Reklam
Reklam
Emine Çelik Avatarı
Emine Çelik tarafından
04 Haziran, 2026 14:54 tarihinde yayınlandı
0

TÜİK Verileri Ortaya Koydu: En Çok Meyve-Sebze ve Ekmek İsraf Ediliyor

Türkiye’de hane halklarının en fazla israf ettiği gıda ürünleri taze meyve-sebze ile ekmek oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, gıda israfında ilk sırayı yüzde 39,7 ile taze meyve ve sebzeler aldı.

Araştırmaya göre, taze meyve ve sebzeleri yüzde 32,5 ile ekmek takip etti. Süt ve süt ürünlerinde israf oranı yüzde 15,1 olarak belirlenirken, kuru bakliyatta bu oran yüzde 5,9 oldu. Makarna ile et ve et ürünlerinin ise yüzde 2,7’şer oranla en az israf edilen gıda grupları arasında yer aldığı görüldü.

Gıdalar En Çok Bozulduğu İçin Çöpe Gidiyor

Veriler, gıda israfının en önemli nedeninin ürünlerin bozulması olduğunu ortaya koydu. Katılımcıların yüzde 74,4’ü gıda ürünlerini bozulduğu için tüketemediğini belirtirken, yüzde 12,1’i son kullanma tarihinin geçmesi nedeniyle, yüzde 6,3’ü ise ihtiyaçtan fazla alışveriş yapılması veya fazla yemek pişirilmesi nedeniyle gıda israfı yaşadığını ifade etti.

Araştırmada hane halklarının yüzde 84’ü gıda ürünlerini hiçbir zaman çöpe atmadığını belirtirken, yüzde 12,7’si nadiren, yüzde 0,3’ü ise sık sık gıda attığını beyan etti.

Alışverişte Liste Alışkanlığı Öne Çıkıyor

Tüketicilerin alışveriş alışkanlıkları incelendiğinde, vatandaşların yüzde 54,4’ünün alışverişe çıkmadan önce liste hazırladığı belirlendi. Ürün fiyatlarını takip ederek alışveriş yapanların oranı yüzde 14,9 olurken, plansız alışveriş yaptığını söyleyenlerin oranı yüzde 14,4 olarak kaydedildi.

Gelir gruplarına göre yapılan değerlendirmede ise en düşük gelir grubundaki hanelerin yüzde 57,3’ünün alışveriş listesi hazırladığı, bu oranın en yüksek gelir grubunda yüzde 49,9 olduğu tespit edildi.

Tüketilemeyen Gıdalar Hayvanlara Veriliyor

Gıda israfını önlemek amacıyla başvurulan yöntemler arasında tüketilemeyen gıdaların hayvanlara verilmesi ilk sırada yer aldı. Bu yöntemi kullananların oranı 2024 yılında yüzde 27,3 iken, 2025 yılında yüzde 28,7’ye yükseldi.

Gelir düzeyi en düşük olan grupta tüketilemeyen gıdaları hayvanlara verme oranı yüzde 35,9 olarak ölçülürken, en yüksek gelir grubunda bu oran yüzde 27,8 olarak kaydedildi.

Öte yandan araştırmaya katılan tüketicilerin yüzde 83,6’sı gıda israfını önlemek için bireysel olarak gerekli çabayı gösterdiğini ifade etti.

Bizi sosyal medyadan takip edin
İhlas Haber Ajansı Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
04 Haziran, 2026 15:36 tarihinde yayınlandı
0 0

Rize’de ters yöne giren yaşlı sürücü kazaya neden oldu: 2 ölü, 3 yaralı

Rize’nin Ardeşen ilçesinde ters yöne giren hafif ticari aracın karşı yönden gelen otomobil ve kamyonete çarptığı kazada 2 kişi hayatını kaybederken, 1’i ağır 3 kişi yaralandı.

Kaza, Karadeniz Sahil Yolu’nda saat 12.30 sıralarında meydana geldi. Alınan bilgiye göre, Rize’den Artvin yönüne seyreden Murat Uygun (42) yönetimindeki 08 EE 908 plakalı ticari araç birden karşı şeritten kendi tarafına geçerek Mevlut Hatinoğlu (72) idaresindeki 08 ABA 873 plakalı otomobil ile kafa kafaya çarpıştı. Çarpmanın etkisiyle savrulan araçlar ardından Osman S. yönetimindeki 53 FC 366 plakalı kamyonete çarptı. Çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine polis, sağlık ekipleri ve itfaiye ekibi sevk edildi.

Kazada ters yöne giren aracın sürücüsü Mevlut Hatinoğlu ve eşi Makbule Hatinoğlu’nun (72) olay yerinde hayatını kaybetti. Kazada aynı araçta bulunan Havva Hatinoğlu (58) ağır yaralanırken, diğer araçlarda bulunan Mehmet Uygun ve Ayşen Uygun (73) ise yapılan ilk müdahalenin ardından ambulansla Kaçkar Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı.

Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin