Anadolu Ajansı tarafından
28 Eylül, 2024 12:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Trabzon’daki taşkın ve heyelanlarda 208 milyon lirayı aşkın zarar tespit edildi

TRABZON (AA) - Trabzon'un Araklı, Yomra, Arsin ve Sürmene ilçelerinde taşkın ve heyelanların ardından 148 iş yeri, 130 konut ve 87 araçta zarar tespit çalışmalarının tamamlandığı, toplam zararın 208 milyon 528 bin 531 lira olduğu bildirildi.

Valilikten yapılan açıklamada, 20 Eylül Cuma günü 4 ilçede meydana gelen aşırı yağışın sel ve heyelanlara neden olduğu anımsatıldı.

Olayın ilk saatlerinden itibaren 112 Acil Çağrı Merkezi ve kaymakamlıklarda oluşturulan ilçe AFAD merkezlerinden 339 ihbar alındığı belirtilen açıklamada, ihbarlara ilgili kurumlar tarafından gerekli müdahaleler yapıldığı ve tüm çağrıların sonuçlandırılarak kapatıldığı aktarıldı.

Olay mahallinde 639 personel ve 359 iş makinesi ile kapanan yol güzergahlarında ve dere yataklarında rüsubat temizleme çalışmalarının devam ettiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Araklı, Arsin, Sürmene ve Yomra ilçelerimizde toplamda 39 mahalle heyelan ve sel su baskınından etkilenmiş olup, 35 konut ve 1 iş yeri, 3 ahır boşaltılmıştır. Diğer mahallelerde çalışmalar devam etmektedir. Zarar tespit çalışmaları devam etmekte olup Araklı, Yomra, Arsin ve Sürmene ilçelerimizde 148 iş yeri, 130 konut ve 87 araçta çalışmalar tamamlanmıştır. Toplam zarar maliyeti 208 milyon 528 bin 531 lira olarak tespit edilmiştir. Yapılan hasar tespit çalışmalarında 81 hasarsız, 104 az hasarlı, 1 orta hasarlı, 7 ağır hasarlı, 2 yıkık, 2 tespiti yapılamayan olmak üzere toplamda 197 yapıda inceleme yapılmıştır. Araklı, Arsin, Sürmene ve Yomra ilçelerimizde 623 üreticiye ait toplam 503 bin 823 metrekare tarım arazisi ve 156 bin 110 depo ürün, 5 tarım makinesi, 3 büyükbaş hayvan, 15 arı kovanı zarar görmüştür."

Büyükşehir ve ilçe belediyelerin ağındaki yol ve sanat yapılarında meydana gelen hasarlara ilişkin hasar tespit ve onarım çalışmalarının devam ettiğine dikkati çekilen açıklamada, şimdiye kadar 298 noktada 288 istinat duvarı ve 85 menfez, 2 büz, 1 açık kanal, 870 metre beton yol ve 1 tahkimat yapılması gerektiğinin tespit edildiği belirtildi.

İlçelerdeki tüm abonelere ait telefon ve internet hatlarına ilişkin sorunların giderildiği, hat onarım ve iyileştirme çalışmalarının devam ettiği ifade edilen açıklamada, enerji nakil hatlarında meydana gelen arızaların da giderilerek enerji verilemeyen mahalle kalmadığı aktarıldı.

Açıklamada, Türk Kızılay tarafından heyelan mahallinde 600 sıcak çorba, 2 bin 190 yemek, 8 bin 250 içecek, 8 bin ikramlık ve 4 bin 400 su dağıtıldığına işaret edilerek, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca yapılan çağrı neticesinde 10 ilden gelen 110 AFAD gönüllüsü ile 4 okul, 2 cami ve Araklı Devlet Hastanesi'nde temizlik çalışmalarının tamamlandığı, bölgede heyelan ve sellerin etkilerini bertaraf etmek üzere ilgili kurumların çalışmalarının sürdüğü kaydedildi.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 17:42 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Endüstriyel robotlara kadın eli değdi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından 2025 yılı teması olarak belirlenen "Kadın Girişimciliği ve Bayan İstihdamı" çerçevesinde, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) uyumunda yürütülen endüstriyel robot operatörlüğü eğitim programı Samsun’da başladı.
Samsun’da bayan istihdamını artırmak ve bayan girişimciliğini desteklemek hedefiyle Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı iş birliğiyle imzalanan "Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği İş Birliği Protokolü" kapsamındaki değerli faaliyetlerden biri olan Endüstriyel Robot Operatörlüğü Eğitim Programı; OKA, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu (MYO), Samsun Merkez Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (OSB), TMMOB Makine Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ortasında imzalanan alt protokol ile hayata geçiyor.
Program, bölgede otomasyonla dijitalleşen sanayilerde bayan istihdamını artırmayı ve bayanların bu alanlarda nitelikli iş gücü olarak yer almasını sağlamayı hedefliyor. Eğitim programı, 14 Nisan’da OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle’nin iştirakiyle başladı. Açılışta konuşan Genel Sekreter Mehlika Dicle, "Ajansımız öncülüğünde kamu, üniversite ve sanayi iş birliği modeliyle bölgemizin endüstriyel dijital dönüşümüne katkı sağlayacak insan kaynağını yetiştiriyoruz. Bilhassa bayanların sanayi ve yüksek teknoloji kesimlerinde daha fazla yer almasını önemsiyoruz" dedi.
Eğitimlere, Samsun’da yaşayan mühendislik yahut teknikerlik kısmı öğrencisi yahut mezunu 25 bayan katılıyor. Program kapsamında iştirakçilere teorik ve uygulamalı olmak üzere kapsamlı bir eğitim sunuluyor. Teorik eğitimler, OKA merkez hizmet binasında, Samsun Teknopark’taki bir yazılım firması tarafından veriliyor. Toplam 6 gün sürecek eğitimlerin devamında ise programlama, Robot Studio, Otomasyon Tahlilleri ve Robot Üretimi üzere ileri seviye uygulamalı eğitimler gerçekleştirilecek.
Eğitimin birinci gününde robot çalışma modları, panel ekranı kullanımı, eksen hareketleri, koordinat sistemleri, güvenlik tahlilleri üzere hususlar işlendi. İkinci gün ise OMÜ Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu’ndaki endüstriyel robot eğitim alanında uygulamalı dersler yapıldı. Kursiyerlerin teorik bilgilerini kullanma imkânı bulduğu uygulamalı eğitimlerde, pek çok dalda kullanılan endüstriyel robotların temel çalışma prensipleri ve robotun farklı eksenler üzerindeki hareket kabiliyeti ve denetimi ile ilgili bilgiler aktarılıyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.