sunucuları veya aile hekimlerinden de hizmet alabileceklerdir. Bu hizmetler; işe giriş/periyodik muayene hizmetlerini ÇASMER'lerden, aile hekimlerinden veya diğer kamu sağlık hizmeti sunucularından (kamu hastaneleri, devlet üniversite hastaneleri vb.) alabilme imkanı tanımaktadır.

TÜRMOB’un paylaşımında: “T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımıza ve İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğümüze, bu önemli gelişmeler için teşekkür ederiz! İSG hizmetlerinin kolaylaştırılması, iş yerlerimizde daha sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı oluşturacaktır." ifadeleri yer aldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
12 Haziran, 2025 09:53 tarihinde yayınlandı

Alan: “OSKEM ile son 5 yılda 494 kişi hayata tutundu”

Ordu Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı’na bağlı Ordu Su Kazalarını Engelleme Merkezi (OSKEM), yaz dönemi boyunca 23 plajda, 100 işçi 5 jet-ski ve 3 zodyak bot ve 2 adet ATV ile kıyıların güvenliğini sağlayacak. Ordu Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Umut Alan, "OSKEM olarak son 5 yılda 494 vatandaşımızı hayata bağladık ve bizim vazife yaptığımız alan ve mühlet içerisinde rastgele bir ölümlü hadise gerçekleşmedi" dedi.
Ordu Büyükşehir Belediyesi, yaz aylarının gelmesi ile birlikte denize girmek isteyen vatandaşların inançlı ve sıkıntısız bir dönem geçirmeleri için çalışmalarına devam ediyor. OSKEM Altınordu, Perşembe, Gülyalı, Fatsa ve Ünye ilçelerinde belirlenen 23 plajda gerekli hazırlıklarını tamamlayarak, 15 Eylül tarihine kadar sürecek faaliyetlerine başladı.

"Sezon öncesinde insanlarımıza bilgilendirme faaliyetlerinde bulunduk"
Ordu Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Umut Alan, sezon açılmadan evvel plajlarda cankurtaran olmayan alanlara ikaz levhaları ve cankurtaran olan plajları gösteren QR kodlu levhalar yerleştirdiklerini, bu sayede insanların cankurtaran olan plajlara yönlenebileceğini belirterek, insan yoğunluğu olan yerlerde bilgilendirmelerde bulunduklarını aktardı.

"Karadeniz’in en büyük tehlikesi rip akıntısına dikkat edilmeli"
İl genelinde 3’ü mavi bayraklı toplam 23 plajda vazife yaptıklarını aktaran Alan, "Halkımızın deniz aktivitelerinde rastgele bir kaza yaşamaması için elimizden geleni yapıyoruz. Karadeniz’in yaz aylarındaki en büyük tehlikesi olan rip akıntısı, bilhassa sığ kısımdan denizin daha derin olan yerine yanlışsız rüzgarlı ve dalgalı havada olan akıntıdır. Halkımızın bu olayı ‘deniz tabana çekti’ diye düşünür. Bu husus başımıza geldiğinde kendimizi bir mühlet suya bırakıp akıntı bittiği takdirde kıyıya paralel olarak yüzmemiz lazım. Rip akıntısı bittiği takdirde kıyıya yüzmemiz lazım. Yorulduğumuz takdirde ise elimizi kaldırıp yardım istememiz lazım. Bu türlü birini gördüğümüzde katiyen yardım istemeliyiz" diye konuştu.

"Son 5 yılda 494 vatandaşımızı kurtardık"
Son istatistiklere bakıldığında son 5 yılda 0-25 yaş ortasındaki insanlarda daha çok boğulma hadiselerinin gerçekleştiğini tabir eden Alan, "Yüzmeyi bilmeyen ve heyecan ile o aktiviteyi yapmak isteyen çocuklarımız büyük risk taşıyor. Ebeveynlerimiz çocuklarını kesinlikle yanından ayırmasın, can yelekleri olsun. Büyükşehir Belediyesi OSKEM olarak son 5 yılda 494 vatandaşımızı hayata bağladık ve bizim vazife yaptığımız alan ve müddet içerisinde rastgele bir ölümlü olay gerçekleşmedi, inşallah da gerçekleşmez. Bu nedenle vatandaşlarımızı bilhassa cankurtaran ola plajlara davet ediyorum" tabirlerine yer verdi.
Vatandaşlar ise cankurtaranların kıymetine değinerek, hizmetten mutlu olduklarını ve deniz aktiviteleri için cankurtaran olan plajların tercih edilmesi gerektiğini aktardılar.

Bizi sosyal medyadan takip edin