blank
Anadolu Ajansı tarafından
22 Haziran, 2024 20:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Tokat’ta dron alan çiftçi kendisinin ve diğer çiftçilerin ekili alanlarını ilaçlıyor

TOKAT (AA) - Tokat'ın Yeşilyurt ilçesinde ilaçlama dronu alan bir çiftçi, hem kendisinin hem de diğer çiftçilerin ekili alanlarında ilaçlama yapıyor.

İlçede çiftçilik yapan Atilla Yılmaz, AA muhabirine, yaklaşık 40 yıldır çiftçilikle uğraştıklarını söyledi.

Haşerelerin ekinlere zarar verdiğini belirten Yılmaz, "İlaçlama için dron aldık. Hem kendimizin hem de diğer çiftçilerimizin arazilerini ilaçlamak için dronla çalışma başlattık." dedi.

Yılmaz, "Traktörle ilaçlamada hububatın çiğnenmesinden, traktörün tekerinin iz yapmasından ürün kaybı oluyordu. Dronla yaptığımızda hem zamandan kazandık hem de ürünlerimize zarar vermemiş olduk. Dronla ilaçlama faydalı oldu. Dronla büyük arazilerde günde yaklaşık 800 dönüm, küçük arazilerde 400 dönümü ilaçlıyoruz." ifadelerini kullandı.

İlçe Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Türk ise Yeşilyurtlu çiftçilerin teknolojinin nimetlerinden faydalandığını söyledi.

Dronun 20 bin dolar olduğunu, 30 litre ilaç alma kapasitesi bulunduğunu dile getiren Türk, şunları kaydetti:

"Dronla günlük ortalama 500 dönüm ekili arazi ilaçlanabiliyor. İlaçlama traktörle yapıldığı zamanlarda ekinin bir daha kalkması gerekiyordu. Dronla yapılan ilaçlamada verim daha yüksek oluyor. Etkin zirari ilaçlama yapılıyor. Bütün ekili alanlarda süne ile mücadelede dronla ilaçlamayı kullanmayı düşünüyoruz."


Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
09 Mayıs, 2025 16:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Gümüşhane’de ‘Orman Benim’ etkinliği düzenlendi

Gümüşhane’de Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda Türkiye genelinde yürütülen ‘Orman Benim’ aktifliği düzenlendi.
Gümüşhane’de de orman yangınlarına karşı farkındalık oluşturmak hedefiyle 81 vilayette gerçekleştirilen ‘Orman Benim’ aktifliği kapsamında Kent Ormanı’nda paklık çalışması yapıldı. Gümüşhane Valisi Aydın Baruş’un da katıldığı aktiflik kapsamında, ormanlık alanlarda yangın riski oluşturan yanıcı unsurlar toplanarak tabiata ziyan vermeyecek formda bertaraf edildi. Aktifliğe kamu kurumlarının temsilcileri, Gümüşhane Üniversitesi Ormancılık kısmı akademisyenleri ve öğrencileri katıldı.
Ormanlık alanda yapılan paklık çalışmasıyla birlikte, iştirakçiler hem etraf şuuru kazandı hem de ormanların korunmasına direkt katkı sundu. Aktiflik sonunda öğrencilere, orman bakımı ve korunmasına yönelik teknik bilgiler de verildi. Uzmanlar tarafından gerçekleştirilen bilgilendirme sunumlarında, yangın riskine karşı alınabilecek tedbirler, sürdürülebilir orman idaresi ve bakım çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgiler aktarıldı.
Etkinlikte konuşan Gümüşhane Valisi Aydın Baruş, "Ormanları korumazsak hayatımızla oynarız. Bu hayat kaynağımız olan varlığı canımız üzere korumalıyız ve bunu sürdürebilmeliyiz. Zira gelecek kuşaklara de sağlıklı bir hava, sağlıklı toprak, sağlıklı su bırakmalıyız. Ormanlık alanda poşetler görmek, yapay hususları görmek hepimizi derinden üzüyor. Bu mevzuda şuurlu olmalıyız. Gençler, bizim geleceğimizin en büyük teminatı sizsiniz. Ormanlarımıza sahip çıkalım, pak tutalım ki bir daha tekrar o kullandığımız alana gelmeye yüzümüz olsun" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.